Οικονομία

Στην Ουάσινγκτον ο Τσακαλώτος για τη Σύνοδο του ΔΝΤ

Με όπλο την ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα 10ετή και 5ετή ομόλογα που καταγράφουν ιστορικά χαμηλά, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται από σήμερα (12.04.2019) στην Ουάσιγκτον.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει στόχο να διαπραγματευτεί την αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ και παράλληλα να παρουσιάσει τον σχεδιασμό για την νέα έξοδο στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα κινηθεί προς την κατεύθυνση αποπληρωμής των ακριβών δανείων προς το Ταμείο, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα.

Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν χθες στα επίπεδα του 3,339% που είναι ιστορικό χαμηλό, ενώ ανάλογη πορεία είχαν και τα 5ετή ομόλογα κάτω και από το 2,2% και συγκεκριμένα στο 2,161%.

[read4more]

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση 3ετών ομολόγων, με στόχο να χτίσει μία καλύτερη καμπύλη. Θέλει να αντλήσει περί τα 3 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να είναι κάτω του 2%, στόχος που με βάση τα ισχύοντα είναι εφικτός.

Η Αθήνα θέλοντας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας θα υποβάλει αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρος του ακριβού χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η προεξόφληση αφορά υποχρεώσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό. Πρόκειται για δόσεις της διετίας 2019-2020 που βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο 5,13%.

Τα ελληνικά σχέδια απέναντι στο ΔΝΤ  έχουν προετοιμαστεί εδώ και καιρό από την κυβέρνηση ενώ μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και ένα πιο προχωρημένο σενάριο που προβλέπει προκαταβολή των δόσεων που ωριμάζουν το 2021. Πρόκειται για ένα ποσό που φθάνει το 1,9 δισ. ευρώ, όμως οι πιθανότητες μηδενισμού αυτής της οφειλής είναι εξαιρετικά περιορισμένες αφού πρόκειται για χρέος με επιτόκιο οριακά πάνω από το 2%.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που χειρίζεται αποκλειστικά το όλο θέμα βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο συνάντησης που θα έχει ξημερώματα Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) με την εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για πρώτη φορά σε αυτό το ραντεβού εκτός από τον αναπληρωτή διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ  Πόουλ Τόμσεν το παρών θα δώσει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Θεωρείται πρόσωπο κλειδί καθώς για να μπορέσει η Αθήνα να περιορίσει στο ελάχιστο την οικονομική σχέση με το Ταμείο θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τον ΕSM.

Η έγκριση του ESM είναι αναγκαία, διότι οι δανειακές συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία προσέφυγαν στη δανειακή βοήθειά του προβλέπουν ότι «σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου τους από το ΔΝΤ, θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα στον Μηχανισμό την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου τους, εκτός εάν ο τελευταίος αποφασίσει την άρση (waiver) της συγκεκριμένης υποχρέωσης». Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως εάν η Ελλάδα αποπληρώσει  3,7 δισ. ευρώ (δηλαδή, 38% του συνόλου) από τα 9,7 δισ. ευρώ του ΔΝΤ χωρίς το «πράσινο φως» του ESM, τότε θα έπρεπε να καταβάλει στον ESM και στον προκάτοχό του, τον EFSF, 72,5 δισ. ευρώ (το 38% των 190,8 δισ. ευρώ που δάνεισαν στη χώρα), κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα