Στην τελική ευθεία μπαίνει το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή για ψήφιση μέσα στον μήνα η κυβέρνηση. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξουν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που αφενός θα δώσουν ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και από την άλλη πλευρά θα κλείσουν τα παράθυρα που υπάρχουν σήμερα για φοροδιαφυγή.
[read4more]
Μέσα από το νομοσχέδιο θα καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα εκείνο που θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται τόσο αυτές που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη, όσο και αυτές που είχε αναλάβει η ΝΔ προεκλογικά.
Σε ό,τι αφορά το 2020, οι παρεμβάσεις θα έχουν συνολικό κόστος που δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το ένα δισ. ευρώ. Βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει η ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που έχουν ανακοινωθεί αλλά και στις αντοχές που έχει προϋπολογισμός. Μία πρώτη γεύση για το περιεχόμενο των μέτρων θα λάβουμε την προσεχή Δευτέρα 7 Οκτωβρίου όταν και θα κατατεθεί στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων:
- Μείωση στην φορολογία εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Η μείωση θα αφορά την επόμενη χρονιά και ως εκ τούτου θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ. Αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου για κάθε παιδί.
- Μείωση στην κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων, δηλαδή των φορολογουμένων που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες από το 22% στο 9% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ.
- Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 ή το 2021.
- Αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών για τρία χρόνια, την περίοδο 2020–2022.
- Έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων. Η έκπτωση θα ισχύσει με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021 και οι οποίες θα αφορούν τα εισοδήματα του 2020.
- Αναστολή του φόρου υπεραξίας, δηλαδή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο. Η αναστολή θα ισχύσει την περίοδο 2020–2022.
Επιχειρήσεις
- Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις για τη χρήση του 2019, για την οποία οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβληθούν το 2020, προβλέπεται μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 28% στο 24%. Για τη χρήση του 2020, για την οποία οι δηλώσεις θα υποβληθούν το 2021, ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω από το 24% στο 20%.
- Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Το μέτρο θα ισχύσει από τη χρήση του 2019.
Μελλοντικές παρεμβάσεις
Παράλληλα εκτιμάται ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:
- Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με μείωσή του κατά 50% για το 2020 ή για το 2021 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2021 ή 2022) και πλήρη κατάργησή του για το 2021 ή το 2022 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2022 ή 2023).
- Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης το αργότερο έως το 2023, όταν πλέον θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και θα είναι πλέον εφικτός ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όλων των Ελλήνων φορολογουμένων.
- Βελτίωση της διάταξης που προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα είδη διατροφής και την εστίαση.
- Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11% το αργότερο έως το 2023.
Ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και μέτρα για την εκ νέου αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς επίσης και για τη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
Στόχος των μέτρων, τα οποία εξετάζεται να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020, είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.
Τα μέτρα που εξετάζονται προβλέπουν:
- Αύξηση του ύψους των ετησίων δαπανών που θα πρέπει να εξοφλούν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, προκειμένου να κατοχυρώνουν το βασικό αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ.
- Σημαντική μείωση του ορίου μέχρι το οποίο επιτρέπεται η χρήση μετρητών για την πραγματοποίηση μιας οικονομικής συναλλαγής που αφορά αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών. Το όριο αυτό αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 400 ή στα 300 ευρώ ή ακόμη και στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή.