Τετάρτη, 20 Νοε.
21oC Αθήνα

Στις αγορές η Ελλάδα με 5ετές ομόλογο – «Στοίχημα» το ύψος των προσφορών και το επιτόκιο

Στις αγορές η Ελλάδα με 5ετές ομόλογο – «Στοίχημα» το ύψος των προσφορών και το επιτόκιο

Την 3η έξοδό της για το 2021, στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, επιχειρεί σήμερα (05.05.2021) η Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ξεκινάει η διαδικασία για νέα ομολογιακή έκδοση 5ετούς διάρκειας, από το Ελληνικό Δημόσιο με τις Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale ως αναδόχους της προσφοράς, με ημερομηνία λήξης τον Φεβρουάριο του 2026.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η (κοινοπρακτική) συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί στο κοντινό μέλλον με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά», αλλά είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η έκδοση θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Ζητούμενο βέβαια είναι τόσο το επιτόκιο, όσο και η ανταπόκριση των επενδυτών. Να σημειωθεί ότι χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρέθηκε μία ανάσα από το 1%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμάνθηκε κοντά στο 0,16%.

Στόχος του Δημοσίου είναι να αντλήσει τουλάχιστον 2,5 δισ. με επιτόκιο που θα κυμαίνεται ει δυνατόν κάτω της μισής ποσοστιαίας μονάδας, που θα αποτελεί βέβαια και χαμηλό ιστορικό σε ό,τι αφορά όλες τις εκδόσεις ομολόγων που έχουν πραγματοποιηθεί.

Click4more Ψηλά ο πήχης των προσδοκιών για τον τουρισμό – Οι νάρκες στο δρόμο για επίτευξη του στόχου

Ιδανικό σενάριο να αντλήσει 3,5 δισ. με τις προσφορές να υπερβαίνουν όσο περισσότερο γίνεται τα 20 δισ. και η ποιότητα των επενδυτών να είναι ανάλογη των προσφάτων εκδόσεων.

Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει πλέον αλλάξει και έτσι ενώ στο αρχικό πλάνο ήταν να πραγματοποιηθούν 4 εκδόσεις μέσα στο 2021, από τις οποίες θα αντλούσε το ποσό των περίπου 12 δισ., πλέον θα πραγματοποιηθούν 5 και το συνολικό πόσο μπορεί να φτάσει έως τα 16 δισ.

Και αυτό διότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι ήταν στα 7,5 δισ., πλέον έχει ανέλθει στα 15 δισ.

Οι προηγούμενες… έξοδοι

Πρόκειται για την 3η έξοδο μέσα στο 2021 και ήδη έχουν αντληθεί 8,8 δισ. από τις αγορές εφέτος. Έχουν προηγηθεί οι επιτυχημένες εκδόσεις 10ετούς (3,5 δισ. με επιτόκιο 0,807%) και 30ετούς (2,5 δισ. με επιτόκιο 1,956%) ομολόγου.

Το ελληνικό δημόσιο έχει καταφέρει, επίσης, να αντλήσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Η εμπειρία των προηγούμενων εκδόσεων και το κλίμα που επικρατεί αυτή τη περίοδο στις αγορές με τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, έστω και αν τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί μία ανοδική τάση και το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών «προδικάζουν» την επιτυχία του εγχειρήματος για άντληση «ζεστού και φθηνού» χρήματος από ισχυρά και ποιοτικά χαρτοφυλάκια που θα στείλουν μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Η σημερινή έξοδος στις αγορές έρχεται μερικές μόλις ημέρες από την αναβάθμισης – μάλλον απρόσμενη – της ελληνικής αξιολόγησης σε «ΒΒ» από τον οίκο Standard & Poor’s, βελτιώνοντας περαιτέρω το επενδυτικό περιβάλλον.

Σήμερα οι αξιολογήσεις της Ελλάδας είναι οι εξής:

  • Moody’s: Ba3
  • Standard & Poor’s: BB
  • Fitch: BB
  • DBRS: BB(low)

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις