Οικονομία

Στην ουρά οι επενδυτές για τον ΑΗΣ Αμυνταίου της ΔΕΗ – Ποιοι τον τον διεκδικούν

Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον για τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ στο Αμύνταιο με τουλάχιστον τρεις Έλληνες επενδυτές να έχουν εκδηλώσει επισήμως ενδιαφέρον.

Την περασμένη Παρασκευή  δημοσιοποιήθηκε η πρόταση της «Μυτιληναίος» προς την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, και τη διοικήσεις της ΔΕΗ και του Υπερταμείου, σύμφωνα με την οποία η εταιρία προτείνει να διαθέσει η ίδια εξ’ ολοκλήρου δικά της κεφάλαια ύψους 110 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των δύο μονάδων του Σταθμού και η δημόσια επιχείρηση να της προμηθεύει με μακροχρόνιο συμβόλαιο ρεύμα σε ανταγωνιστική τιμή για τη βιομηχανία του «Αλουμινίου της Ελλάδας». Τιμή την οποία θα την πληρώνει – πέραν των 110 εκατ. ευρώ- η Μυτιληναίος για τα έτη που θα προμηθεύεται το ρεύμα.

Όπως αναφέρει το Euro2day.gr, η ηγεσία του υπουργείου  και η διοίκηση της ΔEΗ έχουν γίνει αποδέκτες άλλων δύο αντίστοιχων προτάσεων για το «Αμύνταιο», από ελληνικούς ομίλους.

Πρόκειται για τον όμιλο ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, ο οποίος από τον περασμένο Οκτώβριο έχει υποβάλλει παρόμοια πρόταση, αλλά και το κοινοπρακτικό σχήμα Κοπελούζου – Shenhua (κινεζικός ενεργειακός κολοσσός).

Στελέχη των δύο πλευρών επιβεβαιώνουν στο Euro2day.gr το ενδιαφέρον τους για αξιοποίηση του ΑΗΣ Αμυνταίου. Αν και οι τρεις μνηστήρες «Μυτιληναίος», ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος – Shenhua, έχουν διαφορετικές φιλοσοφίες στις προτάσεις τους.

Τα στελέχη του ομίλου της ΓΕΚ, ο οποίος δραστηριοποιείται και στην παραγωγή (με δύο μονάδες φυσικού αερίου) και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ΗΡΩΝ αλλά και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στις ΑΠΕ, προτείνει την περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση των μονάδων με ίδια κεφάλαια και ως αντάλλαγμα ζητά τη σύναψη μακροπρόθεσμου συμβολαίου με ανταγωνιστική τιμή ρεύματος.

Τις ποσότητες αυτές με χαμηλό κόστος ο όμιλος θα τις χρησιμοποιεί στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Με τον τρόπο αυτό η ΗΡΩΝ διαμορφώνει ένα ενεργειακό μείγμα (λιγνίτης, φυσικό αέριο και ΑΠΕ) ικανό να κινηθεί δυναμικά έναντι των ανταγωνιστών της.

Από την πλευρά του ομίλου Κοπελούζου σημειώνεται ότι «Ο όμιλος Κοπελούζου και η κινεζική Shenhua με την οποία συνεργαζόμαστε έχουμε προτείνει στη ΔΕΗ ΔΕΗ -2,94% τη σύσταση κοινοπρακτικού σχήματος για τον συγκεκριμένο σταθμό. Εμείς αυτό που λέμε είναι να κάνουμε κοινή εταιρία να διαθέσουμε τα κεφάλαια για την αναγκαία περιβαλλοντική αναβάθμιση και να πουλάμε ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από τις δύο μονάδες. Η πρόταση μας είναι διαφορετική σε σχέση με εκείνη των άλλων ενδιαφερομένων καθώς προβλέπει τη διανομή κερδών στους μετόχους του κοινού σχήματος», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντόπουλος.

Με πιο απλά λόγια ο όμιλος Κοπελούζου – Shenhua καλούν τη ΔEΗ στη σύσταση κοινής εταιρίας που θα χρησιμοποιεί τον σταθμό για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στους προμηθευτές.

Η «Μυτιληναίος» με την επίσημη επιστολή που κατέθεσε στο ΥΠΕΝ και τη ΔEΗ κάνει γνωστή την πρόθεση της να διαθέσει κεφάλαια 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αμυνταίου, προσκαλώντας μάλιστα κι άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες να συμμετάσχουν. Αυτό που ζητά η «Μυτιληναίος» είναι η σύναψη μακροχρόνιων, έως το 2030, συμβάσεων προμήθειας ρεύματος με σταθερή και ανταγωνιστική τιμή π.χ για τη βιομηχανία Αλουμίνιον της Ελλάδας ή και για άλλες βιομηχανίες, ανάλογα με το ποιος θα ανταποκριθεί θετικά.

Με τον τρόπο αυτό η ΔEΗ θα στηριχθεί και επιπλέον θα στηρίξει και τις βιομηχανίες καθώς και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η “Μυτιληναίος” δεν ζητά μετοχική σχέση με τη δημόσια εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας αλλά προμήθεια ρεύματος με ανταγωνιστική τιμή, την οποία θα πληρώνει για τα έτη προμήθειας της.

Η ΔEΗ

Παράγοντες της ΔEΗ, σχολιάζοντας το ενδιαφέρον επενδυτών που έχει εκδηλωθεί, για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, τονίζουν πως όλα θα εξαρτηθούν από τον ενεργειακό σχεδιασμό που ετοιμάζεται. Αν οι δύο λιγνιτικές μονάδες συμπεριληφθούν, τότε θα εξετάσει αυτά τα αιτήματα.

Επίσης, όπως σημειώνουν πηγές της εταιρίας, το κλειδί για το Αμύνταιο βρίσκεται και στις «Βρυξέλλες», και συγκεκριμένα για το αν θα ανταποκριθεί θετικά η αρμόδια διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής στο αίτημα για την παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ από τις 17.500 στις 32.000 ώρες λειτουργίας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις αναβάθμισης και αξιοποίησης του Σταθμού.

Ένα άλλο ζήτημα είναι με τι τρόπο και ποια κριτήρια θα επιλεχθεί ο επενδυτής για το Αμύνταιο. Θα γίνουν διαπραγματεύσεις; Θα υπάρξει διαγωνισμός; Κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να γνωρίζει στην παρούσα φάση.

Πέραν αυτών, η ΔΕΗ από τις τρεις προτάσεις βγαίνει κερδισμένη. Πρώτον θα εξοικονομήσει κεφάλαια από μία βαριά επένδυση και θα έχει σταθερά έσοδα στις περιπτώσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της «Μυτιληναίος» αλλά και ενδεχομένως και κέρδη στην περίπτωση της πρότασης των Κοπελούζου – Shenhua.

Δεύτερον, διευκολύνεται σημαντικά στην υπόθεση μείωσης της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και της αναγκαίας απώλειας μεριδίων, ικανοποιώντας τους μνημονιακούς στόχους. Κι αυτό γιατί φερ’ ειπείν στην περίπτωση της «Μυτιληναίος» θα επιδιωχθεί να εξαιρεθεί η Υψηλή Τάση (βιομηχανίες) από τον συνυπολογισμό των μεριδίων που πρέπει να χάσει. Αλλά και στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το ρεύμα που θα αγοράζει από τις μονάδες της ΔEΗ δεν θα υπολογίζεται στα μερίδια προμήθειας της δημόσιας επιχείρησης. Με τη πρόταση Κοπελούζου – Shenhua η εταιρία θα μειώσει το μερίδιο της στην παραγωγή ρεύματος καθώς το ποσοστό της θα είναι μικρότερο, λόγω της εισόδου των άλλων δύο εταιριών.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα