Site icon NewsIT
08:52 | 11.07.12

Στο δρόμο της Ελλάδας και η Σλοβενία

Στο δρόμο της Ελλάδας και η Σλοβενία
Newsit Newsroom

''Μπορεί ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας να επιμένει πως δεν θα γίνουν η έκτη χώρα που θα χρειαστεί διάσωση, όμως οι επενδυτές αμφιβάλουν'' γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : “Ελληνικά σενάρια” στην Σλοβενία

”Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας επέμεινε την περασμένη εβδομάδα ότι το πρώην γιουγκοσλαβικό κράτος δεν θα γίνει το έκτο μέλος της ευρωζώνης που θα χρειαστεί διεθνή διάσωση. Οι επενδυτές αμφιβάλλουν.

Στο κάτω – κάτω ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Janez Jansa που πρώτος προκάλεσε τις συζητήσεις για πακέτο διάσωσης, προειδοποιώντας ότι η Σλοβενία θα μπορούσε να ζήσει «ένα ελληνικό σενάριο» αν η αντιπολίτευση δεν στηρίξει το νομοσχέδιο για την σταθεροποίηση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας.

Ο κ. Jansa δεν είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που τρομάζει τις αγορές χρησιμοποιώντας την υπερβολή για να κερδίσει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Η οικονομία της Σλοβενίας, με χρέος 48% του ΑΕΠ και έλλειμμα 6,4%, απέχει πολύ από τα ελληνικά δεδομένα.

Όμως το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί το 2012 και το χρέος της έχει διπλασιαστεί από το 2007 που εισήλθε στο ευρώ.

Οι ανησυχίες των επενδυτών επικεντρώνονται στο τραπεζικό σύστημα όπου, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, οι μεγαλύτερες τράπεζες παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο.

Οι τράπεζες χρειάζονται απεγνωσμένα ανακεφαλαιποιήσεις για να αντέξουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αυξάνονται μετά το σκάσιμο της πιστωτικής φούσκας, όπως ακριβώς στην Ισπανία και την Ιρλανδία.

Αν δεν βρει ξένους επενδυτές να πάρουν μερίδια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Σλοβενία θα δυσκολευτεί στις ανακεφαλαιοποιήσεις. Το yield στο 10ετές κρατικό ομόλογο έχει ξεπεράσει το 6% τελευταία, πλησιάζοντας στην «ζώνη κινδύνου».

«Το κρίσιμο πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες τράπεζες έχουν πολλά μη εξυπηρετουμενα δάνεια και τα πράγματα δεν βελτιώνονται» σημειώνει ο Saso Stanovnik της Alta Invest στην Λουμπλιάνα.

Ο Petra Lesjak επικεφαλής της KD Banka, αναφέρει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ίσως είναι περισσότερα απ’όσο δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. «Πιστεύω ότι χρειάζονται περισσότερες απομειώσεις… Θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα της τραπεζικής εποπτείας… Αλλά εύκολα θα εμφανιστεί μια ανάγκη για 3 δισ. ευρώ.»

Ο κ. Jansa επέμεινε ότι η Σλοβενία δεν θα χρειαστεί διάσωση, χάρη στις περικοπές δαπανών που έχουν ήδη συμφωνηθεί αλλά παραδέχτηκε ότι «το μόνο άγνωστο είναι οι τράπεζες.»

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

3 δισ. θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας – “Πάρτε μέτρα…

Συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη με Στουρνάρα

Άγριος πολιτικός πόλεμος μετά την καταγγελία Μαρκόπουλου ότι ο νομικός…

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version