Site icon NewsIT
06:58 | 25.05.16

Συμφωνία με αστερίσκους στο Eurogroup – Η δόση σε… δόσεις και η λύση στο χρέος πάει για αργότερα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

- Τσακαλώτος: Σημαντική στιγμή για την Ελλάδα μετά από πολύ καιρό - Τα πρώτα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα εάν εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα - Ντάισελμπλουμ: Την ενεργοποίηση του κόφτη θα την αποφασίζει το Eurogroup - O Τόμσεν δήλωσε πως το ΔΝΤ καλωσορίζει πως όλοι συμφώνησαν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο - Για το χρέος τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα ληφθούν στα μέσα του 2018 και μόνο εάν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της - Κλάους και Μοσκοβισί δήλωσαν πως θα πρέπει να υπάρξουν μικρές διορθώσεις στο ασφαλιστικό, τις αποκρατικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια - Eνέργεια, ασφαλιστικό, πώληση δανείων, αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα της αγοράς και η λειτουργία της νέας υπηρεσίας εσόδων στα προαπαιτούμενα

Χρειάστηκε μια συνεδρίαση διάρκειας 11 ωρών, ωστόσο στο τέλος βγήκε λευκός καπνός για την Ελλάδα. Υπάρχει συμφωνία, αν και δύσκολη. Αποφασίστηκε και πως θα λειτουργεί ο περιβόητος κόφτης και σε τι αφορά, ενώ οι δανειστές καθόρισαν και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των χρημάτων που όπως αποφασίστηκε θα είναι στα 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα εκταμιευτούν τμηματικά και ανάλογα με την πορεία της αξιολόγησης, καθώς όπως φάνηκε υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα.

Ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε καλή τη συμφωνία, λέγοντας ότι “ ανοίγει το δρόμο στη χρηματοδότηση”. Στα σημαντικά του χθεσινού Eurogroup θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και τη δήλωση του Πολ Τόμσεν πως θα προτείνει στο διοικητικό του συμβούλιο τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τα τέλη του έτους.
Χαρακτηριστική, ως προς τη λύση για το χρέος και η δήλωση του Τόμσεν ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, δήλωση που συνδέεται με την απόφαση για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και την αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν.

Απ’ το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως εκφράζεται αισιοδοξία με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να μιλά για το πρώτο βήμα εξόδου της Ελλάδας από την ύφεση.
Όπως είπε ο κ. Τσακλώτος βγαίνοντας από την αίθουσα του Eurogroup «μετά από 11 ώρες συνομιλιών φτάσαμε σε συμφωνία», τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και για την εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με αυτήν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Ελπίζαμε σε δόση μεταξύ 9 και 11 δις ευρώ, τελικά θα είναι 10,3 δις ευρώ», τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι ένα τμήμα της δόσης προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Όσον αφορά τη συμφωνία για το χρέος, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι κάποια μέτρα θα εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και ως τη λήξη του προγράμματος. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία και για μέτρα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν το 2018, αλλά ήδη γνωρίζουμε τη μορφή τους, καθώς επίσης συμφωνία και για λήψη μέτρων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

«Είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, μετά από πολύ καιρό», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως εξήγησε, η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προέβλεπε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και τώρα υπάρχει ένα «συνολικό πακέτο».

«Υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτή είναι η αρχή αντιστροφής του φαύλου κύκλου στον οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα, με ύφεση και μέτρα, και ότι η χώρα με την επιστροφή των επενδυτών θα μπει σε έναν ενάρετο κύκλο», κατέληξε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Σε δόσεις τα 10,3 δισ. ευρώ

Την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την έγκριση επί της αρχής της εκταμίευσης δόσης ύψους 10,3 δις ευρώ τμηματικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ η εκταμίευση του εν λόγω ποσού θα γίνει τμηματικά. Τα 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, εφόσον έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα, και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι και θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μια πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, υπο την αίρεση ότι θα εκπληρωθούν προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποίησεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και τον τομέα της ενέργειας.

Τι θα γίνει με το ΔΝΤ

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση της διοίκησης του ΔΝΤ να υποστηρίξει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του την έγκριση ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα, πριν από το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς σχετικά με το τί σκοπεύει να κάνει η ευρωζώνη σε περίπτωση που το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέκλεισε αυτό το ενδεχομένο, υπογραμμίζοντας πως «χωρίς το ΔΝΤ δεν προχωράμε».

Επίσης, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι στόχος είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Εξάλλου, σε δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο) και υπό προϋποθέσεις κατέληξε το Eurogroup.

Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο στάδιο, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ως τη λήξη του προγράμματος», αναφέρει η δήλωση του Eurogroup. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ομαλοποίηση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, υπό τον μέσο όρο των ωριμάνσεων και τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ESM και του EFSF, χωρίς ζημιές για τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία).

Στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το Eurogroup τονίζει ότι μετά το 2018, και εφόσον εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί μια ακόμη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη εξομάλυνση για τα δάνεια του EFSF και τη σταδιακή επιστροφή των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).

Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο, και αν αυτό χρειαστεί, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.

Τι είπε ο Πολ Τόμσεν

Ο Πολ Τόμσεν σημείωσε πως θα ζητηθεί από το Δ.Σ. του Ταμείου να λάβει μία θετική απόφαση για την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν φυσικά ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το ταμείο.

Ο ίδιος κατά τη συνέντευξξη τύπου εξέφρασε την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. “Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες”, υπογράμμισε ο Π. Τόμσεν, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε “ευελιξία”.

Ο κόφτης και τα μέτρα

Ο Γ. Ντάισεμπλουμ ανέφερε πως το Eurogroup κατέληξε σ’ ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τη λήψη περαιτέρω μέτρων που θα ενεργοποιηθεί εάν και όποτε χρειαστεί. Την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού θα αποφασίζει το Eurogroup και εφόσον επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο μηχανισμός θα μπορούσε να αφορά μέτρα όπως η περαιτέρω αναδιαμόρφωση των δανείων του EFSF καθώς και το πλαφόν και την αναβολή των πληρωμών τόκων.

Τέλος, το Εurogroup συμφώνησε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του, πρέπει να παραμείνουν κάτω από το επίπεδο του 15% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά τη λήξη του προγράμματος κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version