Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έχει υποχωρήσει η μετοχή της Credit Suisse, της τράπεζας από την Ελβετία, που αποτελεί απόρροια των ανησυχιών στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά το πρόσφατο κραχ των Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ.
Ήταν γνωστό πως η πτώχευση της τράπεζας SVB θα πυροδοτούσε κύμα ανησυχιών και αντιδράσεων στην παγκόσμια οικονομία. Παρά τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι δεν θα συμβεί κάποιο παρόμοιο σενάριο όπως το 2008, είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Credit Suisse κατακρημνίζεται έως 24%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό σημαίνει ότι έχει υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2 φράγκων, με τις χρηματιστηριακές Αρχές να αναγκάζονται να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τόσο της Credit Suisse όσο και της Societe Generale, όπου και αυτή δεχόταν ισχυρές πιέσεις.
Έτσι, αυτόματα μπήκαν στον «πάγο» και μετοχές τραπεζών από την Ιταλία, όπως η UniCredit, η Finecobank και η Monte Dei Paschi.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Saudi National Bank, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να «μπει» με περισσότερα χρήματα, αφού το ποσοστό της είναι ήδη στο 9,9% και οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν θέλουν να ξεπεράσουν το 10%, κάτι που προκάλεσε νέο μπαράζ ρευστοποιήσεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Credis Suisse, Άξελ Λίμαν, απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα.
Στο «κόκκινο» οι αγορές
Όπως είναι φυσικό, η κατρακύλα της μετοχής της Credit Suisse παρασέρνει και τις υπόλοιπες. Ο δείκτης Euro Stoxx Banks έχει περιοριστεί κατά 5,8% και έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Ιανουαρίου.
Όσον αφορά τη γαλλική BNP Paribas, χάνει τουλάχιστον 8% ενώ στην Ελλάδα η Alpha Bank κατρακυλάει έως και 8,8%.
Λόγω αυτών των εξελίξεων, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ισχυρές απώλειες στο -2,88% και τις 436 μονάδες, αφού και ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 3,18%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,58%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,64% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 3,97%.
Τα απόνερα, μάλιστα, φθάνουν έως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα προσυμβόλαια του Dow Jones να προμηνύουν βουτιά σχεδόν 600 μονάδων. Βαριές απώλειες αναμένονται και στους S&P 500 και Nasdaq.
Ο επικεφαλής αναλυτής στη Lazard Freres Gestion, Φρανσουά Λαβιέ, δηλώνει στο Bloomberg ότι «οι αγορές είναι πολύ ευαίσθητες στις αρνητικές ειδήσεις, μετά την έκπληξη στις αμερικανικές τράπεζες. Υπάρχει ο φόβος για μετάδοση του κινδύνου και σε άλλες τράπεζες».