Site icon NewsIT

Στοίχημα των αγορών για την ελληνική οικονομία

19.01.2010 | 20:10
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι διεθνείς αγορές έδειξαν περισσότερο επιφυλαχτικές σε σχέση με τις Βρυξέλλες.

Η Moody΄s ανακοίνωσε σήμερα πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο υποβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανταποκρίνεται στην αξιολόγηση “A2” των ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το outlook (δηλαδή οι προοπτικές) της οικονομίας παραμένει αρνητικό, επειδή υπάρχει αβεβαιότητα γιά την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.

Αλλά και η Standard & Poor’s ίσως υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει με αυστηρότητα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, είπε σήμερα στέλεχος του οίκου αξιολόγησης. 

“Οι κίνδυνοι όσον αφορά την εφαρμογή παραμένουν”, είπε ο Marko Mrsnik, διευθυντικό στέλεχος της S&P, σε συνέντευξη του στο Reuters. “Η εφαρμογή είναι αυτή που είναι κρίσιμη για την αξιολόγηση”.  “Είναι πιθανές οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις”, είπε ο Mrsnik στο Reuters. “Εάν ενισχυθούν και εμποδίσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει και μετριάσουν την δημοσιονομική προσπάθεια, οδηγώντας σε αποτυχία συμμόρφωσης με την στρατηγική σταθεροποίησης, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν”.

 
Έκρηξη του Αλμούνια για τα στατιστικά στοιχεία

Ο Χ. Αλμούνια αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας και την υποβολή των αναθεωρημένων στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2009. Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι εάν η Eurostat διέθετε μεγαλύτερες ελεγκτικές αρμοδιότητες, θα μπορούσε να έχει ελέγξει τα νέα στοιχεία που υποβλήθηκαν, τα οποία αναθεωρούσαν στοιχεία που είχαν κατατεθεί μόλις 90 μέρες νωρίτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Με τις ενισχυμένες ελεγκτικές δυνατότητες, η Eurostat θα είναι σε θέση να ελέγχει, εάν υπάρχουν αμφιβολίες για τα στοιχεία των δημοσίων δαπανών που λαμβάνει, ανατρέχοντας στις πηγές των στοιχείων που υποβάλλονται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες ευτυχώς δεν είναι πολλές, όταν έχουμε βάσιμες αμφιβολίες για την ακρίβεια των στοιχείων, θα μπορούμε να τα ελέγξουμε», εξήγησε ο Χ. Αλμούνια. 

Σε ερώτηση για πιθανές επιπτώσεις της ελληνικής δημοσιονομικής κατάστασης σε άλλες χώρες, ο Επίτροπος απάντησε ότι σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί περιορίστηκαν στη συζήτηση περί των στατιστικών στοιχείων και συμπλήρωσε ότι τον επόμενο μήνα θα συζητηθούν οι συστάσεις για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας και την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου σταθερότητας. 

Τέλος, ο Χ. Αλμούνια παραδέχθηκε ότι λόγω της ελληνικής κατάστασης υπάρχει «νευρικότητα στις αγορές», η οποία επηρεάζει και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως η «Η μοίρα μιας χώρας στη νομισματική ένωση, είναι η μοίρα και των υπολοίπων χωρών». 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version