Οικονομία

“Στο κόκκινο” η κοινωνία – Μειώνουν μισθούς, αυξάνουν προϊόντα και φόρους

- Μειώσεις μισθών με αύξηση στη φορολογία – “Στον αέρα” η μονιμότητα των Δ.Υ.
- Μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα και πετρέλαιο από Φ.Π.Α. και ειδικό φόρο
- “Τσεκούρι¨στις φοροαπαλλαγές και νέα “χαράτσια”
- Ψάχνουν ακόμη τρία δισ. έσοδα με μέτρα... δίχως όνομα!
- Δείτε τη “μαύρη λίστα” φόρων και περικοπών

«Σβήνοντας» τις «κόκκινες γραμμές» που η ίδια είχε βάλει και παρακάμπτοντας τις συστάσεις Τόμσεν επικεφαλής του κλιμακίου ΔΝΤ της τρόϊκα να «μην αυξηθούν άλλο οι φόροι και να μην περικοπούν περαιτέρω οι μισθοί», η Κυβέρνηση εξαπολύει μια νέα φοροεπιδρομή που συνοδεύεται από «ψαλίδι» στις αποδοχές δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, «πατώντας» πάνω στην ήδη δοκιμασμένη και αποτυχημένη «συνταγή».
Για φέτος μόνον το Κράτος αναζητά επιπλέον ποσό 6,4 δις. ευρώ, για να «κλείσει» τις τρύπες στο ταμείο, εκ των οποίων τα 4,8 δις. ευρώ θα έρθουν μέσω των αυξήσεων σε τέλη κυκλοφορίας και της επιβολής φόρου σε φυσικό αέριο, αναψυκτικά και σωρεία αγαθών και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης.
«Χωρίς όνομα» παραμένουν μέτρα της τάξης του 1,6 δισ. τα οποία θα «μαγειρέψουν» τις επόμενες μέρες το υπ. Οικονομικών και η τρόικα.
Αντίστοιχα για την περίοδο ως το 2015 η κυβέρνηση σχεδιάζει «αφαίμαξη» ύψους 22 δισ. ευρώ, αλλά εξηγεί που θα βρεθούν μόλις τα 19,1 δισ. αφήνοντας απροσδιόριστα τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ, που θα εξειδικευτούν και θα εφαρμοστούν το 2014-΄15.

Οι εισηγήσεις Παπακωνσταντίνου

Με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 1% του ΑΕΠ το 2015 ή στα 2,6 δις. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο τη λήψη νέων σκληρών μέτρων, προκειμένου να δοθεί η πέμπτη δόση 12 δις. ευρώ και να επιτευχθεί νέα συμφωνία δανεισμού τουλάχιστον 60 δις. ευρώ τη διετία 2012 -2013.
Ως προς τη μείωση των εξόδων του Δημοσίου με τη χθεσινή του συνέντευξη ο υπουργός αφησε ανοιχτό το ανδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο.
Παράλληλα για πρώτη φορά με δραματικό τόνο μίλησε για χώρα έτοιμη να κετεβάσει ρολά, αν δεν πάρει την 5η δόση

Το «πακέτο» μέτρων προβλέπει, μεταξύ άλλων:

–         επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά, περίπου 10 λεπτά στο μπουκάλι.
–         επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, που θα σημάνει επιβάρυνση τουλάχιστον 5 ως 15 ευρώ το μήνα στους λογαριασμούς.
–         αύξηση 10%-20% στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ,
–         είσπραξη προστίμων από ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, της τάξεως των 5.000 ευρώ και άνω στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά… σε δόσεις από φέτος.
–         μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23% ΦΠΑ.
–         αύξηση φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα, αξιολόγηση και κατάργηση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών.

Επιδρομή σε εισοδήματα και συντάξεις

Νέα επιδρομή σε εισοδήματα και συντάξεις, με κόψιμο των επιδομάτων πολυετίας (μισθολογική ωρίμανση), μείωση επικουρικών συντάξεων, αύξηση ΛΑΦΚΑ σε υψηλές συντάξεις, εισφορά σε συνταξιούχους μέχρι 60 ετών, περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και εισφορές υπέρ της στρατιάς ανέργων, επιφυλάσσει το Κυβερνητικό πρόγραμμα.

 Συγκεκριμένα, προωθείται:

–         επιβολή εισφοράς Αλληλεγγύης “υπέρ ανεργίας” στους μισθούς του δημόσιου τομέα αλλά ταυτόχρονα και την αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα.
–         περιορισμός δικαιούχων επιδομάτων του ΟΑΕΔ (επίδομα τέκνων κλπ), της Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, όπως και του ΕΚΑΣ, ώστε να τα δικαιούνται μόνο όσοι δηλώνουν εισοδήματα «φτώχειας».
–         περικοπές στις παροχές επιδομάτων υγείας, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις, αλλά ακόμα και νέα εισφορά “τύπου ΛΑΦΚΑ” για όσους βγήκαν σε σύνταξη πρόωρα κάτω των 60 ετών, μείωση εφάπαξ στο δημόσιο, μείωση επικουρικών συντάξεων στα ταμεία με ελλείμματα.
–         μείωση συμβασιούχων, δυνατότητα μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και  κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων, αύξηση των ωρών εργασίας (από 37,50 σε 40 ώρες την εβδομάδα)

Μέτρα «χωρίς όνομα»

Ανοιχτά παραμένουν μέτρα 1,6 δις. ευρώ για φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών, που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο και την τρόικα είναι η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Στο τραπέζι έχουν πέσει δυο σενάρια:

α) ενιαίο ΕΦΚ 340 ευρώ, που σημαίνει αύξηση κατά 319 ευρώ ή 1.519% (!) και μείωση 72 ευρώ ή 17,5% για το κίνησης οδηγώντας την τιμή πώλησης στο 1,30 ευρώ ανά λίτρο έναντι 0,90 ευρώ το θέρμανσης και 1,60 ευρώ το κίνησης και

β) αύξηση ΕΦΚ θέρμανσης στο ύψος του κίνησης ήτοι 412 ευρώ ή 1.862% (!) ανεβάζοντας τη λιανική τιμή στα 1,60 ευρώ.

Διερευνώνται ακόμα για φέτος η μείωση του αφορολογήτου ορίου που θα πλήξει τους μισθωτούς μέσω της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά, αύξηση έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις και επιβολή εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες. Στο δημοσιονομικό σκέλος τα μέτρα που συζητούνται προς συμπλήρωση εστιάζονται σε μείωση αποδοχών στο δημόσιο μέσω ενσωμάτωσης επιδομάτων στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου, η μείωση αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, απολύσεις και μετατάξεις.

«Κόβουν ψίχουλα» από κρατική σπατάλη

Παρά τις εξαγγελίες για περικοπές στην κρατική σπατάλη, το Πρόγραμμα προβλέπει μόλις 140 εκατ. ευρώ από μείωση λειτουργικών δαπανών στο δημόσιο. Η κυβέρνηση όμως δεσμεύεται πως θα κλείσει την στρόφιγγα των επιχορηγήσεων και σε δημοσίους φορείς μειώνεται η επιχορήγηση σε απομακρυσμένες περιοχές και καταργούνται ή συγχωνεύονται φορείς, για εξοικονόμηση άλλων 450 εκατ. ευρώ.

Ποια προϊόντα και υπηρεσίες «χτυπά» η αύξηση ΦΠΑ

«Ψηλά» στη λίστα των ειδών και υπηρεσιών που φορολογούνται σήμερα με τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% και ενδέχεται να επιβαρυνθούν κατά 10% είναι: 
– καφές, κακάο και παρασκευάσματα αυτού, τσάι, ματέ και μπαχαρικά, διάφορα
βότανα.
– προφυλακτικά από καουτσούκ, γυναικεία είδη υγιεινής κλπ.
– παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων -εκτός από το μούστο.
– εμφιαλωμένα νερά, αεριούχα νερά, ακόμα και με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων
γλυκαντικών ή αρωματισμένα
– διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, που δεν περιέχουν αλκοόλ.
– η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων κλπ.
– επιδιορθώσεις και μετατροπές ενδυμάτων και υφασμάτινων ειδών οικιακής
χρήσης.
– επισκευή ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών.
– ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών.
– εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλογών ή αρχαιοτήτων
– μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους.
– παροχή ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών, εφόσον αυτές δεν
απαλλάσσονται πλήρως.
– το δικαίωμα χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων.
 
Δεν φαίνεται πάντως κάτι να αλλάζει σε άλλα είδη και υπηρεσίες που φορολογούνται
ευνοϊκά ως σήμερα όπως:
– ψωμί, αρτοσκευάσματα και άλευρα
– ελιές, λίπη και έλαια (έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς
μετασχηματισμένα).
– κρέας, γάλα, τυροκομικά, μέλι, πουλερικά, ψάρια, αυγά , λαχανικά, δημητριακά, λάδι, αλάτι, ζάχαρη.
– φαρμακευτικά προϊόντα και παρασκευάσματα (γάζες, βαμβάκι).

Διαβάστε επίσης:
”Ναι σε επιμήκυνση του ελληνικού χρέους αν δεν φέρει ντόμινο”
Η κρίση χρέους στην Ελλάδα ρίχνει σημαντικά το ευρώ

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα