Site icon NewsIT

Στουρνάρας: Εύσημα στην κυβέρνηση, επιτάχυνση ανάπτυξης και… συμβουλές από την ΤτΕ

20.12.2019 | 13:31
Στουρνάρας: Εύσημα στην κυβέρνηση, επιτάχυνση ανάπτυξης και… συμβουλές από την ΤτΕ

Με… Καβάφη, αναμνήσεις από τα χρόνια του Μνημονίου, θετικές διαπιστώσεις, ρεαλισμό αλλά και παραινέσεις, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, παρέδωσε το στικάκι με την ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Ο Γιάννης Στουρνάρα ανέφερε ότι τα στοιχεία καταγράφουν άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας, εκτίμησε ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχει καταγραφεί στην έκθεση, διότι δεν πρόλαβαν να συνυπολογιστούν  τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τόνισε πως  θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία, οι  μεταρρυθμίσεις και να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια τραπεζών ώστε εκείνες να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους.

Μιλώντας, λίγο αργότερα, ο Γιάννης Στουρνάρας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε πως «η ρευστότητα έχει αρχίσει να επανέρχεται στην αγορά και στις τράπεζες, από τους δείκτες που παρακολουθούμε βλέπουμε ότι έχουν αρχίσει να δίνονται και δάνεια και κάρτες από τις τράπεζες».

Ερωτηθείς σχετικά με τα χρόνια της κρίσης ανέφερε ότι «σωθήκαμε από τις θυσίες που ήταν μεγάλες και την αντοχή που επέδειξαν οι Έλληνες». Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως ο αστικός πληθυσμός στηρίχθηκε, σε ένα μεγάλο μέρος του, τα χρόνια της κρίσης από τις οικογένειές τους που ζούσαν στην περιφέρεια, ενώ ερωτηθείς για το εάν έπαιξε ρόλο και το χρήμα που υπήρχε εκτός τραπεζών, είπε πως και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των εταίρων και δανειστών, ο Γιάννης Στουρνάρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα που τον συνόδευε, είπε: «κοιτάζω από το παράθυρο του γραφείου μου την Ακρόπολη και λέω ότι αυτή μας έσωσε… καθώς είμαστε το λίκνο πολιτισμού και της Ευρώπης και δεν θα μας άφηναν αβοήθητους…», εξηγώντας ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και η «άυλη» περιουσία της χώρας μας στον τρόπο που στηρίχθηκε από τους θεσμούς και τους εταίρους για να μην χρεοκοπήσει.

Ερωτηθείς για το εάν θέλει να ανανεωθεί η θητεία του στην ΤτΕ, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε  «αυτό άλλος το αποφασίζει… θα δούμε… έχουμε καιρό … πρώτα είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εμένα η θητεία μου λήγει τον Ιούνιο…».

Καβάφης, Παλαμάς και… Καρυωτάκης

Παραλαμβάνοντας την ενδιάμεση έκθεση, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είπε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας: «Επιτρέψετε μου να σας καλωσορίσουμε με κεφαλαία γράμματα. Η ΤτΕ είναι και θα έπρεπε να είναι ο ορισμός της  ανεξάρτητης αρχής. Υποβάλλει τις εκθέσεις της στη Βουλή οι οποίες στη συνέχεια εξετάζονται στη επιτροπή Οικονομικών… η  ΤτΕ θα μπορούσε να παραλληλιστεί με ένα δεύτερο Συνήγορο του Πολίτη…» και πρόσθεσε: «η ΤτΕ στο πλαίσιο της αποστολής της κάνει και κάτι άλλο, που κυριολεκτικά γίνεται τώρα…  εάν παρατηρήσουμε σωστά τις εκθέσεις της ΤτΕ, είναι ο κρότος κτιστών και ο ήχος που αποτρέπει από κάθε κακή εξέλιξη της οικονομίας, εάν το μελετήσουμε και ερμηνεύσουμε σωστά και όπως έλεγε ο Καβάφης:

«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κι υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.
Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη
διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A, όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.
Αλλά, δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω».

Ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε στον κ. Τασούλα: «με αναγκάζετε να ανταποδώσω και να πω ότι στα δύσκολα χρονιά ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο μετά το 2012, τότε ήσασταν από τους βουλευτές που με στηρίξατε ως υπουργό Οικονομικών  και μια και αναφέρατε Καβάφη, θυμάμαι στα πολυνομοσχέδια, βράδια, που έξω από την Βουλή υπήρχε μεγάλη αναστάτωση, μου στέλνατε στίχους του Καβάφη, του Παλαμά και μου λέγατε ότι δεν θα μου στείλετε Καρυωτάκη…».

Και σε αυτό, ο πρόεδρος της Βουλής του απάντησε «θα σας λύσω την απορία γιατί δεν έστελνα Καρωυτάκη. Γιατί εμπνέει πεσιμισμό και απαισιοδοξία».

Tags:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version