Σύμφωνα με τους Financial Times, το ευρώ μπορεί να επιβιώσει ακόμα και αν η Ισπανική οικονομία πέσει θύμα της κρίσης.Αν όμως μολυνθεί η Ιταλία τότε ΕΥΡΩ ΤΕΛΟΣ.
Τα σημάδια όμως είναι κάτι παραπάνω από άσχημα.Τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας έχουν εκτοξευτεί, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών έχουν ισοπεδωθεί και ακούγεται πως έρχεται υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο :” Στην Ιταλία θα κριθεί η τύχη της ευρωζώνης”
H Ιταλία είναι ο μεντεσές της ευρωζώνης. Η κοινότητα των 17 κρατών έχει τη δύναμη να επιβιώσει από μια κρίση που θα εμπλέξει την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και ίσως ακόμη και την Ισπανία. Αν όμως η Ιταλία μολυνθεί, η ευρωζώνη δεν έχει ούτε τις οικονομικές ούτε τις πολιτικές δυνάμεις να διασώσει τη Ρώμη.
Η Ιταλία πρέπει να προστατευτεί μόνη της από τον ιό της κρίσης χρεών. Όμως, το ανίκανο πολιτικό σύστημα έχει αφήσει τη χώρα παράλυτη μπροστά στον βίαιο επαναπροσδιορισμό του ιταλικού ρίσκου από τους όλο και πιο νευρικούς επενδυτές. Ένα νέο κύμα από δημοσιονομική λιτότητα δεν θα επιλύσει τα προβλήματα της Ιταλίας αυτήν τη φορά.
Από τις αρχές Ιουλίου, η χώρα έχει πληγεί από διπλή κατάρρευση: των εκτιμήσεων για την οικονομική ανάπτυξη και της αξιοπιστίας για τη λήψη αποφάσεων.
Από τότε, το yield στα 10ετή ιταλικά ομόλογα έχει αυξηθεί 65 μονάδες βάσης και στα 2ετή 100. Αν η ΕΚΤ δεν αγόραζε δραστήρια ιταλικά ομόλογα τις τελευταίες μέρες -τα κουτσομπολιά κάνουν λόγο για τετραπλάσια ποσά από αυτά των ισπανικών ομολόγων-, τα επιτόκια θα ήταν ακόμη υψηλότερα.
Η κατάρρευση στην αγορά ομολόγων έχει καταστρέψει τις τιμές των μετοχών των ιταλικών τραπεζών (η UniCredit έχει διολισθήσει 42% από την 1η Ιουλίου) εν μέρει εξαιτίας της πτώσης στην αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων της.
Τα μέτρα λιτότητας που προτείνονται πιθανότατα θα επιδεινώσουν την ιταλική οικονομία, αντί να επιταχύνουν την ανάπτυξη. Έτσι έγινε στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία και δεν υπάρχει λόγος να γίνει διαφορετικά στην Ιταλία, ειδικά καθώς οι κρίσιμες αγορές της στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ οδεύουν σε ύφεση.
Η κυβέρνηση έχει κάνει πίσω και πάλι σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα μπορούσε πραγματικά να υποστηρίξει την ανάπτυξη, που θα είναι μάλλον 0,7% φέτος και 0,4% το 2012, σύμφωνα με την Deutsche Bank, χαμηλότερα από τους επίσημους στόχους για 1,1% και 1,3%.
Η φήμη ότι επίκειται υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας -ένας από τους λόγους για τους οποίους διολίσθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες- θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού της.
Η Ιταλία, και όχι η Ισπανία, είναι αυτή που θα αποφασίσει για την τύχη της ευρωζώνης.
Χθες, το γερμανικό κόστος δανεισμού διολίσθησε κάτω από το 2% στο ιστορικό χαμηλό του 1,85%, ενώ της Ιταλίας εκτινάχθηκε στα ύψη, παρά τις επιθετικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, η οποία αγόρασε 13,3 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, μέγεθος διπλάσιο από την αμέσως προηγούμενη περίοδο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, κ. Angela Merkel, δήλωσε σε βουλευτές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ιταλία είναι “ιδιαίτερα εύθραυστη”, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters. Και εν μέσω των αυξανόμενων φόβων των επενδυτών για την πιθανότητα χρεοστασίου της Ελλάδας, το επιτόκιο στο μονοετές ελληνικό ομόλογο άγγιξε το ρεκόρ του 82,1%.
Διαβάστε επίσης : Οι ΗΠΑ και η παγκόσμια οικονομία δεν απειλούνται από ύφεση