Τετάρτη, 27 Νοε.
9oC Αθήνα

Στους Ιταλούς και επίσημα με 535 εκατ. ο ΔΕΣΦΑ

ΔΕΣΦΑ
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Στην ιταλική κοινοπραξία «Snam S.p.A.», «Enagás Internacional S.L.U.» και «Fluxys S.A.», αντί ποσού 535 εκατ. περνάει και επίσημα ο ΔΕΣΦΑ.

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, «το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε σήμερα ομόφωνα τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας των εταιρειών «Snam S.p.A.», «Enagás Internacional S.L.U.» και «Fluxys S.A.» ύψους 535 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ», αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ επίσης αποδέχθηκε την ανωτέρω προσφορά, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα η εν λόγω απόφαση θα τεθεί προς έγκριση σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, τα δε συμβατικά κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι ενήργησαν η Alantra Greece Corporate Advisors S.A. και η Alpha Bank ΑΛΦΑ +1,04% A.E. και ως νομικοί σύμβουλοι η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη και οι νομικές εταιρίες Clifford Chance LLP και Holman Fenwick Willan LLP.»

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (ΕΛΠΕ) και του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. αποφάσισαν σήμερα την αποδοχή της προσφοράς ύψους €535 εκατ. της κοινοπραξίας των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. για την πώληση ποσοστού 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. (35% συμμετοχή της ΕΛΠΕ και 31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ).

Η ΕΛΠΕ από την πώληση θα εισπράξει €283,7 εκατ.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΠΕ συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της στις 14 Μαΐου 2018 για την έγκριση της ανωτέρω συναλλαγής, που απαιτείται κατά το νόμο.

Σημειώνεται ότι, η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε διαδικασία έγκρισης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Η τράπεζα Barclays Bank PLC είχε ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου της Εταιρείας, ενώ η δικηγορική εταιρεία Clifford Chance ενήργησε ως διεθνής νομικός σύμβουλος της Εταιρείας επί θεμάτων Ευρωπαϊκού Δικαίου στη συναλλαγή, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σταθάκης: Πετύχαμε μια στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία

Σήμερα ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση με πλειοδότη την αζέρικη εταιρεία Socar και τίμημα 400 εκατ. ευρώ. Όταν ακυρώθηκε η συγκεκριμένη συμφωνία, και λόγω των προβλημάτων συμβατότητας με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η σημερινή κυβέρνηση κατηγορήθηκε ως αντι-επενδυτική, ιδεοληπτική και ανίκανη, δήλωσε ο Γ. Σταθάκης:

Σήμερα, 18 μήνες μετά:

1. Το τίμημα έφτασε τα 535 εκατ. ευρώ.

2. Συμμετείχαν δύο αξιόπιστα ευρωπαϊκά κονσόρτιουμ εταιρειών και προκρίθηκε τελικά μια κοινοπραξία με σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

3. Η Σύμβαση Μετόχων διασφαλίζει ισχυρά δικαιώματα στο Δημόσιο, που παραμένει κάτοχος του 34%, όπως τον ορισμό της θέσης του Προέδρου της εταιρείας.

Επιτύχαμε μια στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία, που εντάσσει τον ΔΕΣΦΑ στην ομάδα των ισχυρών της Ευρώπης, προασπίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα και ενισχύοντας τα δικαιώματα του Δημοσίου. Τελικά, γίνεται διαφορετικά, τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Ενέργειας, η νέα Σύμβαση Μετόχων για τον ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με εκείνη που ίσχυε στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα:

Θέματα εταιρικής διακυβέρνησης

· Προστίθενται δύο ακόμα μέλη στο ΔΣ, τα οποία θα ορίζονται από κοινού από τον Επενδυτή και το Δημόσιο. Ως αποτέλεσμα το σύνολο των μελών αυξάνεται από 9 σε 11, με τον Επενδυτή να ορίζει 6 από τα 11, ενώ προηγουμένως όριζε 6 από τα 9 (αναλογία αντίστοιχη του μετοχικού μεριδίου 66% που ελέγχει).

· Προστίθεται, επίσης, ένα ανεξάρτητο μέλος στην Επιτροπή Ελέγχου, με αποτέλεσμα τα μέλη της να αυξάνονται σε 4 από 3 (δύο μέλη ορίζονται από τον Επενδυτή, ένα μέλος ορίζεται από το Δημόσιο). Ενισχύεται, έτσι, η αποτελεσματικότητα λειτουργίας της, καθώς πλέον δεν έχουν απαραίτητα πλειοψηφία τα μέλη που ορίζει ο Επενδυτής. Το ίδιο ισχύει και για την Επιτροπή Διορισμών και Αποδοχών (4μελης), που δεν προβλεπόταν καν στην προηγούμενη Συμφωνία Μετόχων.

· Όσο το Δημόσιο κατέχει άνω του 20% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, θα έχει τη δυνατότητα να ορίζει τον Πρόεδρο του ΔΣ. Βάσει της προηγούμενης Σύμβασης μπορούσε απλά να ορίζει ένα εκτελεστικό μέλος, χωρίς προκαθορισμένες αρμοδιότητες. Επιπλέον, ακόμα και όταν το μερίδιο υποχωρήσει κάτω από το 20%, όσο παραμένει άνω του 10%, το Δημόσιο θα ορίζει τον Αντιπρόεδρο.

· Παρέχεται η δυνατότητα να απαρτίζεται το ΔΣ μόνο από μη εκτελεστικά μέλη, ενισχύοντας τον εποπτικό του ρόλο σύμφωνα με τις σύγχρονες μορφές εταιρικής διακυβέρνησης.

Δικαιώματα μειοψηφίας και αρνησικυρίας του Δημοσίου

· Με την προηγούμενη Σύμβαση Μετόχων η αυξημένη πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση, που απαιτείται για σημαντικά θέματα (μεταβολή μετοχικού κεφαλαίου, αλλαγή σκοπού εταιρείας, λύση της εταιρείας κλπ), περιοριζόταν στις ελάχιστες προβλέψεις του Νόμου (απαρτία και θετική ψήφος 66%). Με τη νέα Σύμβαση τα ποσοστά αυτά αυξάνονται στο 75%, δηλαδή αρκεί το 25% για να μπλοκαριστούν οι εν λόγω σημαντικές αποφάσεις. Κατά συνέπεια ακόμα και αν μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό του Δημοσίου (από 34% μετά την πώληση) δεν θα χαθεί η δυνατότητα αυτή.

· Με τη νέα Σύμβαση το Ελληνικό Δημόσιο αποκτά δικαιώματα αρνησικυρίας για θέματα που αφορούν στη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε έργα εκτός Ελλάδας και σε διακρατικά ή διεθνή έργα, μέρη των οποίων περιλαμβάνουν την Ελλάδα. Τα δικαιώματα ασκούνται τόσο σε επίπεδο ΔΣ όσο και σε επίπεδο Γενικής Συνέλευσης.

· Με τον τρόπο αυτό:

1. εξασφαλίζεται η μη έκθεση του ΔΕΣΦΑ σε επισφαλείς επενδύσεις

2. διαφυλάσσεται το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και

3. υπάρχει πρόνοια για αντιμετώπιση ζητημάτων γεωπολιτικού χαρακτήρα.

Μεταβατικές προβλέψεις

· Ο Επενδυτής δεν θα έχει δικαίωμα να αναλάβει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα ανταγωνιστικές του ΔΕΣΦΑ. Η περίοδος κάλυψης της ρήτρας περιορίζεται σε 2 από 3 έτη (που προέβλεπε η προηγούμενη Σύμβαση), πλην όμως ισχύει για οποιαδήποτε εταιρεία συνδέεται με εταιρεία που συνδέεται με τον Επενδυτή και όχι μόνο με τις άμεσα συνδεδεμένες με τον Επενδυτή.

· Με τη νέα Σύμβαση Μετόχων διασφαλίζεται η υλοποίηση του προγράμματος επενδύσεων του ΔΕΣΦΑ, ύψος 330 εκατ. ευρώ, με την παρουσία διαχειριστή που πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές του νέου διαγωνισμού (να είναι Ευρωπαίος και πλήρως διαχωρισμένος από δραστηριότητες προμήθειας και παραγωγής). Κατά την πρώτη διετία ο Επενδυτής δεν έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει τις μετοχές μονομερώς (απαιτείται συναίνεση του Δημοσίου), ενώ στη συνέχεια, εφόσον αποφασίσει να πουλήσει θα πρέπει είτε να έχει ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμα επενδύσεων, είτε να διατηρήσει τουλάχιστον τον από κοινού έλεγχο του ΔΕΣΦΑ, είτε ο νέος αγοραστής να πληροί τα ίδια αυστηρά κριτήρια.

· Επίσης με τη νέα Σύμβαση εξασφαλίζεται ότι οι περιορισμοί μεταπώλησης δεν αφορούν μόνο στο 66% του ΔΕΣΦΑ αλλά και στην πώληση μετοχών του εταιρικού οχήματος του Επενδυτή, προκειμένου να μην είναι δυνατή η παράκαμψη των περιορισμών μεταπώλησης.

· Με τον τρόπο αυτό διαφυλάσσεται η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και της ΕΕ, η ύπαρξη τεχνογνωσίας μεταξύ των μετόχων του ΔΕΣΦΑ σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού καθώς και η υπεραξία του ΔΕΣΦΑ σε σχέση με τους όρους συμμετοχής στο διαγωνισμό, αναφέρουν οι πηγές του Υπουργείου.

Snam: Θα ενισχύσουμε το ΔΕΣΦΑ και την ενεργειακή ένωση

O CEO της Snam, Marco Alverà, δήλωσε: «Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώνει τον κεντρικό ρόλο της Ιταλίας στον τομέα των ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο. Είμαστε περήφανοι που βλέπουμε την αξία των Ιταλικών τεχνολογιών και δυνατοτήτων να αναγνωρίζονται σε αυτή τη συμφωνία.

Με τους εταίρους μας Enagás και Fluxys δημιουργήσαμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή κοινοπραξία, η οποία ως βασικό στόχο έχει την περαιτέρω ανάπτυξη του ΔΕΣΦΑ, της ελληνικής αγοράς, της Ενεργειακής Ένωσης και του συνολικού ενεργειακού συστήματος της Μεσογείου, τα οποία θα ωφελήσουν τους καταναλωτές, θα κάνουν τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές, τις προμήθειες πιο ασφαλείς και θα συμβάλλουν στον περιορισμό της χρήσης άνθρακα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις