Τα εύσημα του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του Covid – 19 από την Ελλάδα απονέμει ο επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού.
Ειδικότερα, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), Λόρενς Μπουν, παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία εξήρε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.
“Η κρίση του κορονοϊού διέκοψε τη διαδικασία ανάκαμψης της Ελλάδας και την πρόοδο που έκανε με κόπο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης”, δήλωσε η οικονομολόγος του Οργανισμού, προσθέτοντας: “Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της κρίσης από την Ελλάδα έως τώρα, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μεταφοράς πολλών δημόσιων υπηρεσιών σε ψηφιακές πλατφόρμες τους τελευταίους μήνες, δείχνει τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια”.
Η κ. Μπουν τόνισε ότι “η συνέχιση της βελτίωσης της ανταπόκρισης της δημόσιας διοίκησης στις ανάγκες των πολιτών και των εταιρειών θα είναι ουσιώδης για την αναζωογόνηση της ανάκαμψης”.
ΟΟΣΑ: Έπαινοι στην Αθήνα
Στην έκθεση, βασικά σημεία της οποίας παρουσίασε νωρίτερα το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο ΟΟΣΑ συμφωνεί με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας ότι “συνολικά η δημοσιονομική αντίδραση στο σοκ του Covid – 19 είναι αναγκαία για τη διαχείριση του αντίκτυπου στον τομέα της υγείας, τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και της προστασία της παραγωγικής δυναμικότητας” και προσθέτει ότι θα πρέπει να επεκταθούν στην περίπτωση που υπάρξει μία δεύτερη έξαρση.
Ο ΟΟΣΑ συμφωνεί, επίσης, με τους στόχους της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιάσει τον Φθινόπωρο, μετά από την εισήγηση της επιτροπής υπό τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη.
Η έκθεση συνιστά να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση της φορολογίας και τη παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την ενίσχυση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας, τη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ