Site icon NewsIT

Στην Αθήνα από σήμερα το βαρύ πυροβολικό της τρόικας – Ξεκινούν με ενέργεια και ιδιωτικοποιήσεις

26.02.2018 | 06:35
τρόικα

Ξεκινούν σήμερα και επίσημα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, για την 4η και τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος. Η διάρκεια των συζητήσεων στην παρούσα φάση θα είναι ολιγοήμερη και αυτό που θα συμβεί είναι μία απλή καταγραφή των θεμάτων που είναι σε εκκρεμότητα, χωρίς να υπάρξει σοβαρή διαπραγμάτευση. Αυτή θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο.

Οι δανειστές πάντως δείχνουν από την πρώτη ημέρα τις προθέσεις τους, δεδομένου ότι πρώτο θέμα αφορά την ενέργεια, ένα ζήτημα που θα είναι στην κορυφή της διαπραγμάτευσης. Δεύτερο θέμα στην ατζέντα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν μείνει πολύ πίσω.

Το πλέον πάντως παράξενο της όλης υπόθεσης, είναι ότι ξεκινάει η νέα διαπραγμάτευση, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά η προηγούμενη.

Στην τέταρτη αξιολόγηση θα τεθούν τις βάσεις για την μετά Μνημόνιο εποχή και στο επίκεντρο της θα βρεθούν τα δημοσιονομικά μέτρα του 2019, οι ιδιωτικοποιήσεις και η διατήρηση του υφιστάμενου μεταρρυθμιστικού πλαισίου, ειδικά στο σκέλος των εργασιακών.

Για να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 η τρόικα με πρώτο καλύτερο το ΔΝΤ, θα ζητήσουν την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2019, παράλληλα με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τις παλαιές συντάξεις και την καθολική κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ακόμη, θα ζητήσουν την αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστικών επιχειρήσεων από το νέο έτος με κατάργηση μέρους των φορολογικών προνομίων που απολαμβάνουν οι Έλληνες εφοπλιστές, στη βάση συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά και στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων η τέταρτη αξιολόγηση έχει ειδικό βάρος. Αυτό διότι η κυβέρνηση θα δεσμευθεί να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του master plan του ΤΑΙΠΕΔ, έτσι ώστε πέραν των 2 δισ. ευρώ που προβλέπονται εφέτος από τις ιδιωτικοποιήσεις να εισπραχθεί άλλο 1 δισ. ευρώ το 2019. Στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM επιδιώκουν να διασφαλίσουν πως η αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων 1 προς 5 στο Δημόσιο δεν θα αλλάξει και πως δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί και μονομερείς ενέργειες στο ζήτημα του κατώτατου μισθού.

Στη βάση αυτή θα επιδιώξουν το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

To χρέος

Ταυτόχρονα έστω και σε χαμηλό επίπεδο διαπραγμάτευσης ανοίγει και το θέμα του χρέους. Στην συνεδρίαση του EuroWorking Group της 1η Μαρτίου θα συζητηθεί το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Στο τραπέζι βρίσκονται ο «γαλλικός μηχανισμός» σύνδεσης των παρεμβάσεων για το χρέος με το ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και η χρήση των κερδών ύψους 8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ (ANFA’s και SMP’s).

Το βασικό σενάριο προβλέπει την επιμήκυνση της λήξης ορισμένων δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από τον EFSF έως και 15 έτη. Έτσι θα διασφαλιστεί μια περίοδος σταθερών αποπληρωμών τοκοχρεολυσίων. Ακόμη, εξετάζεται η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ που έχουν υψηλό επιτόκιο (3,7%), αλλά και η πρόωρη εξόφληση μέρους των διακρατικών δανείων του πρώτου Μνημονίου, κάτι που θα γίνει από τα αδιάθετα ποσά του τρίτου προγράμματος του ESM που θα ανέρχονται σε περίπου σε 27 δισ. ευρώ.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version