Τετάρτη, 20 Νοε.
21oC Αθήνα

Στις αγορές με έκδοση 30ετούς ομολόγου μετά από 16 χρόνια – Στοίχημα το επιτόκιο και οι προσφορές

Στις αγορές με έκδοση 30ετούς ομολόγου μετά από 16 χρόνια – Στοίχημα το επιτόκιο και οι προσφορές

Νωρίτερα από κάθε πρόβλεψη βγαίνει στις αγορές σήμερα η Ελλάδα, προσβλέποντας στην άντληση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, με την έκδοση 30ετούς ομολόγου.

Τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές με ανάλογη έκδοση, ήταν πριν από 16 χρόνια, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης αποφάσιζε να εκδώσει ομόλογο 32 ετών.

Το τότε επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,5%, ενώ τώρα οι εκτιμήσεις είναι ότι θα είναι κατά πολύ χαμηλότερα και θα διαμορφωθεί σε ένα εύρος από 1,7% έως και 2%.

Το μεγάλο στοίχημα για σήμερα είναι βέβαια και η συμμετοχή των ξένων επενδυτών, σε μία τόση μεγάλης διάρκειας έκδοση. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί οι προσφορές στο βιβλίο που θα ανοίξει σήμερα το πρωί θα υπερβούν τα 15 δισ. Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη έκδοση, την πρώτη του 2021, του 10ετούς ομολόγου, είχαν προσφερθεί άνω των 20 δισ. ευρώ και είχαν αντληθεί περί τα 3,5 δισ. ευρώ.

Click4more Σταϊκούρας: παρουσίασε στο Ecofin τις 13 βασικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

Χθες πάντως η απόφαση για την έξοδος στις αγορές εξέπληξε πολλούς. Όλες οι προβλέψεις ήταν ότι η κίνηση αυτή θα γινόταν μετά το Πάσχα των καθολικών και πριν από το ορθόδοξο Πάσχα, αλλά τελικά στο υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ έκριναν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή.

Χρονικά πάντως συμπίπτει με την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,3 δισ. ευρώ, αλλά και τις αυξημένες υποχρεώσεις που έχει η χώρα, λόγω της συνέχισης των προγραμμάτων στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το εκτιμώμενο επιτόκιο αυτό θα κυμανθεί, όπως τουλάχιστον εκτιμούν πηγές της αγοράς από 1,7% έως και 2%.

Η οριστική απόφαση για την έκδοση ελήφθη πριν από μερικές ώρες, αμέσως μετά το Eurogroup και τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Την έκδοση έχουν αναλάβει η BNP, η Goldman Sachs, η HSBC, η JPMorgan και η Εθνική Τράπεζα. Είναι η δεύτερη φορά, μετά την προηγούμενη στην έκδοση του 10ετούς, που συμμετέχει ελληνική τράπεζα.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι μετά τις πιέσεις των προηγούμενων εβδομάδων στην αγορά των ομολόγων, έχει επέλθει σχετική ηρεμία με την μείωση των αποδόσεων. Θεωρούν μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξει και μία 5η έκδοση μέσα στο 2021. Αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να γίνουν τέσσερις και να αντληθούν περίπου 12 δις. Όμως η παράταση του lockdown με την ταυτόχρονη επιμήκυνση των μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας, αναγκάζουν την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει περισσότερα χρήματα από τις αγορές, αφού θέλει να περιφρουρήσει στο μέτρο του δυνατού το μαξιλάρι ρευστότητας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις