Site icon NewsIT
10:52 | 11.11.18

Όλα ανοιχτά για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Σε ποιους προσφέρεται «κούρεμα» έως 80%

Όλα ανοιχτά για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Σε ποιους προσφέρεται «κούρεμα» έως 80%
Newsit Newsroom

- Άμεσο ξήλωμα του νόμου Κατσέλη ζητούν οι δανειστές - Παράταση για έναν ακόμη χρόνο θέλει η κυβέρνηση - Ποια τα νέα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας - Γενναίο κούρεμα προτείνουν οι τράπεζες σε όποιον παραιτηθεί του νόμου Κατσέλη!

Η προαναγγελία της κατάργησης του νόμου Κατσέλη από τον Γιάννη Δραγασάκη έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στον κόσμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνησης προσπαθεί να το τρενάρει ακόμη ένα χρόνο, μέχρι το τέλος του 2019, την ίδια ώρα που οι δανειστές εμφανίζονται αμετάπειστοι και θέλουν τον άμεσο ξήλωμα του νόμου Κατσέλη, καθώς βλέπουν ότι αυτός δεν αποδίδει! Όπως και να έχει πάντως το πως θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία από την 1η Ιανουαρίου του 2019, θα κριθεί λίγες ημέρες πριν το τέλος του χρόνου!

Οι θεσμοί είναι αντίθετοι με τον νόμο Κατσέλη καθώς θεωρούν ότι αποτελεί «προϊόν μιας συγκυρίας κρίσεως» και πως δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη, ενώ στο ίδιο μήκος κλίματος ήταν και οι δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου Κατσέλη και την αντικατάστασή της με έναν άλλο νόμο που θα παρέχει προστασία και αυτός, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία που θα κατατεθεί και θα ισχύει αυτός ο νόμος!

Τις διαθέσεις τους οι θεσμοί τις είχαν δείξει από το καλοκαίρι καθώς είχαν επισημάνει πως η έξοδος από τα Μνημόνια σημαίνει και το τέλος της κρίσης, άρα δεν χρειάζεται πλέον αυτό το μέτρο προστασίας. Η απάντηση της κυβέρνησης σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο ήταν πως οι επιπτώσεις της κρίσης παραμένουν και μόλις όντως περάσουν αυτές οι επιπτώσεις, τότε όντως αυτός ο νόμος θα κλείσει.

Στάση αναμονής από την κυβέρνηση

Για την ώρα η κυβέρνηση έχει στρέψει τις προσπάθειές της ώστε να παραταθεί ο νόμος Κατσέλη για ακόμη ένα χρόνο, χωρίς κάποια αλλαγή στα κριτήρια ένταξης. Όλα θα κριθούν πάντως από το πως θα κυλήσει σε οικονομική επίπεδο νόμος στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου. Για την ώρα πάντως η πορεία του είναι αποθαρρυντική. Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στους εκπροσώπους των θεσμών τη λεγόμενη Post-Programme Surveillance Report (μεταμνημονιακή έκθεση εποπτείας) για την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2018 (ανά τρίμηνα) στην οποία αποτυπώνεται -μεταξύ άλλων- η πορεία του νόμου. Εκείνοι με τη σειρά τους θα βγάλουν ένα report γύρω στις 20 Νοεμβρίου αξιολογώντας τις επιδόσεις που σημειώνει η Ελλάδα στον εκάστοτε εξεταζόμενο δείκτη της έκθεσης.

Οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της Post-Programme Surveillance Report έχουν αναλάβει την υποχρέωση να ενημερώνουν για το πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν, πόσες ελέγχθηκαν, πόσες βρέθηκαν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια και απορρίφθηκαν, πόσες πήραν την προστασία, πόσες εκδικάστηκαν, πόσες αναβλήθηκαν, πόσες ματαιώθηκαν, για πόσες έγινε η δίκη και κέρδισε ο δανειολήπτης, για πόσες έγινε η δίκη και έχασε ο δανειολήπτης, για πόσες έγινε η δίκη και βγήκε η απόφαση, για πόσες εκκρεμεί η απόφαση κ.λπ.

Κύκλοι της διαπραγματευτικής ομάδας υποστηρίζουν σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο πως τα στοιχεία του εννεαμήνου δεν παρουσιάζουν κάποια αξιοσημείωτη βελτίωση συγκριτικά με αυτά προηγούμενων ετών που έχει «τρέξει» ο νόμος.

Κι αυτό διότι μετά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στις 15.6.2018 (πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της τέταρτης αξιολόγησης) συμπεριλαμβανομένης της άρσης του τραπεζικού απορρήτου (τέθηκε σε ισχύ 15.9.2018) έφυγαν από τον ν. 3869/2010 περίπου 2.000 από τους 150.768 που είχαν βρει καταφύγιο σ’ αυτόν, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξεως του 1,3%.

Πάντως σύμφωνα με πηγές το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά πως μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχει προλάβει να αποδίδει ο νόμος. Και αυτό γιατί αρκετοί δανειολήπτες έχουν ήδη ενημερωθεί μέσω επιστολών και θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το τελευταίο «οχυρό» για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ποιο είναι το δίλημμα της κυβέρνησης

Πάντως αν δεν βελτιωθούν σημαντικά οι επιδόσεις του νόμου 3869/2010, τότε τον πρώτο θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας και όχι η διαπραγματευτική ομάδα. Ο πρωθυπουργός τότε θα πρέπει να αποφασίσει. Να δώσει παράταση του νόμου Κατσέλη με αρνητική αξιολόγηση με ο,τι αυτό συνεπάγεται η να τον ακυρώσει με το ανάλογο πολιτικό κόστος λίγους μήνες πριν τις εκλογές!

Αλλαγή κριτηρίων ζητούν οι Τράπεζες

Οι τράπεζες από την άλλη θεωρούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα από το νόμο 3869/2010 και προτείνουν στην κυβέρνηση αυστηρότερα κριτήρια, όπως το να διαμορφωθεί η εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας μεταξύ 75.000 και 155.000 ευρώ, με την ανάλογη προσαύξηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη και έως τρία τέκνα.

Γενναίο “κούρεμα” σε όποιον παραιτηθεί του νόμου Κατσέλη

Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι προτείνουν σημαντικό κούρεμα έως 40% σε στεγαστικά δάνεια και έως 80% σε καταναλωτικά σε όσους οφειλέτες δεχθούν να παραιτηθούν από το δικόγραφο του νόμου Κατσέλη.

Για τα καταναλωτικά δάνεια προβλέπεται κούρεμα 80% για δάνεια έως 50.000 ευρώ ανά τράπεζα, ενώ για τα στεγαστικά αφορούν αποκλειστικά την πρώτη κατοικία καλύπτοντας δάνεια ως 500.000 ευρώ. Βάση αυτής της ρύθμισης, ο δανειολήπτης καλείται να αποπληρώσει το 80% της σημερινής αξίας του ακινήτου. Για παράδειγμα αν έχει λάθει δάνειο ύψους 130.000 ευρώ και το ακίνητο εκτιμάται ότι αξίζει 70.000 ευρώ, τότε η τράπεζα θα του προτείνει να πληρώσει σε βάθος αρκετών ετών το 80% δηλαδή 56.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό να παγιώνεται και εν τέλει να κουρεύεται!

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version