Site icon NewsIT
12:59 | 31.10.15

Stress tests: Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Αττικής

Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)

Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)

Newsit Newsroom

Στα 1021 εκατομμύρια ευρώ εκτίμησε η Τράπεζα της Ελλάδος τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Αττικής στα stress tests που έκανε. Αυτό προέκυψε με βάση το δυσμενές σενάριο, ενώ σύμφωνα με βασικό οι ανάγκες ανέρχονται στα 857 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η Τράπεζα πρέπει να βρει με διάφορους τρόπους (αύξηση κεφαλαίου, μετατροπή τίτλων σε μετοχές, πώληση περιουσιακών στοιχείων) στην εξεύρεση των 857 εκατ. Ευρώ, ή και του συνόλου των απαιτήσεων του δυσμενούς σεναρίου, δηλαδή 1.021 εκατ. Ευρώ.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδι, το ΤΧΣ μπορεί να συμμετάσχει στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας Αττικής.

Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τράπεζα Αττικής μαζί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως βάση για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η ανακοίνωση της τράπεζας της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος διεξήγαγε άσκηση Συνολικής Αξιολόγησης 2015 για την Τράπεζα Αττικής, στο πλαίσιο της αντίστοιχης αξιολόγησης που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τις τέσσερις ελληνικές Σημαντικές Τράπεζες. Η Τράπεζα της Ελλάδος ακολούθησε τη μεθοδολογία και τη γενικότερη προσέγγιση που εφαρμόστηκε από την ΕΚΤ για τις τέσσερις Σημαντικές Τράπεζες, προκειμένου να επιτευχθεί συνεπής πληροφόρηση και να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση μεταξύ της Τράπεζας Αττικής και των Σημαντικών Τραπεζών.

Η Συνολική Αξιολόγηση περιλαμβάνει δύο συνιστώσες, τον διεξοδικό και λεπτομερή έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) και μια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων με προοπτικό χαρακτήρα (forward-looking Stress Test), με σκοπό την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας Αττικής. Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού κατέγραψε επακριβώς την αξία των στοιχείων του ενεργητικού της Τράπεζας Αττικής στις 30 Ιουνίου 2015 και το αποτέλεσμά του χρησίμευσε ως σημείο εκκίνησης για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Συγκεκριμένα, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων είχε προοπτικό χαρακτήρα και προσέγγιση από επάνω προς τα κάτω (top down). Διενεργήθηκε για την περίοδο 30 Ιουνίου 2015 – 31 Δεκεμβρίου 2017, με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από την Τράπεζα Αττικής και ελέγχθηκαν ποιοτικά από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σκοπός της άσκησης ήταν να εξεταστεί η ανθεκτικότητα της φερεγγυότητας της Τράπεζας Αττικής σε δύο υποθετικά σενάρια: το βασικό σενάριο, που υποθέτει Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών CET1 9,5%, και το σενάριο δυσμενών εξελίξεων, που υποθέτει Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών CET1 8%.

Με βάση τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης, η Τράπεζα Αττικής παρουσιάζει υστέρηση ύψους 857 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 1.021 εκατ. ευρώ στο δυσμενές, χωρίς όμως να έχουν προσμετρηθεί οι ενέργειες κεφαλαιακής υποστήριξης της Τράπεζας. Εντός μιας εβδομάδας από την παρούσα ανακοίνωση, η Τράπεζα Αττικής θα υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, στο οποίο θα αναφέρει λεπτομερώς με ποιο τρόπο θα καλυφθεί η υστέρηση αυτή. Το σχέδιο θα αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να προκύψουν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες και η Τράπεζα Αττικής να προχωρήσει στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version