Κυριακή, 24 Νοε.
12oC Αθήνα

Συνέχεια στις υψηλές πτήσεις των φωτοβολταϊκών βλέπει και για φέτος ο εγχώριος κλάδος

Συνέχεια στις υψηλές πτήσεις των φωτοβολταϊκών βλέπει και για φέτος ο εγχώριος κλάδος
Φωτογραφία-iStock

Σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης έχει μπει τα τελευταία χρόνια ο εγχώριος κλάδος των φωτοβολταϊκών.

Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι συνδέθηκαν στο δίκτυο 1,6 γιγαβάτ νέων έργων, με τη συνολική ισχύ να φτάνει τα 7 γιγαβάτ, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Οι επενδύσεις του 2023 έφτασαν το 1,1 δισ. ευρώ και οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στον κλάδο τις 15.400.

Από τη νέα ισχύ, σχεδόν 250 MW ήταν συστήματα net-metering, το 20% των οποίων ήταν οικιακά. Η συνολική ισχύς των συστημάτων αυτοκατανάλωσης αγγίζει πλέον τα 450 MW.

Για το 2024 ο πήχης τοποθετείται ακόμα ψηλότερα, κοντά στα 2 γιγαβάτ, όπως τονίστηκε προ ημερών σε σχετική εκδήλωση.

Οδηγός για το εξής θα είναι το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που προβλέπει συνολικές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών από τα 7 σήμερα στα 13,4 γιγαβάτ ως το 2030.

Τα φωτοβολταϊκά αναγνωρίζονται ως η κυρίαρχη ανανεώσιμη τεχνολογία, αφού ήδη έχουν ξεπεράσει σε ισχύ την αντίστοιχη των αιολικών. Καθώς η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο ηλιακό δυναμικό, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο και μεταφράζεται σε δεκάδες γιγαβάτ αιτήσεων και αδειών, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ το στόχο του 2030.

Ως βασικότερη εξέλιξη για φέτος (2024) αναμένεται εντός των επομένων εβδομάδων η νέα νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που θα αυστηροποιήσει το καθεστώς στήριξης για τις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, αναμένεται να εισάγει μεγαλύτερες περικοπές παραγωγής από πριν σε ώρες συμφόρησης του δικτύου, καθώς και την υποχρέωση εγκατάστασης μπαταρίας στα νέα έργα.

Επίσης, θα τεθούν πιο αυστηρές προθεσμίες ολοκλήρωσης των επενδύσεων. Αυτό το «ξεκαθάρισμα» γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του περιορισμένου χώρου στο δίκτυο και να προκριθούν τα πιο ώριμα σχέδια.

Με λίγα λόγια, το ΥΠΕΝ λέει στον κλάδο ότι «οι υψηλές πτήσεις είναι καλές, αρκεί να μην φτάνουν πολύ κοντά στον ήλιο». Το υπουργείο εκτιμά ότι χρειάζεται ένα υγιές «φρένο» για να μην έχουμε υπερθέρμανση και φαινόμενα φούσκας.

Για το ΥΠΕΝ ζητούμενο είναι να βρει την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στον παραπάνω στόχο και το να συνεχίσει να προσφέρει μια ικανοποιητική επιστροφή στους επενδυτές. Οι λεπτομέρειες μόλις θα δημοσιευτεί η σχετική ρύθμιση αναμένονται με ενδιαφέρον από την αγορά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις