“Να κλείσει η κυβέρνηση άμεσα την αξιολόγηση για να μην χαθούν τα όσα θετικά έχουν κερδηθεί και για να μην γυρίσουμε στον Ιούνιο του 2015…” ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ επισήμανε πως “τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για την βιωσιμότητά του”.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, στην εκδήλωση του Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής με την ευκαιρία της παρουσίασης της εργασίας που πραγματοποίησε για τις “Στρατηγικές αντιμετώπισης του δημοσίου χρέους της χώρας υπό το πόρισμα των ιστορικών εμπειριών” εστίασε σε τέσσερα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να στοχεύουμε. Αυτά είναι , η αλλαγή του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να διευρυνθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Να αλλάξει το μίγμα της δημοσιονομικής στρατηγικής. Την ελάφρυνση του χρέους με ταχύτερη εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup του Μαΐου. Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες ουσιαστικά είναι και το κλειδί του προβλήματος.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, συμπερασματικά, ζήτησε την στροφή προς ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα απελευθερώσουν υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις και θα οδηγήσουν σε επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τόνισε πως “η απάντηση στις προκλήσεις του σήμερα είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, καθώς και πιο υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους μας…”
Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας έθεσε ερωτηματικά για την εστίαση που κάνει ο Προϋπολογισμός του 2017 σε σχέση με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις καθώς το 94% τους, εστιάζονται στο σκέλος των φορολογικών εσόδων. Η Τράπεζα της Ελλάδος, ανέφερε πως υποστηρίζει την ανάγκη μείωσης των δημοσιονομικών στόχων, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, από 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα σε 2%, σε συνδυασμό με μείωση των φορολογικών συντελεστών και αποτελεσματική προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αποτίμησε ως θετικές τις πρόσφατες αποφάσεις του Εurogroup και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αλλά πρόσθεσε πως δεν επαρκούν για τη διασφάλιση της παραμονής των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών σε διατηρήσιμα επίπεδα μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, είπε πως τα εύλογα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνουν την μετάθεση των λήξεων, την διαχρονική εξομάλυνση των πληρωμών τόκων, και την επανέναρξη της επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος από τα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMP). Τόνισε πως «η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κρίσιμη για την ομαλή χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών του Δημόσιου και την απρόσκοπτη εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2017, χωρίς την προσφυγή σε πρακτικές του παρελθόντος για την άντληση ρευστότητας από τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, που επιβαρύνουν την πραγματική οικονομία και επηρεάζουν κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, από την πλευρά του, απέδωσε την αποτυχία του ελληνικού προβλήματος στους στόχους που είχαν τεθεί στα δύο πρώτα Μνημόνια.
Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης είπε πως η ΝΔ είναι θετική σε κάθε ρύθμισης για το χρέος, όπως είμαστε και υπέρ των χαμηλότερων στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, παρ’ ότι η κυβέρνηση ήδη συμφώνησε, στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, για υψηλά πλεονάσματα σε μεσοπρόθεσμη βάση. Χρειαζόμαστε αλλαγή πλεύσης, με στροφή στην υπευθυνότητα, τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία. Αυτό συνεπάγεται στροφή στην επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις, γυρίζοντας την πλάτη στις ιδεοληψίες του κρατισμού.
Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας παρουσιάζοντας την μελέτη έκανε και μια πρόταση: Κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος να θεσπιστεί ένα άρθρο «κόφτης» που να μην επιτρέπει τον αλόγιστο δανεισμό της χώρας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο Προέδρος της Βουλή Νίκος Βούτσης, πρώην Πρωθυπουργοί όπως ο κ. Κώστα Σημίτη και η Προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Βασιλικής Θάνου, οι πρώην προέδρων της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, Αννα Μπενάκη, Δημήτρης Σιούφας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και πολιτικοί αρχηγών μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και πολλοί νυν και πρώην βουλευτές.