Οικονομία

Στον πολιτικό και πολεμικό ορίζοντα του 2024, ανατέλλει η αποκάλυψη μιας «επόμενης ημέρας» γεμάτης αναπάντεχες εκπλήξεις

Τα τελευταία 24ωρα, όπως κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, στα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ, τα πιο συχνά κείμενα που συναντά κανείς είναι αυτά που αφορούν σε προβλέψεις για το 2024.

Και όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς τα μεγάλα ερωτηματικά που έχει αφήσει πίσω του αναπάντητα το 2023.

Τα Οικονοκλαστικά στο χθεσινό (3.1.2024) τους σχόλιο ακολούθησαν αυτόν τον κανόνα με φιλοδοξία να επισημάνουν τις γενικές τάσεις που διαμορφώνονται το 2024.

Απέφυγε ωστόσο το σχόλιο αυτό να συγκεντρώσει την προσοχή του σε μεγάλα εν εξελίξει ή εν δυνάμει «γεγονότα», που βρίσκονται πίσω από τις τάσεις αυτές και τις επηρεάζουν, στην μία ή στην άλλη κατεύθυνση.

Στο παρόν σχόλιο θα επιχειρήσουμε να καλύψουμε το «κενό» αυτό, τουλάχιστον στο διεθνές επίπεδο, που θα είναι άλλωστε και το καθοριστικό για τις εγχώριες εξελίξεις.

Θα μπορούσε με μία κουβέντα να πει κανείς ότι δύο είδη «γεγονότων» διαπερνούν τις εξελίξεις σχεδόν σε πλανητική κλίμακα: οι εκλογές και ο πόλεμος.

Όσον αφορά τις «εκλογές», σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στα διεθνή ΜΜΕ, το 2024 σχεδόν ο μισός πλανήτης θα πάει στις «κάλπες».

Περιοχές και χώρες του κόσμου στις οποίες συγκεντρώνεται το 42% του πληθυσμού και παράγεται το 41% του ΑΕΠ, πρόκειται να ψηφίσουν φέτος είτε για προέδρους είτε για κυβερνήσεις είτε για βουλευτές και σε ορισμένες από αυτές για τους δύο από τους τρείς ταυτόχρονα.

Ανάμεσα τους οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία.

Αναμφίβολα η πλέον κρίσιμη εκλογική διαδικασία αφορά στις ΗΠΑ όπου, ακόμα δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα, ούτε ποιοι θα είναι οι τελικοί υποψήφιοι και αν ο «γνωστός» Τράμπ θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ή ακόμα και το αν θα επιβεβαιωθεί η υποψηφιότητα Μπάϊντεν μέχρι το τέλος. Καταλαβαίνει κανείς ότι και μόνο το ενδεχόμενο γεγονός επανεκλογής του Τράμπ, θα μπορούσε να ανατρέψει – με εντελώς άγνωστη συνέχεια – το οικονομικό περιβάλλον για τις ΗΠΑ και κατά συνέπεια για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Με άλλα λόγια σε ένα πλανήτη ήδη φορτισμένο από το 2023, με τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, οι αλλαγές στα ηγετικά πόστα των κυβερνητικών οργάνων που είναι στο τραπέζι, θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα «δεδομένα» οποιασδήποτε πρόβλεψης.

Όσον αφορά τον πόλεμο πρόσφατη Έκθεση, του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, κατέγραψε 183 πολεμικές συρράξεις στον πλανήτη, ένας αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια, ήτοι τις δεκαετίες μετά την κατάρρευση του Τοίχους του Βερολίνου.

Και να σκεφτεί κανείς ότι το φάσμα αυτών των συρράξεων έχει συμπεριλάβει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν εμπεριέχει τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Γάζα και τις δραματικές δυναμικές επέκτασής του στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με άγνωστες συνέπειες.

Η καταγραφή αυτή αφορά σε εν ενεργεία συρράξεις και όχι το ενδεχόμενο νέων θερμών σημείων, όπως αυτά που εγκυμονούνται στην Λατινική Αμερική, την Αφρική, την ΝΑ Ασία ή την υπόθεση της Ταϊβάν.

Αυτά τα δύο «γεγονότα» παρ’ ότι αφορούν στην πολιτική και γεωπολιτική πραγματικότητα, εν τούτοις καθορίζουν με τον δικό τους τρόπο τις εξελίξεις στην οικονομική πραγματικότητα, στην οποία αναφέρθηκαν τα Οικονοκλαστικά στο χθεσινό τους σχόλιο.

Μέσα σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον είναι περισσότερο από προφανές ότι ένα πολιτικά «ήρεμο» και οικονομικά «ομαλό» 2024, μοιάζει με μια «ευχή» που όλοι ή σχεδόν όλοι κάνουν, αλλά ελάχιστοι πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Παρ’ όλα αυτά ας το ευχηθούμε και ας κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να γίνει πραγματικότητα.

* Τα Οικονοκλαστικά θέλοντας να ακούσουν τον αντίλογο στα όσα δημοσιεύονται στην στήλη αυτή, βάζει στην διάθεση των αναγνωστών του μια ηλεκτρονική διεύθυνση για σχόλια: oikonoklastika@gmail.com. Τα σχόλια για προφανείς λόγους θα πρέπει να είναι σύντομα.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα