Παρασκευή, 22 Νοε.
13oC Αθήνα

Συν «Απόλλωνα» και «χείρα κίνει» λέει η κυβέρνηση στους αγρότες – Τα φωτοβολταϊκά θα λύσουν το ενεργειακό κόστος

Συν «Απόλλωνα» και «χείρα κίνει» λέει η κυβέρνηση στους αγρότες – Τα φωτοβολταϊκά θα λύσουν το ενεργειακό κόστος
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο ξεσηκωμός που πραγματοποιούν οι αγρότες στη χώρα μας και ανά την Ευρώπη οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στο κόστος ενέργειας που καλούνται να επωμιστούν. Οι τιμές του αγροτικού πετρελαίου και του ρεύματος είναι ακριβότερες από το παρελθόν, διαβρώνουν το εισόδημά τους και επιδεινώνουν τα περιθώρια της αγροτικής παραγωγής με αποτέλεσμα συχνά να γίνεται ασύμφορη.

Το ακριβό κόστος ενέργειας σε συνδυασμό με τη μετεξέλιξη της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής και τις επιπτώσεις που έχει συχνά η κλιματική αλλαγή δημιουργούν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» για τους αγρότες και αναζητούνται επειγόντως λύσεις.

Παράλληλα, πολλοί αγρότες δυσκολεύονται να βρουν μια απάντηση στις ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά, καθώς ο διαθέσιμος χώρος στο δίκτυο είναι περιορισμένος. Ένα ακόμη ζήτημα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ, καθώς αρκετοί εξ αυτών οφείλουν εκατομμύρια ευρώ για το ρεύμα που καταναλώνουν.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δια στόματος του ίδιου προχώρησε ήδη σε εξαγγελία νέων μέτρων στήριξης των αγροτών δια στόματος του πρωθυπουργού χθες (02.02.24).

Το πλέγμα περιλαμβάνει προσωρινή ανακούφιση, όπως την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τρίτη συνεχή χρονιά και μια περαιτέρω έκπτωση στο ρεύμα για κάποιους μήνες του χρόνου. 

Περιέχει, όμως και πιο δομικές λύσεις που ανοίγουν διάφορες δυνατότητες.

Η κεντρική ιδέα της κυβερνητικής πολιτικής είναι ότι δεν έχει νόημα να επιδοτείται η ίδια η τιμή του ρεύματος, αλλά να δοθεί ο τρόπος ώστε να πέσει το τελικό κόστος μέσω της πράσινης ενέργειας. Με άλλα λόγια, ένα φωτοβολταϊκό σε μια στέγη παράγει δωρεάν ενέργεια που συμψηφίζεται με το σύνολο της κατανάλωσης και τη μειώνει δραστικά. Αυτός είναι ο δρόμος για τους αγρότες της χώρας και έτσι διαμορφώνονται οι δράσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και το ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Απόλλων» εκτιμάται ότι θα καλύψει το 50% των αναγκών όλων των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ σε ρεύμα μέσω της πρόσβασης σε φθηνή πράσινη ενέργεια. Παράλληλα, θα επιτρέψει σταδιακά να σταματήσει και η οικονομική πληγή του χρέους τους.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ιδέα για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα τέτοιου είδους αποκλειστικά για αγρότες, που θα ονομαστεί «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», όπου θα γίνονται διαγωνισμοί ανά περιφέρεια και θα μπορούν να εξασφαλίζουν ταρίφες για τα φωτοβολταϊκά, με συγκεκριμένο ηλεκτρικό χώρο μόνο για αυτούς.

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ αναμένεται να εντάξει περισσότερους αγρότες στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» για να εγκαταστήσουν συστήματα στις εκμεταλλεύσεις τους, είτε αυτόνομα είτε μαζί με μπαταρία.

Προηγήθηκε τον περασμένο μήνα και η διάταξη του ΥΠΑΑΤ με την οποία δίνεται η δυνατότητα για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος έως και ένα μεγαβάτ, σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Η λογική είναι ότι θα παράγεται πράσινο ρεύμα και θα γίνεται αγροτική εκμετάλλευση στην ίδια έκταση, άρα δεν θα θυσιάζεται το ένα για το άλλο.

Στον αντίποδα, αιτήματα όπως αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/KWh και αφορολόγητο πετρέλαιο θεωρείται αδύνατο να ικανοποιηθούν. Συγκεκριμένα στο ρεύμα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η γενικότερη υποχώρηση της λιανικής τιμής τους τελευταίους μήνες επαρκεί από μόνη της για να μειώσει το κόστος σε ένα βαθμό.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι γνώμονας της κυβερνητικής πολιτικής είναι ότι η εποχή των εύκολων επιδοτήσεων έχει περάσει πλέον και η αγροτική παραγωγή θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι πέρα από τις όποιες ενισχύσεις, οι ίδιοι οι αγρότες θα πρέπει να επενδύσουν για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Το θετικό είναι ότι υπάρχουν τεχνολογικές λύσεις στις μέρες μας, όπως τα φωτοβολταϊκά σε στέγες, οι μπαταρίες, τα αγροβολταϊκά και η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορούν μακροπρόθεσμα να εξασφαλίσουν φθηνότερο κόστος ενέργειας. Απαιτούν, όμως, δραστήριους επαγγελματίες που βλέπουν το επάγγελμα ανταγωνιστικά και με όραμα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις