Οι δυσκολίες πηγάζουν από το εσωτερικό της χώρα, αλλά και από το εξωτερικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί αντιτίθενται στην όποια χρονική μετάθεση της λήψης των αποφάσεων, μετάθεση που απαιτείται στην περίπτωση που ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος για να βρεθούν κοινοί τόποι και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων.
Ειδικά για το ασφαλιστικό, υποστηρίζουν ότι αν δεν ψηφιστεί ο νέος νόμος δεν πρόκειται να ξεκινήσει ο διάλογος για το χρέος, αφού θεωρείται από τα βασικά προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.
Στον ορίζοντα, λένε οι πληροφορίες, δεν φαίνεται και κάποια δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης ώστε να δοθεί ο χρόνος για εθνικό διάλογο και συνεννόηση.
Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι μία μικρή χρονική παράταση δύο εβδομάδων ούτως ώστε να διεξαχθεί ένας υποτυπώδης διάλογος, μία κοινωνική διαβούλευση, πριν από την οριστικοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης.
Οι δυσκολίες από το εσωτερικό πηγάζουν από το φιάσκο της εκλογής προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. Εξέλιξη που ουσιαστικά αποτέλεσε τορπίλη στο σχέδιο το Τσίπρα για εθνικό διάλογο και συνεννόηση.
Για τα άλλα κόμματα οι εκτιμήσεις που γίνονται αναφέρουν πως με την Φώφη Γεννηματά θα μπορούσε να βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας, παρά τη σκληρή πρώτη αντίδραση. Γι΄ αυτήν εκτιμούν πως δεν αποτελεί μήνυμα απόρριψης, αλλά προσπάθεια να κερδίσει περισσότερα, αν και όποτε ξεκινήσει κάποια συζήτηση.
Οσον αφορά στην αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη, την αποδίδουν στην αποτυχία της προ των εκλογών τακτικής, που έλεγε φέρτε συμφωνία και θα σας στηρίξουμε, τακτική που προκάλεσε εκλογική φθορά στο «Ποτάμι» και άνοιξε το δρόμο για να κερδίσουν πόντους εντός του κόμματος εκείνοι που προκρίνουν τη σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.
Και όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση η συνεννόηση με «Το Ποτάμι» είναι πιο δύσκολη.
Τώρα για το ασφαλιστικό το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι αύριο Τρίτη θα γίνει συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η γκρίνια. Στη συνέχεια την Τετάρτη το θέμα θα συζητηθεί στο ΚΥΣΚΟΙΠ και θα επιδιωχθεί να δοθεί «πράσινο φως» από τους Θεσμούς για διάλογο τουλάχιστον δύο εβδομάδων.
Στην ουσία, οι προσπάθειες επικεντρώνονται να πειστεί το κουαρτέτο να αυξηθούν οι εισφορές επιχειρήσεων και εργαζομένων, ώστε να βρεθούν 300 εκατ. ευρώ και να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, οπότε το ψαλίδι θα ¨πέσει¨ μόνο στις επικουρικές, απ΄ όπου θα επιδιωχθεί να βρεθούν 600 εκατ. ευρώ.