Site icon NewsIT

Στο τραπέζι Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρουλάκης vs Δελφίνοι-ες στο Πολιτικό Συμβούλιο, το παρασκήνιο Κασσελάκη – Νέας Αριστεράς στον Τσίπρα, γιατί δεν υπάρχουν εκπλήξεις στον ΣΕΒ, τα πανηγύρια για το Υπερταμείο, η ΕΤΑΔ που «ανεβάζει ταχύτητες», το κρυφό όφελος της Ελλάδας από τα υψηλά επιτόκια και μια (πιθανή) αύξηση κεφαλαίου

19.06.2024 | 06:01
Στο τραπέζι Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρουλάκης vs Δελφίνοι-ες στο Πολιτικό Συμβούλιο, το παρασκήνιο Κασσελάκη – Νέας Αριστεράς στον Τσίπρα, γιατί δεν υπάρχουν εκπλήξεις στον ΣΕΒ, τα πανηγύρια για το Υπερταμείο, η ΕΤΑΔ που «ανεβάζει ταχύτητες», το κρυφό όφελος της Ελλάδας από τα υψηλά επιτόκια και μια (πιθανή) αύξηση κεφαλαίου

Analyst pointing the chart.

Στο τραπέζι Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Ανοιχτό είναι το σενάριο να παίξει καθυστερήσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δέχεται εισηγήσεις, στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, στις 30 Ιουνίου, να προτείνει την διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ (το τακτικό είναι το Φθινόπωρο του 2025) και στη συνέχεια να στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες για την ηγεσία Ένας τέτοιος οδικός χάρτης όμως οδηγεί σε διαδικασίες τουλάχιστον 4-5 μηνών, καθώς αρχίζουν τα μπάνια του λαού που είναι ιερά όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Από Σεπτέμβριο και βλέπουμε

Το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Ιούλιος που συζητιόταν τις προηγούμενες μέρες, βγαίνει από την ατζέντα της εσωκομματικής κάλπης. Χωρίς έκτακτο συνέδριο θα μπορούσαν  να στηθούν κάλπες έως μέσα Οκτωβρίου. Με ένα έκτακτο συνέδριο που θέλει από την εκκίνηση του μέχρι την σύγκληση του, τουλάχιστον δυο μήνες και άλλους περίπου δυο μήνες για την εκλογή αρχηγού,  η διαδικασία ολοκληρώνεται αρχές του 2025. Το διαρκές συνέδριο γίνεται με τους εκλεγμένους στο τελευταίο τακτικό συνέδριο συνέδρους και μπορεί πιο γρήγορα να συγκληθεί, αλλά δεν είναι στο τραπέζι στην παρούσα φάση

Άρθρο 23

Το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο 23, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το έκτακτο συνέδριο μπορεί να συγκληθεί είτε α) με απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έπειτα από αίτημα του 1/3 των μελών της ή αίτημα της πλειοψηφίας των Νομαρχιακών Επιτροπών ή αίτημα του 20% των μελών του φορέα, είτε β) εφόσον το ζητήσει το 40% των μελών του φορέα είτε γ) με απόφαση Προέδρου. Η απόφαση σύγκλησης λαμβάνεται το λιγότερο δύο (2) μήνες πριν από την καθοριζόμενη ημερομηνία διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου. Ο προσυνεδριακός διάλογος, η εκλογή Συνέδρων και όλες οι δραστηριότητες διεξάγονται κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν για το Τακτικό Συνέδριο.

Όλα ανοιχτά

Οι πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  δεν έχει πάρει ακόμη τις τελικές του αποφάσεις. Στην Κεντρική Επιτροπή στις 30 Ιουνίου, θα ανοίξει τα χαρτιά του. Σε κάθε περίπτωση θα ξαναβάλει υποψηφιότητα και ο ίδιος. «Εγώ είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα ώρα και στιγμή από τη βάση της δημοκρατικής παράταξης» δήλωσε  στον Γιώργο Κουβαρά, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Κρας τεστ

Το πρώτο κρας τεστ της εσωκομματικής αντιπαράθεσης θα είναι σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το οποίο θα συνεδριάσει μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, στο κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη. Το κλίμα είναι πολύ βαρύ. Ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που πρώτος άνοιξε δημόσια και επίσημα με επιστολή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, θέμα ηγεσίας ζητώντας  προσφυγή σε κάλπες, πέταξε κι άλλο καρφί για τον Ανδρουλάκη. Αναρωτήθηκε αν κάποιος που δεν κέρδισε τον Κασσελάκη πως θα κερδίσει τον Μητσοτάκη.

Σκληρό ροκ κάτω από τον πράσινο ήλιο

Όλοι θα πάρουν το λόγο στη σημερινή συνεδρίαση. Αναμένεται σκληρό ροκ. Τις εργασίες θα ξεκινήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας την δική του αποτίμηση για το αποτελέσμα των ευρωεκλογών  με στοιχεία και δείκτες όπως δηλώνουν οι στενοί του συνεργάτες. Θα επιχειρήσει να πείσει τους συντρόφους του ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μη βγήκε δεύτερο αλλά είναι στην πλευρά των νικητών, γεγονός πάντως που θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Τουλάχιστον 10-12 βουλευτές από τους 32 του Κινήματος έχουν θέσει θέμα αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη κρίνοντας ως πενιχρό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και θα μιλήσουν όλοι.

Υποψηφιότητες

Αρκετοί – ανάμεσα τους και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας – σκέφτονται σοβαρά – αν δεν έχουν ήδη αποφασίσει- να κατεβούν στην εσωκομματική κούρσα για να διεκδικήσουν την ηγεσία. Από το συνέδριο του Αλέξη Τσίπρα ο Δούκας  απάντησε εμέσως στην απειλή Ανδρουλάκη ότι θα βρεθεί εκτός ΠΑΣΟΚ όποιος θα συνεχίσει την τοξικότητα μετά τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. «Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος δεν είναι τοξικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας είναι μέχρι στιγμής οι βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας – αν και δεν το ανακοίνωσαν – απέναντι στο Νίκο Ανδρουλάκη.

Δημοσκοπήσεις

Άρχισαν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τους πιθανούς υποψήφιους διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια εάν δεν ανακοινωθούν επίσημα και αρχίσουν τα ονόματα τους να περνούν στην κοινή γνώμη, δεν υπάρχει μεγάλη ασφάλεια στις προβλέψεις. Στις πρώτες δημοσκοπήσεις  που έγιναν ο Νίκος Ανδρουλάκης βγαίνει πρώτος στον πρώτο γύρο, αλλά στον δεύτερο φαίνεται να έχει σημαντικές πιθανότητες ήττας εφόσον συνασπιστούν Δούκας και Γερουλάνος. Είναι πολύ νωρίς ακόμη όμως. Πολλές πιθανότητες να κατέβει έχει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Πήρε πίσω τις διαγραφές

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέσα σε λίγες ώρες φαίνεται ότι πήρε πίσω τα περί διαγραφών που είπε στην ΕΡΤ μετά τις εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσε. Δεν εκλήφθηκε ως επίδειξη πυγμής από την πλειοψηφία των στελεχών, αλλά ως φόβος για τους αντιπάλους του. Στενοί του συνεργάτες έλεγαν χαρακτηριστικά ότι δεν θα διαγράψει τους αντιπάλους του αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί τον εκφυλισμό και την απαξίωση του ΠΑΣΟΚ στα τηλεπαράθυρα, ότι έχει ο καθένας να πει, να το πει στα όργανα.

Ο ΓΑΠ ουδέτερος;

Οι αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν  στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργάνωσαν στην Αθήνα το Ινστιτούτο Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζάεφ. Σε ένα πηγαδάκι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκτιμούσε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα θέλει να πάει στην εκλογική διαδικασία στο 2025. Ο ίδιος δεν εκφράζεται υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Το πιο πιθανό είναι να κρατήσει μία ουδετερότητα και να αφήσει ελεύθερους τους παπανδρεικούς να υποστηρίξουν όποιον θεωρούν ότι θα είναι ο καλύτερος για το ΠΑΣΟΚ.

Υπήρξε παρασκήνιο

Η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, στο διεθνές συνέδριο του Ινστιτούτου Τσίπρα φαίνεται ότι ήταν προαποφασισμένο από τον ίδιο να κρατήσει λίγη ώρα. Οι πηγές του newsit.gr αναφέρουν ότι υπήρξε μυστική συνεννόηση ανάμεσα στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, του νέου πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς ώστε να μη συμπέσουν. Ο Στέφανος Κασελάκης έχει χαρακτηρίσει αποστάτες τους 11 που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας την έδρα τους και δεν ήθελε να πέσει πάνω τους. Έτσι αποφασίστηκε να προηγηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και να ακολουθήσουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς που θα έρχονταν στο συνέδριο. Είχε δοθεί  περισσότερη ώρα στον Στέφανο Κασσελάκη την οποίαν όμως έκρινε ότι δεν θέλει να αξιοποιήσει και έφυγε για να δώσει συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου, στον ΑΝΤ1. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγη ώρα μετά δήλωσε ότι θα κατεβεί να διεκδικήσει την ηγεσία ενός νέου φορέα της κεντροαριστεράς εφόσον δημιουργηθεί, ακόμη και αν έχει απέναντι του τον Τσίπρα. 

Δεν υπάρχουν εκπλήξεις στον ΣΕΒ

«Οι εκπλήξεις στον ΣΕΒ εξαντλήθηκαν με τη δεύτερη υποψηφιότητα, από την Ιουλία Τσέτη, για τη θέση του προέδρου» υποστήριζαν χθες ισχυροί επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία στην οποία επικράτησε, όπως αναμένονταν, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος ήταν επί χρόνια πρώτος αντιπρόεδρος του συνδέσμου και η εκλογική του ήττα, στις πρώτες εκλογές του ΣΕΒ με δύο υποψηφίους για την προεδρία, θα ήταν μεγάλη έκπληξη. Και επικράτησε με πολύ μεγάλη διαφορά αλλά δεν θα έχει ανέμελη θητεία. Η κα Τσέτη έχει δείξει πως η άποψή της για το πως πρέπει να λειτουργεί ο μεγαλύτερος εργοδοτικός σύνδεσμος στη χώρα είναι αρκετά διαφορετική από αυτή του νέου προέδρου. Και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να ασκεί κριτική στην σημερινή πλειοψηφική τάση του ΣΕΒ. Και τις καλές ημέρες μπορεί να μην ακούγεται, αλλά στις δύσκολες ημέρες κάποιοι θα την θυμηθούν πιστέψτε μας!

Τα πανηγύρια για το Υπερταμείο και η σκληρή πραγματικότητα

Πανηγυρικό χαρακτήρα είχαν οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ από την ΕΕΣΥΠ ΑΕ (Υπερταμείο) και τη δημιουργία εθνικού επενδυτικού ταμείου (sovereign wealth fund) υπό την τελευταία. Για μετατροπή σειράς κρατικών επιχειρήσεων σε «μικρές ΔΕΗ» ακούσαμε, για εγκατάσταση «ιδιωτών managers» διαβάσαμε, για κοσμογονικές αλλαγές σε ΔΕΚΟ, κ.ο.κ. Όσοι όμως ασχολούνται με τις κρατικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια υπενθυμίζουν πως ούτως ή άλλως υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου βρίσκονται εδώ και σχεδόν 6 – 7 χρόνια χωρίς να έχουμε δει καμιά μεγάλη διαφορά στο μοντέλο λειτουργίας τους και στο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Πάρτε για παράδειγμα τις αστικές συγκοινωνίες και την κατάντια του μετρό της Αθήνας. Για τα λεωφορεία δε μιλάμε επειδή θα προσβάλλουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες ήρωες που τα προτιμούν αναγκαστικά. Όσο για τη λειτουργία του Υπερταμείου ως sovereign wealth fund η στήλη είναι σίγουρη πως θα ακολουθήσει τον επιτυχημένο δρόμο που άνοιξε η θυγατρική 5G Ventures που έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε επιχειρήσεις τεχνολογίας! Τι συγκρατήσαμε από τις χθεσινές ανακοινώσεις; Την απελευθέρωση των αμοιβών των διευθυντών και των γενικών διευθυντών των θυγατρικών του Υπερταμείου που βρίσκονται εκτός γενικής κυβέρνησης και συνεπώς «δεν επιβαρύνουν το έλλειμμα»…

Η ΕΤΑΔ που «ανεβάζει ταχύτητες»!

Από τις ίδιες ανακοινώσεις πληροφορούνται οι φορολογούμενοι πως «η ΕΤΑΔ ανεβάζει ταχύτητες» και πως «προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και το σχέδιο του υπουργείου (Οικονομίας και Οικονομικών) για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου». Κάποια στιγμή, λένε αυτοί που έχουν εμπειρία από τα χρονοδιαγράμματα της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, περίπου 1.000 ακίνητα θα μπουν σε άμεσο σχέδιο ωρίμανσης και αξιοποίησης μέσω ομαδοποίησης. Μαθαίνουμε, επίσης, πως επιτέλους κατάλαβαν στην ΕΤΑΔ πως δε μπορούν να μετατρέψουν σε μπουζουκλερί το Κλειστό Στάδιο Ταε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο και πως κρίθηκε άγονος ο διαγωνισμός παραχώρησης. Στόχος είναι να βγει ένας κανονικός διαγωνισμός που θα επιτρέπει τη μετατροπή του σταδίου ακόμα και σε συνεδριακό κέντρο όπως ζητούν επιχειρηματικοί και τουριστικοί φορείς. Ποτέ δεν είναι αργά. Αλλά τι να πεις για την ΕΤΑΔ που επιτρέπει υπαίθριες μεταμεσονύκτιες συναυλίες στην Πλατεία Νερού, δηλαδή μέσα στον αστικό ιστό;

Το (κρυφό) όφελος της Ελλάδας από τα υψηλά επιτόκια!

Η άνοδος των επιτοκίων τα τελευταία χρόνια είχε και ένα παράπλευρο θετικό όφελος για την Ελλάδα. Μεσοπρόθεσμα επενδυτικά funds, από το χώρο του private equity όπως οι CVC, BC Partners, και άλλοι, έμειναν εγκλωβισμένα στις εταιρείες που απέκτησαν την τελευταία επταετία γιατί, λόγω των υψηλών επιτοκίων, δε μπορούν να εξασφαλίσουν τις αποδόσεις που είχαν υποσχεθεί στους επενδυτές ώστε να αποχωρήσουν! Οι επενδυτές, δηλαδή, δυσκολεύονται να πωλήσουν συμμετοχές που απέκτησαν την εποχή των χαμηλών επιτοκίων καθώς θεωρούν πως η σημερινή τους αποτίμηση θα είναι χαμηλότερη από αυτή που μπορούν να πάρουν όταν υποχωρήσουν ξανά τα σημερινά υψηλά επιτόκια. Αυτό έχει περιορίσει, όμως, και τις νέες συμφωνίες εξαγορών παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα. Αφού δεν φεύγουν από παλαιότερες επενδύσεις, τα private equities αποφεύγουν τις νέες επενδύσεις.

Το ηχηρό όνομα του ΧΑ και η αύξηση κεφαλαίου που (πιθανότατα) έρχεται

Δε γράφουμε ονόματα γιατί και μόνο στο άκουσμα των λέξεων «αύξηση κεφαλαίου» μπορεί να ανησυχήσουν οι επενδυτές. Όμως ένα από τα μεγάλα, από πλευράς προβολής, ονόματα του Χ.Α. μάλλον δεν θα αποφύγει την αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που προωθεί. Πρώτον, επειδή έχει να πληρώσει σημαντικά ποσά στο δημόσιο. Δεύτερον, επειδή δεν θα προλάβει να βάλει στο χρηματιστήριο μια θυγατρική της, ειδικά μετά τη δυσάρεστη εμπειρία που υπάρχει μετά από πρόσφατες εισαγωγές ομοειδών εταιρειών. Όσοι θεωρούν βέβαιη την αύξηση ξεχνούν, πάντως, πως η εισηγμένη μπορεί να έχει σημαντικά έσοδα μέσω προκαταβολων, κ.λπ. κάτι που μπορεί να στηρίξει τον επενδυτικό σχεδιασμό της. Το σίγουρο είναι πως δύσκολα θα εξασφαλίσει φθηνό τραπεζικό δανεισμό στις ημέρες μας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version