Site icon NewsIT

Συναγερμός στην παγκόσμια οικονομία από το ρούβλι – Κατρακυλάει και ταρακουνάει τη Ρωσία

17.12.2014 | 16:59
Συναγερμός στην παγκόσμια οικονομία από το ρούβλι – Κατρακυλάει και ταρακουνάει τη Ρωσία

Το ρούβλι και προπαντός η μεγάλη πτώση τις τελευταίες επτά ημέρες ταρακουνάει τη Ρωσία και σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις να αποδειχθεί απειλή ακόμα και για τον ίδιο τον Πούτιν.

Το ρωσικό νόμισμα, αλλά και η οικονομία της Ρωσίας εν γένει είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στη Σκύλλα των οικονομικών αντιποίνων που έθεσαν σε κίνηση οι δυτικές χώρες και στη Χάρυβδη της πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ο πρώτος παράγοντας είναι ρωσικός, ενώ ο δεύτερος διεθνής και άπτεται των αλλαγών και των νέων συσχετισμών στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως.

Ο συνδυασμός των δύο προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στο ρούβλι το οποίο κατρακυλούσε επί επτά συνεχείς συνεδριάσεις και μόλις σήμερα Τετάρτη ανέπνευσε εμφανίζοντας άνοδο έναντι του δολαρίου κινείται πέριξ του 3%.

Η μεγάλη πτώση του ρωσικού νομίσματος δεν κατέστη δυνατό να αναχαιτισθεί ούτε από την κεντρική Τράπεζα της χώρας που ανέβασε τα επιτόκια από το 10,5% στο 17%, άνοδος πρωτοφανής μεν, αλλά ανεπαρκής να αναχαιτίσει τις αγορές.

Τελικά, χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών και η πώληση συναλλαγματικών διαθεσίμων ώστε να φρενάρει η πτωτική πορεία του ρουβλίου.

Οι αναλυτές προβληματίζονται αν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα (τα οποία άγγιξαν το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας) είναι αρκετά για να αναχαιτίσουν την πτώση. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του χρόνου διατέθηκαν 80 δισ. δολάρια για τη στήριξη του ρωσικού νομίσματος, χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού υποτιμήθηκε 49% από την αρχή του χρόνου. Τα διαθέσιμα είναι τώρα 146 δισ. δολάρια.

Αν και αυτό το όπλο αποδειχθεί ανεπαρκές τότε η άμυνα θα περάσει στο χρυσό, αφού η Ρωσία διαθέτει 1.169,5 τόννους χρυσού (το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων).

Οι φόβοι των Ρώσων τώρα είναι δύο: Ο πρώτος προέρχεται από τις συνέπειες από την πτώση που νομίσματός τους που επικεντρώνεται στην άνοδο του πληθωρισμού και στην αστάθεια που θα προκαλέσει περαιτέρω στην ρωσική οικονομία.

Ο δεύτερος έχει σχέση με τις τιμές του πετρελαίου. Οι ειδικοί λένε πως αν παραμείνει στις σημερινές τιμές αυτά θα σημάνει υποχώρηση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 4,5% ως 5%.
Και οι δύο παραπέμπουν στον εφιάλτη του 1998 όταν η χώρα είχε χρεοκοπήσει.

Αν βεβαίως θελήσουμε να έχουμε μία πληρέστερη οπτική θα πρέπει στο συλλογισμό μας να ενσωματώσουμε το σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται γύρω από την Ουκρανία και την επιμονή των Αμερικανών να το κρατούν σε ένταση αφού έτσι πετυχαίνουν να εξασθενεί η ρωσική οικονομία, κατ΄ επέκταση ο Πούτιν και να αποτρέπεται η προσέγγιση Ευρώπης και Ρωσίας.

Οσο για το πετρέλαιο τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα, αφού ο ΟΠΕΚ δεν πρόκειται, κατά τα φαινόμενα, να περιορίσει την παραγωγή γιατί επέλεξε στρατηγικά να κερδίσει μερίδια αγοράς και να κάνει δύσκολη τη ζωή εκείνων των χωρών που παράγουν ακριβό πετρέλαιο και μεταξύ αυτών των Αμερικανών, ενώ στο στόχαστρό του είναι και η παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο. Οπως λένε οι γνωρίζοντες, οι Σαουδάραβες είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να μειωθεί το ειδικό τους βάρος τόσο στην ενέργεια όσο και στη Μέση Ανατολή, μείωση που μπορούσε να γίνει πραγματικότητα με την ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version