Οικονομία

Στο Κτηματολόγιο η Ελλάδα αναστενάζει – Οι προθεσμίες και οι κίνδυνοι να χαθούν περιουσίες

Θέατρο του παραλόγου με το Κτηματολόγιο που... στήνεται στο πόδι. Κακή ενημέρωση, απουσία εγγράφων και άλλες ιστορίες ελληνικής τρέλας. Το Νοέμβριο ξεκίνησε η κτηματογράφηση, κάτω του 10% η συμμετοχή. Μέσω Taxisnet οι δηλώσεις. Που έχει δοθεί παράταση.

Μπορεί να είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ωστόσο το θέμα που κυριαρχεί σε πολλές περιοχές της επαρχίας δεν είναι οι επερχόμενες εκλογές (περιφερειακές, δημοτικές και εθνικές), αλλά το… κτηματολόγιο.

Μετά από 10ετίες πλήρους νιρβάνας και υπό την δαμόκλειο σπάθη των Βρυξελλών το επίσημο ελληνικό κράτος αποφάσισε επιτέλους να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο για την δημιουργία κτηματολογίου.

[read4more]

Δυστυχώς όμως όπως όλα τα πράγματα στην Ελλάδα, έτσι και το κτηματολόγιο στήνεται στο… πόδι. Με ελάχιστη προετοιμασία και χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κάποιους, αν δεν πράξουν τα δέοντα να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία.

Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και την προσπάθεια καταγραφής της περιουσίας στις αγροτικές περιοχές της χώρας, άνοιξαν οι ντουλάπες με τους… σκελετούς: κακή ενημέρωση των πολιτών για την ενεργοποίηση της τελικής φάσης κτηματογράφησης, έλλειψη τοπογραφικών, αδυναμία ακριβούς απεικόνισης της περιουσίας μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, δυσκολίες στις κατοχυρώσεις ιδιοκτησιών που έχουν μεταβιβαστεί «δια λόγου», απουσία εγγράφων που να αποδεικνύει την κυριότητα του ακινήτου, διπλές και τριπλές διεκδικήσεις των ίδιων περιουσιακών στοιχείων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων κτηματογράφησης –ενεργοποιήθηκε έστω και με προβλήματα στις 4 Φεβρουαρίου. Ωστόσο η προσέλευση των ιδιοκτητών, είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Ήδη τα σενάρια για παράταση έχουν ξεκινήσει. Οι τοπικοί βουλευτές, ιδίως οι κυβερνητικοί, γίνονται αποδέκτες ενός και μοναδικού αιτήματος. Να δοθεί παράταση.

Οι πρώτες παρατάσεις ήδη άρχισαν να δίνονται. Σε περιοχές όπως η περιφερειακή ενότητα Κορινθίας, τα Δωδεκάνησα κλπ, ήδη δόθηκαν οι πρώτες παρατάσεις μέχρι την 31η Μαρτίου, αλλά θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν και αυτή η παράταση θα είναι επαρκής. Ενδεικτικό της μειωμένης προσέλευσης είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή στις περιοχές για τις οποίες η τελική φάση κτηματογράφησης ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, τα ποσοστά συμμετοχής περιορίζονται ακόμη και κάτω του 10% συγκριτικά με τον εκτιμώμενο αριθμό ιδιοκτησιών.

Η πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλη Καλογιαννάκη  για «μέση συμμετοχή της τάξεως του 1,49% από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων τον περασμένο Νοέμβριο» είναι αποκαλυπτική.

Δια χειρός Βρυξελλών

Το κτηματολόγιο είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που έχουν ζητήσει οι δανειστές και έτσι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο έως το 2021, αλλά με τους ρυθμούς που πάει, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα επιτευχθεί η στόχος.

Τον Νοέμβριο ξεκίνησε η τελευταία φάση, παρατηρείται καταιγισμός ανακοινώσεων για τη «συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας»:

  • Η Κορινθία ήταν ένας από τους πρώτους νομούς της τελικής φάσης καθώς από τις 12 Νοεμβρίου κλήθηκαν να κάνουν δηλώσεις οι ιδιοκτήτες σε Αρχαία Κόρινθο, Αγίους Θεοδώρους, Ίσθμια και Λουτράκι. Η προθεσμία για τους κατοίκους εσωτερικού έληξε στις 12 Φεβρουαρίου και ήδη ανακοινώθηκε παράταση έως τις 29 Μαρτίου τουλάχιστον για τους κατοίκους εσωτερικού καθώς για τους κατοίκους εξωτερικού υπάρχει επιπλέον προθεσμία μέχρι τον Μάιο.
  • Η λογική της παράτασης επικράτησε και στα Δωδεκάνησα (Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Λειψοί, Λέρος, Κάρπαθος, Κάσος, Νίσυρος, Τήλος, Χάλκη κλπ) όπου υπήρχε χρονικό περιθώριο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.
  • Στις 12 Μαρτίου, λήγει η προθεσμία για συγκεκριμένες περιοχές στον νομό Άρτας, στην Πρέβεζα, στα Ιωάννινα, στη Λευκάδα, στη Ροδόπη, σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας (Άκτιο, Βόνιτσα, Αμφιλοχία, Ναύπακτος κλπ) όπως επίσης και σε Ροδόπη, Θάσο, Λάρισα, Φάρσαλα κλπ.
  • Στις 18 Μαρτίου, τελειώνουν τα χρονικά περιθώρια για Λασίθι, Πιερία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, για συγκεκριμένες περιοχές του νομού Κορινθίας, για την Επίδαυρο και την Ερμιονίδα στην Αργολίδα, για την Γορτυνία, την Μεγαλόπολη και την Νότια Κυνουρία στην Αρκαδία
  • Η Αιτωλοακαρνανία και η Λακωνία έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Απριλίου ενώ η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου. Η Δράμα, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Καστοριά και η Φλώρινα που ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου θα λήξει στις 15 Απριλίου (ή στις 15 Ιουλίου για όσους ζουν στο εξωτερικό).
  • Μέχρι τις 15 Απριλίου, θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι της Ικαρίας, της Σάμου και της Χίου.
  • Στις 22 Απριλίου θα λήξει η προθεσμία σε συγκεκριμένες περιοχές της Αχαΐας, (Ερύμανθος, Καλάβρυτα, Αιγιαλεία) αλλά και στην Εύβοια.

Σε όλες αυτές τις περιοχές –για τις οποίες δεν έχει γίνει καν στοιχειώδης ενημέρωση των ιδιοκτητών καθώς η Κτηματολόγιο ΑΕ δεν διαθέτει καν επικοινωνιακή στρατηγική και περιορίζεται μόνο στις γνωστοποιήσεις μέσω δελτίων τύπου – τα ποσοστά συμμετοχής είναι μέχρι στιγμής μονοψήφια. Και πώς θα μπορούσε να είναι υψηλότερα; Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν το σχέδιο ολοκλήρωσης προχωράει άτακτα, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς οργάνωση. Ακόμη και στον ίδιο νομό, μπορεί να ισχύουν διαφορετικές ημερομηνίες για διαφορετικές πόλεις ή χωριά του ίδιου νομού ενώ οι νομοί της ίδιας περιφέρειας δεν εντάσσονται σε έναν ενιαίο σχεδιασμό.

Έτσι, ακόμη και η ενημέρωση των πολιτών καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής. Δεν υπάρχει ούτε μια στοιχειώδης βάση δεδομένων με τους δήμους όλης της χώρας ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν συγκεντρωμένες τις προθεσμίες, τις παρατάσεις που ανακοινώθηκαν –και οι οποίες θα γίνουν πολύ περισσότερες μέσα στις επόμενες ημέρες- ενώ ακόμη και η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσω της πλατφόρμας, δόθηκε αφού είχαν ξεκινήσει να «τρέχουν» οι προθεσμίες.

Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Κτηματολογίου, γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης του Taxis. Οι δημιουργοί της πλατφόρμας υποστηρίζουν ότι η διαδικασία είναι εύκολη καθώς παρέχονται online οδηγίες, διευκρινήσεις και επεξηγήσεις για τη συμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης. Επίσης, τυχόν λάθη επισημαίνονται σε κάθε καρτέλα που πρέπει να συμπληρωθεί ώστε οι αιτήσεις να μην προχωρούν χωρίς να γίνονται οι απαιτούμενες διορθώσεις. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε πέντε βήματα τα οποία έχουν ως εξής:

  1. Πληκτρολογείτε για να εισέλθετε στην ιστοσελίδα του φορέα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr. Η σύνδεση γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis. Στο πρώτο βήμα, εντοπίζεται τον νομό και τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο.
  2. Στο 2οβήμα, δηλώνονται τα στοιχεία του δικαιούχου.
  3. Στο 3οβήμα γίνεται ο εντοπισμός του ακινήτου ο οποίος είναι υποχρεωτικός.
  4. Εκτός από τον εντοπισμό ο οποίος είναι υποχρεωτικός, πρέπει να υποβληθούν και τα απαιτούμενα έγγραφα.
  5. Το τελευταίο στάδιο, αφορά στον έλεγχο πληρότητας της δήλωσης ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται με την πληρωμή του παγίου τέλους κτηματογράφησης το οποίο ανέρχεται στα 35 ευρώ.

Ο εντοπισμός του ακινήτου

Το πιο δύσκολο είναι να γίνει ο εντοπισμός του ακινήτου. Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο ιδιοκτήτης, έχει στη διάθεσή του τις ακόλουθες εναλλακτικές μεθόδους:

  • Μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης (εφόσον υπάρχει), του τοπωνυμίου ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής ενδιαφέροντος.
  • Μέσω του αριθμού αγροτεμαχίου διανομής /αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  • Μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF).
  • Μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου.
  • Υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού πολύγωνου από τον χρήστη ή επιλογή πολυγώνου από το υπάρχον προκαταρκτικό διάγραμμα.
  • Υπάρχει η δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης και περιήγησης στην περιοχή ενδιαφέροντος του πολίτη.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα