Οικονομία

Στουρνάρας: Οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια μόνο σε βιώσιμες επιχειρήσεις

Σοβαρή πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί η διευθέτηση των κόκκινων δανείων, προειδοποίησε τους θεσμικούς επενδυτές που μετέχουν στο 3ο επενδυτικό Forum της Eurobank, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας, αφού αναφέρθηκε στον απολογισμό της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι οι θετικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Χαρακτήρισε μάλιστα “βασικό κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας” την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη άνοιξη.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στον νέο τομέα ευθύνης του, τον τραπεζικό, υποστήριξε ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με σημαντικότερη εξ αυτών τη συσσώρευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό, όπως είπε, κάνει τις τράπεζες να διστάζουν να χορηγούν νέα δάνεια ενώ ταυτοχρόνως τις αναγκάζει να δεσμεύουν περισσότερο κεφάλαιο για τις μελλοντικές απώλειες από τα επισφαλή δάνεια.

Η αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων έχει σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ δύο προϋποθέσεις:

Πρώτον, την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα βελτιώσουν την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών.

Δεύτερον, την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου σε επίπεδο μεμονωμένων τραπεζών ώστε να εξασφαλιστεί μια πιο ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί (αφενός) στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών τους και (αφετέρου) στην οριστική αντιμετώπιση των δανείων τα οποία είναι απίθανο να αποπληρωθούν πλήρως.

Μια τέτοια στρατηγική θα βοηθήσει όχι μόνο μεμονωμένους οφειλέτες, αλλά μακροπρόθεσμα θα ξεκλειδώσει τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τις τράπεζες να ενισχύσουν τις λειτουργικές τους μονάδες που ασχολούνται με αυτά τα δάνεια. Επίσης, πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν στρατηγικές κεφαλαιακής ενίσχυσης ενόψει της αλλαγής των κανόνων ασφάλειας της ΕΚΤ στις αρχές του 2015.

Επίσης προέτρεψε τα πιστωτικά ιδρύματα να συμμετάσχουν ενεργά στην αναδιάρθρωση άλλων τομέων της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, οι τράπεζες θα πρέπει να χορηγούν δάνεια μόνο σε πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών.

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Φέτος το Πάσχα τα δώρα που θα κάνουμε στους αγαπημένους μας κρύβουν μέσα τους ένα μεγάλο δώρο και για εμάς
Με το πρόγραμμα επιβράβευσης Go For More της Εθνικής Τράπεζας κερδίζουμε πόντους κάνοντας τα γιορτινά ψώνια μας, τους οποίους μπορούμε να εξαργυρώσουμε στις επόμενες αγορές μας
Two professional women engage in a pleasant business exchange at a stylish office. One hands a business card to another, highlighting teamwork and communication.
Επιμένει ο Τραμπ στους δασμούς κατά των Ευρωπαίων από αύριο και τους ζητά να αγοράσουν ενέργεια - Συνάντηση Κομισιόν με αυτοκινητοβιομήχανους
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε πολύ κακή απέναντί μας», είπε. «Τους πληρώνουμε για να τους φυλάμε στρατιωτικά και μας κοροϊδεύουν στο εμπόριο, οπότε αυτός δεν είναι καλός συνδυασμός»
Ντόναλν Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
Κόντρα στις απειλές Τραμπ για αύξηση δασμών, η Κίνα υποτιμά το νόμισμά της και αυξάνει τη χρηματοδότηση στις εταιρείες της
Με την υποτίμηση του νομίσματος της η Κίνα επιχειρεί να κάνει πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της, οι τιμές των οποίων αυξάνονται λόγω των δασμών Τραμπ
People's Bank of China
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες