Οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων αφορούν στις περιοχές Ιωαννίνων και Πατραϊκού Κόλπου, ενώ τα έσοδα του Δημοσίου υπολογίζονται στα 11 δισ. ευρώ.
Στην τελική ευθεία για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης περιοχών της Δυτικής Ελλάδας για έρευνες υδρογονανθράκων βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεπεραστεί τα τεχνικά-νομικά εμπόδια στις διαπραγματεύσεις με τις Κοινοπραξίες που αναδείχθηκαν προτιμητέοι επενδυτές, στο πλαίσιο των διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν το 2012 με τη μέθοδο του «open door».
Οι συμβάσεις αφορούν τις περιοχές Ιωαννίνων και Πατραϊκού Κόλπου, ενώ ακολουθεί και η αντίστοιχη για την περιοχή Κατάκολου. Πρόκειται για περιοχές που είχαν ερευνηθεί και στα τέλη της δεκαετίας του ’90 χωρίς επιτυχία.
Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό κόλπο (ανάδοχος είναι η Κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Edison-Petroceltic) είναι 200 εκατ. βαρέλια, στην Ήπειρο 50 – 80 εκατ. (η ανάδοχος Κοινοπραξία Energean – Petra έχει κάνει λόγο και για 100 εκατ.) και στο Κατάκολο (ανάδοχος η Κοινοπραξία Energean Oil & Gas / Trajan Oil & Gas Limited/ Schlumberger) 3 εκατ. βαρέλια.
Τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τις δύο πρώτες περιοχές σε βάθος 25ετίας εκτιμώνται σε 11 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: