Οικονομία

Στο κυνήγι των φοροφυγάδων… 150 “Ράμπο” με “υπερδυνάμεις”

- Δημιουργείται το νέο σώμα Ειδικών Ελεγκτών με 150 "Ράμπο" με υπερεξουσίες - Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θέλει να έχει περάσει το νομοσχέδιο για τη νέα οικονομική υπηρεσία - Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο φορολογούμενος και οι "σφιχτές" προθεσμίες

Ένα βήμα πριν φτάσει στη Βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου σώματος Ειδικών Ελεγκτών με υπερεξουσίες. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση πριν από το EuroWorking Group της 11ης Ιανουαρίου.

Η πολυαναμενόμενη σύσταση της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (όπως θα ονομάζεται) υπό τον οικονομικό εισαγγελέα θα έχει ως βασικό στόχο το “κυνήγι” των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων.

Οι 150 “Ράμπο”

Περίπου 150 άτομα θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία (135 θέσεις ελεγκτών και 14 οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων) και θα ασχολείται αποκλειστικά με το ποινικό σκέλος των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής με το φορολογικό κομμάτι να παραμένει στην ΑΑΔΕ.

Ποιοι θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία

Την καθοδήγηση και τον συντονισμό των “Ράμπο” θα έχει ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος. Για την στελέχωση σε πρώτο στάδιο της υπηρεσίας θα χρησιμοποιηθούν περίπου 60 άτομα από την ΑΑΔΕ και τα υπόλοιπα θα συμπληρωθούν από ελεγκτές του ΥΠΟΙΚ και νέους ελεγκτές.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα διαρθρώνεται σε δυο αυτοτελή τμήματα, τα οποία υπάγονται απευθείας στον διευθυντή της υπηρεσίας και τέσσερα τμήματα ερευνών, τα οποία υπάγονται στην Υποδιεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.

“Σφιχτές” προθεσμίες

Μέσα σε ένα μήνα από την πορισματική έκθεση της υπηρεσίας, η φορολογική διοίκηση πρέπει να κοινοποιήσει εγγράφως στον φορολογούμενο αντίγραφο αυτής, σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα της έρευνας και τον προσωρινό διορθωτικό προσδιορισμό φόρου. Ο φορολογούμενος έχει 20 ημέρες προκειμένου να διατυπώσει εγγράφως τις απόψεις του σχετικά με τον προσωρινό διορθωτικό προσδιορισμό φόρου, ενώ η φορολογική διοίκηση εκδίδει την οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου εντός τριών μηνών από την ημερομηνία παραλαβής των απόψεων του φορολογουμένου.

Αν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει τις απόψεις του, η φορολογική διοίκηση οφείλει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα σε 20 μέρες. Στις δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει παράταση έως και ένα μήνα.

Με υπερεξουσίες έρχονται να κάνουν φύλλο και φτερό τους υπόπτους

Πλέον οι υπάλληλοι της νέας δομής θα έχουν “υπερδυνατότητες”! Με την ιδιότητα των ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων και κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα  θα διενεργούν έρευνες επί φορολογικών δεδομένων με τον έλεγχο των βιβλίων ή των στοιχείων να γίνεται είτε στα γραφεία της υπηρεσίας είτε στις εγκαταστάσεις του ελεγχόμενου.

Για την διευκόλυνση της έρευνας μπορούν να καλέσουν εγγράφως τον ελεγχόμενο ή πρόσωπο που μπορεί να βοηθήσει. Μάλιστα, θα έχουν το δικαίωμα να ελέγξουν την ίδια στιγμή τον επαγγελματικό χώρο και το αυτοκίνητο του ελεγχόμενου. Στο μεταξύ θα έχουν πρόσβαση και στα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ωστόσο, θα χρειάζεται να γνωστοποιούν την πρόσβαση τους.

Δεν τους αγγίζει τίποτα

Δεν διώκονται, δεν εξετάζονται και δεν ενάγονται οι ελεγκτές (“Ράμπο”) και το λοιπό προσωπικό της εταιρείας για γνώμη που διατύπωσαν ή θέση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκαλύψουν το παραμικρό για καμία υπόθεση ακόμη και αν αποχωρήσουν από την υπηρεσία. 

Πηγή: Έθνος

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα