Οικονομία

Στο σφυρί η πρώτη κατοικία για χρέη στην εφορία – Στο στόχαστρο όσοι χρωστούν πάνω από 500 ευρώ

- Μόνο στα λόγια η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς - Για χρέη από 501 ευρώ και πάνω όλα τα σπίτια μπορεί να βγουν στο σφυρί - Σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και από το Δημόσιο

Στα μιλητό θα είναι η όποια προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς την εφορία και χωρίς σχεδόν κανένα δίχτυ προστασίας.

Ακόμη και αυτός που χρεωστάει 501 ευρώ η εφορία βάση του Νόμου, θα μπορεί να του πάρει το σπίτι.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν μεν πως δεν θα συμβούν ακρότητες, ωστόσο σε νομικό επίπεδο κανένας οφειλέτης δεν θα τυγχάνει προστασίας και η όποια προστασία για το όποιο ποσό οφειλής θα επαφίεται στην καλή θέληση του εφόρου.

Οι καιροί άλλαξαν και το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» μετατρέπεται σε «κανένα σπίτι στα χέρια οφειλέτη … προς το δημόσιο».

Σήμερα εκτός απροόπτου θα κατατεθεί στην Βουλή η τροπολογία για την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και για χρέη προς το Δημόσιο.

Η διάταξη που θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα δεν θα προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων η Εφορία μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου για οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ. Ωστόσο, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, σε πρώτη φάση τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί δεν θα είναι πρώτες κατοικίες αλλά θα είναι ακίνητα φορολογούμενων που χρωστούν στην εφορία πάνω από 50.000 ευρώ. Βέβαια όσο περνούν οι μήνες το όριο θα μειώνεται και ο κλοιός θα σφίγγει ακόμη περισσότερο για τους οφειλέτες οι οποίοι θα δουν να χάνουν ακόμη και την πρώτη κατοικία για φόρους που άφησαν απλήρωτους.

Για τη διενέργεια των πλειστηριασμών ακινήτων που θα βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί η Εφορία θα χρησιμοποιηθεί η ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα που διενεργούνται σήμερα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων κόκκινων δανειοληπτών.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται στα γραφεία των συμβολαιογράφων μόνο εργάσιμη ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00.

Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ήτοι από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από ώρα 17:59:00 έως 17:59:59 δίδεται αυτόματη παράταση 5 λεπτών. Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, δίδεται νέα αυτόματη παράταση 5 λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών.

Ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει από 1η Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών, αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα ακίνητα των φορολογούμενων που χρωστούν στο Δημόσιο όχι μόνο θα βγαίνουν στο σφυρί με ένα κλικ αλλά θα εκποιούνται όσο όσο. Ο νόμος προβλέπει πλέον πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική. Τι σημαίνει αυτό για τους οφειλέτες; Με δεδομένο ότι η αγορά των ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται πολύ κάτω από τις αντικειμενικές σε επίπεδα που υπερβαίνουν ακόμη και το 50%, οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι όπως γινόταν μέχρι τώρα. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλειοδότες που θα παίρνουν τα ακίνητα των οφειλετών σε σκοτωμένες τιμές.

Μάλιστα, το τίμημα με το οποίο θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των φορολογούμενων με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους αλλά και συνεχίσουν να οφείλουν στην εφορία και να παραμένουν ανοιχτοί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα