Σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου, αλλά και υψηλού συμβολισμού προχωρεί σήμερα η κυβέρνηση με την νέα έξοδο στις αγορές εν μέσω της κρίσης. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πραγματοποιηθεί σήμερα η έκδοση 7ετούς ομολόγου και στόχος να αντληθούν περί τα 2 – 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες που θα συναντήσει στις αγορές.
Το υπουργείο Οικονομικών, για τη νέα έξοδο στις αγορές, κινείται με βάση τον σχεδιασμό που έχει κάνει από την ώρα που ξέσπασε η κρίση. Ο σχεδιασμός αυτός έχει ως βασική επιδίωξη αφενός να στηριχθεί η πραγματική οικονομία στο μέγιστο δυνατό και αφετέρου να παραμείνει ανέπαφο το μαξιλάρι, για περισσότερο χρονικό διάστημα είναι δυνατό.
Click4more Σταϊκούρας: «Να μην αγγίξουμε το “μαξιλάρι” ούτε τον Ιούνιο» – Έρχεται η έκδοση 7ετούς ομολόγου
Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έλαβε εντολή από την ελληνική κυβέρνηση και προχωρεί στο επόμενο βήμα. Ήδη έχουν εξουσιοδοτηθεί Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για την έκδοση 7ετους ομολόγου, λήξης δηλαδή Απριλίου 2027. Όπως σημειώνεται η έκδοση θα γίνει στο άμεσο μέλλον σε συνάρτηση με τις συνθήκες της αγοράς. Ο τίτλος, μάλιστα, θα είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ βάση του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων.
Αναφορικά με το ύψος της έκδοσης αυτό δεν είναι καθορισμένο και θα φανεί από τις διαθέσεις των επενδυτών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Στις τελευταίες εκδόσεις ο ΟΔΔΗΧ τραβούσε από τις προσφορές περίπου 2,5 δισ. αλλά τίποτε δεν είναι δεδομένο και όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Αναφορικά με το επιτόκιο το επιθυμητό ύψος να βρεθεί στα επίπεδα της αντίστοιχης έκδοσης του Ιουλίου του 2019, της πρώτης εξόδου στις αγορές της παρούσας κυβέρνησης. Τότε το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί περίπου στο 1,9%.
Η τελευταία έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές ήταν τον περασμένο Ιανουάριο και ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Στις 28 Ιανουαρίου, το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 15ετούς ομολόγου αναφοράς με ημερομηνία λήξης στις 4 Φεβρουαρίου 2035 με κουπόνι 1,875%. Οι προσφορές άγγιξαν τα 18,8 δισ. ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ ενώ λίγες ημέρες αργότερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έκανε το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο κάτω από το ασύλληπτο μέχρι πριν λίγους μήνες όριο του 1%.
Από τότε, τα δεδομένα στο παγκόσμιο σκηνικό έχουν αλλάξει δραματικά εξαιτίας της πανδημίας και οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά ομολόγων δεν αποτελούν εξαίρεση. Το 1% στη δεκαετία έδωσε τη θέση του σε αποδόσεις κοντά στο 4% πριν η ΕΚΤ επιστρατεύσει τα «μεγάλα όπλα» με αλλεπάλληλες αποφάσεις για χορήγηση απεριόριστης ρευστότητας, έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και επαναφορά της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο δανεισμού των τραπεζών.
«Κανάλια» ρευστότητας
Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει γύρω από το πόσο αντέχουν ή πόσο μακριά μπορούν να πάνε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ήδη το «μαξιλάρι» έχει περίπου 37 δισ. Από το ποσό αυτό περίπου τα 15,7 δισ. ευρώ είναι «κλειδωμένα» σε έναν λογαριασμό (cash buffer account), για να κλείσει για την εξυπηρέτηση μελλοντικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου έναντι των δανειστών.
Click4more Πιέσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου – Πως θα συγκρατηθεί η άνοδος
Με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup υπάρχει προς διάθεση ένα ποσό περίπου 7 – 8 δισ. μέσω προληπτικής γραμμής από τον ESM. Για την ώρα βέβαια το υπουργείο Οικονομικών και έχει πει όχι, αλλά ουδείς γνωρίζει εάν αυτό το όχι θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα δεν θέλει να είναι από τις πρώτες που θα λάβουν την προληπτική γραμμή.
Έξτρα ρευστότητα αναμένεται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Κομισιόν ύψους 1,8 δισ. ευρώ έως τα τέλη Μαΐου ενώ αν χρειαστεί ο ΟΔΔΗΧ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων το επόμενο διάστημα.
Στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης υπάρχουν και τα έντοκα γραμμάτια. Το ύψος των εντόκων έχει υποχωρήσει στα 10,6 δισ. ευρώ από 15,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019 και 13,5 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο και παρ’ ότι μέχρι τώρα (αρχές Απρίλη έκδοση 600 εκατ. ευρώ έναντι λήξης 1 δισ. ευρώ) ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζει να περιορίζει τον όγκο των νέων εκδόσεων, εκτιμάται πως εάν χρειαστεί μπορεί να μεταβάλλει τη στάση του εξαιτίας των ειδικών έκτακτων συνθηκών στο παγκόσμιο σκηνικό.
Σε περίπτωση ανάγκης άλλωστε πηγές της αγοράς εκτιμούν πως ο ΟΔΔΗΧ θα μπορούσε – χωρίς να υπάρχουν σχετικές πληροφορίες ή ενδείξεις- να προχωρήσει σε έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.