Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειρειώς πως “ενδεχόμενη άλλη καθυστέρηση μπορεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας, και να θέσει έτσι σε κίνδυνο όλους τους στόχους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς”.
Πριν από την αναφορά αυτή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υποστήριξε ότι ¨οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις συνδέονται στενά και με την πορεία των διαδοχικών αξιολογήσεων του προγράμματος. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, δημιουργήθηκε δυναμική που επέδρασε θετικά στην εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα. Υπήρξε βελτίωση σε μια σειρά από βασικούς δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις, οι ροές μισθωτής απασχόλησης και η ιδιωτική κατανάλωση. Οι τραπεζικές καταθέσεις σταθεροποιήθηκαν και η έκτακτη ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών σε ρευστότητα (ELA) μειώθηκε. Αυτές οι εξελίξεις έδειχναν τότε ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα συνεχιστεί το 2017 και το 2018.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η προοπτική αυτή παραμένει κατ’ αρχήν εφικτή παρά την επιδείνωση της εμπιστοσύνης και την υποχώρηση των βραχυχρόνιων δεικτών τους τελευταίους μήνες, οι οποίες συνδέονται με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Προς το παρόν, η καθυστέρηση αυτή έχει εξασθενήσει τη θετική δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς εντούτοις να την αναστρέψει¨.
Νωρίτερα αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Εδωσε έμφαση στην εφαρμογή του προγράμματος, στη μείωση των επιτοκίων των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 στο 2%, καθώς και στην αναγκαιότητα της προώθησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Ειδική μνεία έκανε στο ρόλο των τραπεζών για την ανάπτυξη της χώρας και τις κάλεσε να προχωρήσουν γρήγορα στην αντιμετώπιση των “κόκκινων δανείων”, ώστε να βρεθούν τα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
Τέλος, τόνισε ότι για να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική οικονομία θα πρέπει προηγουμένως να υλοποιηθούν τρεις προϋποθέσεις, οι οποίες είναι:
Πρώτον, η ολοκλήρωση, χωρίς άλλη καθυστέρηση, της δεύτερης αξιολόγησης.
Δεύτερον, η συνεπής και αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος.
Και τρίτον, μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση από όλες τις πλευρές όσον αφορά το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής και το βάρος του δημόσιου χρέους. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, θα θέσουν σε κίνηση έναν ενάρετο κύκλο, ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.