Οικονομία

Συμφωνία για το 2018, όλα ανοιχτά για τα μέτρα 2019 και 2020 – Τώρα τρέχουν να προλάβουν την 20η Μαρτίου

- Συμφώνησε το ΔΝΤ πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018
- Αγκάθι τα μέτρα για την επόμενη διετία αλλά και τα αντίμετρα που ζητά η κυβέρνηση
- Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα με την κυβέρνηση να είναι αισιόδοξη
- Δεν εκταμιεύεται η δόση πριν κλείσει όλο το πακέτο της συμφωνίας

Οι εκπρόσωποι της τρόικας μένουν και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από το πρωί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και στη συνέχεια στις τρεις με τους επικεφαλής των θεσμών η συζήτηση μπαίνει, όπως όλα δείχνουν στα μέτρα και τα αντίμετρα για τη διετία 2019-2020.

Όλα δείχνουν πάντως ότι χθες έγινε μόνο το πρώτο βήμα. Λείπουν ακόμη οι συμφωνίες σε δύσκολα ζητήματα. Αυτά δεν είναι άλλα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως το αφορολόγητο και το θέμα της προσωπικής διαφοράς.
Εδώ το παζάρι συνεχίζεται καθώς τα δυο ζητήματα είναι αλληλένδετα.
Το πόσο και πότε θα μειωθεί η προσωπική διαφορά μοιάζει να εξαρτάται άμεσα από το πόσο θα μειωθεί το αφορολόγητο.
Σε κάθε περίπτωση όμως όπως παραδέχεται και η ελληνική πλευρά για να λήξει η διαπραγμάτευση, να κλείσει δηλαδή η αξιολόγηση και να πάρει η χώρα την επόμενη δόση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα.

Τι λέει η κυβέρνηση:

Πλέον και με το ΔΝΤ να έχει συμφωνήσει για το δημοσιονομικό κενό του 2018 υπάρχει μια διάχυτη την αισιοδοξία ότι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Όπως επισήμανε κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαβουλεύσεων λίγο πριν από τη μια μετά τα μεσάνυχτα, «H αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή, εάν δεν έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ένας κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «Θα παραμείνουν 3 ή 4 πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα. Θα συνεχιστεί η συζήτηση».
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το staff level agreement (SLA) είναι εντός του προγράμματος, δηλαδή έως και το 2018, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό κενό (το ΔΝΤ αποδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κενό για το 2018) και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε ότι «το εργασιακό έχει μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Γιατί ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους, και το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη, και το θεωρεί ξεχωριστό».
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «το βασικό όμως κόλλημα τώρα είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα, και η βασική συζήτηση είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε ως αντίμετρα και από τη μεριά των δαπανών, αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε εννοούμε». Σημειώνεται ότι τα μέτρα-αντίμετρα για το 2019 δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο SLA.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως για την εκταμίευση της δόσης πρέπει να έχει κλείσει όλο το πακέτο, ήτοι το SLA, τα μέτρα-αντίμετρα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων.
 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα