Site icon NewsIT

Σύμβουλος ανάπτυξης και ψηφιακής στρατηγικής ο ΟΟΣΑ

31.05.2018 | 11:55
ΟΟΣΑ

Ο ΟΟΣΑ θα αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο τόσο στη νέα Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελλάδας, όσο και στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική της χώρας, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή (30.05.2018) συνάντηση που είχαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία, στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ 2018, συζητήθηκε η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας -πορεία που επιβεβαιώνεται και από τις προβλέψεις που δημοσιοποίησε χθες για τη χώρα μας ο Οργανισμός- καθώς και η δυνατότητα της Ελλάδας να ολοκληρώσει άμεσα και χωρίς νέες επιβαρύνσεις το πρόγραμμα στήριξης τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ο Νίκος Παππάς παρουσίασε στον Άνχελ Γκουρία την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας, καθώς και την πορεία υλοποίησης εμβληματικών ψηφιακών έργων, όπως το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές, την Εθνική Υποδομή Ευφυούς Γεωργίας, το Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης κυκλοφορίας εντύπων με ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα (barcode) και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσω του συστήματος Video Assistant Referee (VAR). Παράλληλα, εξήγησε στον γενικό γραμματέα πως έχει ήδη εγκριθεί η υλοποίηση δεκάδων έργων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης συζήτησε με τον κ. Γκουρία την Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στις προσπάθειες για την επαναβιομηχάνιση της χώρας στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν η 4η βιομηχανική επανάσταση και η κλιματική αλλαγή, ενώ παρουσίασε αναλυτικά τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομίας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των startups, καθώς και τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τη στοχευμένη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ο Άνχελ Γκουρία

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Άνχελ Γκουρία, ο Νίκος Παππάς ανέφερε: «Η Ελλάδα τα καταφέρνει, μπαίνει στη νέα εποχή με αξιώσεις και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς. Η συνεργασία με σημαντικούς Οργανισμούς είναι σίγουρα επωφελής και μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη του ψηφιακού τομέα στη χώρα μας. Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος της κοινωνίας και τις θέτουμε στην καρδιά της νέας εθνικής αναπτυξιακής προσπάθειας».

Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, ανέκτησε το κύρος και τη διεθνή της αξιοπιστία και συμμετέχει πλέον ισότιμα στις διεθνείς εξελίξεις. Με τον κ. Γκουρία συζητήσαμε την Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της χώρας και της οικονομίας. Συμφωνήσαμε πλήρως στους στόχους και τις προτεραιότητες που θέτει η Στρατηγική για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο την εργασία, αλλά και για την ανάγκη προωθημένων πολιτικών για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας και τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου. Το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε εντατικά για την εμβάθυνση και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση του αναπτυξιακού μας σχεδίου, αξιοποιώντας και την πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ».

Αλέξης Χαρίτσης: «Υψηλό δεκαετίας για την ελληνική οικονομία καταγράφει o ΟΟΣΑ»

Τα θετικά μηνύματα της εξαμηνιαίας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

«Υψηλό δεκαετίας για την ελληνική οικονομία καταγράφει o ΟΟΣΑ. Ισχυρή ανάπτυξη με όχημα τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, περαιτέρω μείωση της ανεργίας και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Η Αναπτυξιακή Στρατηγική αξιόπιστος οδηγός για τη μεταμνημονιακή εποχή» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.

Η έκθεση

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές των οικονομιών των χωρών – μελών του. Η ελληνική οικονομία, επισημαίνει η Έκθεση, αναπτύσσεται με τους υψηλότερους ρυθμούς από την έναρξη της κρίσης, βασισμένη στην δυναμική αύξηση των εξαγωγών λόγω βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας και της ανάκαμψης των επενδύσεων. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει υψηλότερη ανάπτυξη στο 2% για φέτος και 2,3% για το 2019, ενισχυμένη περαιτέρω από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς και μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Με την υπερεπίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνουν οι συντάκτες του κειμένου, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία και βαδίζει απρόσκοπτα προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Στο ίδιο κείμενο αναγνωρίζεται ακόμη, η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά και τη θετική έκβαση των πρόσφατων stress tests της ΕΚΤ.

Τέλος, η Έκθεση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Αναπτυξιακή Στρατηγική που συνέταξε η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι προσφέρει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τη μεταμνημονιακή εποχή, με συγκεκριμένες δράσεις για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη διασφάλιση βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης.

Την έκθεση και τα θετικά της μηνύματα για την ελληνική οικονομία συζήτησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, σε συνάντησή τους στο πλαίσιο της ετήσιας υπουργικής συνόδου του Οργανισμού στο Παρίσι. Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Γκουρία δήλωσε τη συμφωνία του με το περιεχόμενο και τις κατευθύνσεις της Αναπτυξιακής Στρατηγικής και συζήτησε με τους κκ. Χαρίτση και Παππά την προοπτική ενός νέου συμφώνου συνεργασίας του ΟΟΣΑ με την ελληνική κυβέρνηση, για την εμβάθυνση και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίησή της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version