Site icon NewsIT

Στη δημοσιότητα τα περιουσιακά στοιχεία των Επιτρόπων της Κομισιόν

29.09.2014 | 22:57
Στη δημοσιότητα τα περιουσιακά στοιχεία των Επιτρόπων της Κομισιόν

Στις δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων των υποψηφίων κοινοτικών επιτρόπων, που από σήμερα υποβάλλονται στη διαδικασία των ακροάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρεται δημοσίευμα στον ιστότοπο του περιοδικού «European Voice».

Με τίτλο «οι υποψήφιοι πρόκειται να υποστούν έλεγχο για σύγκρουση συμφερόντων», η ιστοσελίδα αναφέρεται στην υποχρέωση των υποψήφιων επιτρόπων να υποβάλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγκρουση συμφερόντων με τον ρόλο τους στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν το 2011 οι σχετικοί κανόνες έγιναν πιο αυστηροί, λόγω προγενέστερων περιστατικών με εν ενεργεία ή πρώην επιτρόπους, πολλές ασάφειες παραμένουν. Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τον κώδικα συμπεριφοράς της Επιτροπής, «οι επίτροποι πρέπει να δηλώνουν κάθε οικονομικό συμφέρον ή περιουσιακό στοιχείο που ενδέχεται να δημιουργήσει σύγκρουση συμφερόντων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους». Η υποχρέωση εκτείνεται στα περιουσιακά στοιχεία του/ της συζύγου ή συντρόφου του/ της επιτρόπου.

Ωστόσο, ο κώδικας συμπεριφοράς δεν αποσαφηνίζει τι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων, ούτε υποδεικνύει πόσο λεπτομερώς θα πρέπει να δηλώνονται τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.

Πάντως, κατά την «European Voice», από τους υποψήφιους επιτρόπους, οι έξι δεν δήλωσαν ούτε μετοχές ούτε ακίνητη περιουσία.

Πρόκειται για τους Φεντερίκα Μογκερίνι, Φρανς Τίμερμανς, Σεσίλια Μάλστρομ, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, Βέρα Γιούροβα και Τίμπορ Νάβρακσικς.

Η σχετική δήλωση δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτουν μετοχές ή ακίνητα, αλλά ότι κρίνουν ότι κανένα από τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν είναι ικανό να δημιουργήσει σύγκρουση συμφερόντων.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανέφερε μετοχές αξίας 170.766 δολαρίων και 117.319 ευρώ, αλλά καμία ακίνητη περιουσία.

Αντίθετα, επτά επίτροποι δήλωσαν ακίνητη περιουσία, αλλά όχι μετοχές: Πρόκειται για τους Αλένκα Μπράτουσεκ, Μάρος Σέβκοβιτς, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Πιερ Μοσκοβισί, Φιλ Χόγκαν, Κορίνα Κρέτου και Μάργκρετ Βεστάγκερ.

Οι υπόλοιποι δώδεκα επίτροποι δήλωσαν και μετοχές και ακίνητη περιουσία.

Ο Τζόναθαν Χιλ δεν δήλωσε επίσημα ούτε μετοχές ούτε ακίνητα, αλλά έδωσε σχετικές εξηγήσεις γιατί δεν είχε υποχρέωση να προχωρήσει στη σχετική δήλωση.

Αξιωματούχος της Επιτροπής που ασχολείται με ζητήματα διαφάνειας δήλωσε ότι ο κώδικας συμπεριφοράς είναι σκόπιμα γενικός στη διατύπωσή του. «Το βάρος πέφτει απόλυτα στους επιτρόπους. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι να δηλώσουν ο,τιδήποτε θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα στο μέλλον. Αν δεν το κάνουν και υπάρξει πρόβλημα, τότε μπορούμε να αναλάβουμε δράση», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης θα προταθεί για Ευρωπαία Επίτροπος

Ο Μοσκοβισί Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν – Τι κερδίζει η Ελλάδα

Και επίσημα Επίτροπος Μετανάστευσης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version