Και δεν το κάνει με προσωπικές επιθέσεις ή κριτική στην κυβερνητική πολιτική, αλλά… πλαγίως. Διότι ο Γιάννης Στουρνάρας ουσιαστικά αποδομεί το νούμερο 1 αφήγημα της κυβέρνησης. Το οποίο δεν είναι άλλο από την “καθαρή έξοδο από τα μνημόνια”!
[read4more]
Η θέση αυτή έχει μετατραπεί στον “πολιορκητικό κριό” της κυβερνητικής ρητορικής, με το Μαξίμου να την τοποθετεί χρονικά στον Αύγουστο του 2018. Με το βλέμμα και στο… ημερολόγιο, αφού οι εκλογές θα γίνουν -εκτός απροόπτου- το 2019.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, λοιπόν, μιλά στα Νέα Σαββατοκύριακο για την… ουτοπία της “καθαρής εξόδου” της Ελλάδας από τα Μνημόνια!
Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει πως η φράση “καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια” δεν έχει καν νομικό ή πραγματικό νόημα, “αφού γνωρίζετε ότι μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση”.
Ο κεντρικός τραπεζίτης τονίζει πως η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις και, εάν τις αθετήσει, οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Από πλευράς αγορών, κατ’ αρχάς. “Για παράδειγμα, μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Για να το μειώσουμε θα χρειαστούμε άλλη διαπραγμάτευση”, επισημαίνει.
Στουρνάρας: Τα μνημόνια “έσωσαν” την ελληνική οικονομία
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και θα ήταν καλύτερο εάν το πλεόνασμα έπεφτε στο 2% η Ελλάδα προς το παρόν δεν μπορεί να αξιώσει κάτι τέτοιο. “Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να ξεμπερδέψουμε με τα προαπαιτούμενα και, αφού έχουμε πλέον βγει στις αγορές, εάν δούμε ότι δυσκολευόμαστε, να ζητήσουμε μια επαναδιαπραγμάτευση”.
Ο διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει ακόμα ότι τα μνημόνια “έσωσαν” την ελληνική οικονομία καθώς “από γιγαντιαία δίδυμα ελλείμματα σήμερα έχουμε ισορροπία στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών”, ενώ εκφράζει την αγωνία του για τη διολίσθηση των θεσμών.
Η εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα είναι ότι μέσα σε δέκα χρόνια θα μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει το 25% του εισοδήματός της που έχασε τα προηγούμενα χρόνια.
Ποτέ δεν ήμουν έμμισθος σύμβουλος της Novartis
«Ουδέποτε υπήρξα -όπως το παρουσιάζουν- έμμισθος σύμβουλος της Novartis», λέει, επίσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εξηγώντας τη σχέση του με τη φαρμακευτική εταιρεία.
Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες ότι διετέλεσε έμμισθος σύμβουλος της Novartis απάντησε πως «πρόκειται για ανοησίες» και προσέθεσε: «Προτού γίνω υπουργός Οικονομικών, και για πολλά χρόνια εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα. Ήμουν καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η τελευταία μου θέση στον ιδιωτικό τομέα ήταν γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Το ΙΟΒΕ είναι ένα think tank αμιγώς του ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ των κλάδων που παρακολουθούσαμε στο ΙΟΒΕ ήταν και η φαρμακοβιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό η Novartis μου ζήτησε να κάνω δύο ή τρείς παρουσιάσεις στην Αθήνα, η τελευταία εκ των οποίων το 2011, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για τις παρουσιάσεις αυτές υπογράψαμε συμβάσεις. Το αντίτιμο ήταν το σύνηθες που λαμβάνουν οι καθηγητές Οικονομικών. Ουδέποτε υπήρξα -όπως το παρουσιάζουν- έμμισθος σύμβουλος της Novartis».
Ερωτηθείς αν γνωρίζει προσωπικά τον κ. Φρουζή, απάντησε «βεβαίως είχα έρθει σε επαγγελματική επαφή μαζί του από τις πρώτες μέρες του ΙΟΒΕ. Ποτέ και πουθενά δεν ισχυρίστηκα το αντίθετο».
Πηγή: Τα Νέα Σαββατοκύριακο
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi