Site icon NewsIT
09:33 | 12.02.25

Δημήτρης Αλεξάνδρου (UBITECH): AI, κυβερνοεπιθέσεις και κβαντικοί υπολογιστές

Δημήτρης Δελεβέγκος

Τι αναφέρει ο συνιδρυτής της τεχνολογικής εταιρείας που συμπλήρωσε 20 χρόνια ζωής.

Την εμφάνιση ακόμη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης επιδιώκει η UBITECH, η οποία συμπλήρωσε, φέτος, 20 χρόνια λειτουργίας.

«Ξεκινήσαμε με τρία άτομα προσωπικό και σήμερα έχουμε φτάσει τους 160 συνεργάτες» σημειώνει σε συνέντευξή του στο newsit.gr, ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, συνιδρυτής της τεχνολογικής εταιρείας που βρίσκεται πίσω από μεγάλα ψηφιακά έργα, όπως ο ψηφιακός βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης mAIgov.

Η UBITECH συμμετέχει ως τεχνολογικός πάροχος και υπεργολάβος στην υλοποίηση περίπου 100 έργων από τα οποία τα περισσότερα συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει ο κ. Αλεξάνδρου, πριν από 20 χρόνια, ήταν αδύνατον να προβλεφθεί η δραστηριοποίηση της εταιρείας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία «ήταν κλεισμένη στα εργαστήρια» τουλάχιστον μέχρι την έλευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων στα οποία στηρίζεται το Chat GPT.

Η UBITECH έχει υλοποιήσει, ως υπεργολάβος, τρεις ψηφιακούς βοηθούς, που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Το mAIgov, το ψηφιακό βοηθό της πλατφόρμας Gov.gr που εξυπηρετεί περίπου 6 – 7 χιλ. ερωτήματα ημερησίως. Το mAiGreece μέσω του οποίου διευκολύνεται η πρόσβαση των τουριστών σε χρηστικές πληροφορίες και το ψηφιακό βοηθό της Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Πόσο εύκολη είναι η υπόθεση της δημιουργίας μιας εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης;

«Καλούμαστε, καταρχήν, να αξιοποιήσουμε ένα γλωσσικό μοντέλο. Για να το κάνουμε να σέβεται τη γνώση που θα χρησιμοποιήσουμε με πολύ αυστηρό τρόπο, του δίνουμε εντολές να «αγνοήσει» τη γνώση που είναι αποθηκευμένη στο ίντερνετ. Για παράδειγμα, παίρνουμε τις χιλιάδες υπηρεσίες του Gov.gr και του MITOS (σ.σ.: Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών)  και τις σπάμε σε πολύ μικρά “κομματάκια”. Αυτό το “θαύμα” (σ.σ.: εικονικοί βοηθοί που βασίζονται σε γλωσσικά μοντέλα) που βλέπουμε μπροστά μας έχει πάρα πολύ μικρή μνήμη. Ενδεικτικά, όταν κληθήκαμε να υλοποιήσουμε το mAIgov, η μνήμη του αποτελούνταν από 32.000 tokens –  32.000 λέξεις. Άρα, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στο να επιλέξεις τα κατάλληλα μικρά κομματάκια γνώσης» εξηγεί ο κ. Αλεξάνδρου.

Όπως προσθέτει, αυτού του είδους οι εφαρμογές, διασφαλίζουν την εξ’ ολοκλήρου υλοποίηση διαδικασιών, για λογαριασμό του πολίτη, με την αρχή να έχει γίνει με την έκδοση υπεύθυνης δήλωσης.

Ωστόσο, η στροφή στην Τεχνητή Νοημοσύνη καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την αποτελεσματική θωράκιση έναντι κυβερνοεπιθέσεων τονίζει ο συνιδρυτής της UBITECH. Κι αυτό ενόψει και της εκδημοκράτισης του quantum computing, δηλαδή της κβαντικής υπολογιστικής που καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους στα κυβερνοχτυπήματα τους αλγόριθμους κρυπτογράφησης.

Η ιδέα της ίδρυσης της UBITECH έχει τις ρίζες της στα τέλη του 2004, όταν οι τρεις συνιδρυτές της, όλοι πτυχιούχοι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), συναντήθηκαν στο ίδιο ερευνητικό εργαστήριο.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2005, ιδρύθηκε η εταιρεία UBITECH.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version