Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

Συνολικά 85.000 εμπορικές επιχειρήσεις στερήθηκε η χώρα εξαιτίας της κρίσης

Συνολικά 85.000 εμπορικές επιχειρήσεις στερήθηκε η χώρα εξαιτίας της κρίσης

Από την αρχή της κρίσης, το 2009, έκλεισαν 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις και άνοιξαν 45.000. Επομένως οι καθαρές απώλειες είναι ότι έβαλαν “λουκέτο” 85.000 εμπορικές επιχειρήσεις και το επίπεδο απασχόλησης το 2013 επέστρεψε μια εικοσαετία πίσω παρουσιάζοντας την εικόνα που είχε τη δεκαετία του 1990.

Αυτό είπε ο καθηγητής Απόστολος Δεδουσόπουλος στην παρουσίαση της έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το Εμπόριο και υπογράμμισε: «χάθηκαν είκοσι χρόνια. Και φαίνεται ότι θα μπούμε σε μια μεγάλη περίοδο πολύ χαμηλών ρυθμών αύξησης εθνικού προϊόντος και η αύξηση θέσεων εργασίας θα κινείται με αργούς ρυθμούς ενώ η ανάκαμψη δεν θα συνοδευτεί με αύξηση της απασχόλησης. Επιπλέον λόγω της αβεβαιότητας εμφανίζεται αύξηση 75% των απλήρωτων υπερωριών και το νούμερο είναι τεράστιο καθώς εκτιμάται ότι ο εργοδότης θα πιέσει τους εργαζόμενους για επέκταση του χρόνου εργασίας για να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης».

Ακόμη ο καθηγητής είπε ότι το εμπόριο συντηρεί την ανδρική εργασία, ενώ μειώνεται η απασχόληση γυναικών, οι οποίες δουλεύουν περισσότερο με σχέση μερικής απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά στην μεταβολή απασχόλησης, η μόνη κατηγορία που αυξάνεται είναι οι πωλητές καθώς το εμπόριο γίνεται πιο συγκεντρωτικό στη διαχείριση ενώ ο εργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος στο εμπόριο δουλεύουν πολλές μέρες και περισσότερες ώρες από άλλα επαγγέλματα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα στον κλάδο αλλά σε βάθος χρόνου σταθεροποιούνται οι τάσεις καθώς η απαισιοδοξία ήταν μεγαλύτερη τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως και πάλι, ξεπέρασε το 85% η υποχώρηση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων, Ομόρρυθμων, πολύ μικρών και Ετερόρρυθμων ενώ η σχετική πλειοψηφία βρίσκεται ακόμη εκτός ορίου τραπεζικής χρηματοδότησης. Ακόμη, οι 5 στις δέκα ΟΕ ατομικές και ΕΕ καθώς και 4 στις δέκα ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπουν επιδείνωση ρευστότητας για το 2014 και πτώση των πωλήσεων.

Ακόμη, σημείωσε ότι τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα είναι τα ίδια που επέλεγαν και τα προηγούμενα χρόνια, με τη μείωση προσωπικού, να εξακολουθεί να είναι ψηλότερα στη λίστα στη μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις έναντι των μικρότερων ενώ το “λουκέτο” για το 10% είναι μια πιθανή εξέλιξη.

Στη συνέχεια σχολίασε ότι στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αν και υπάρχουν μέσα θετικά στοιχεία για το άνοιγμα της αγοράς εντούτοις δεν θα πέσουν οι τιμές με την υιοθέτηση όλων όσων αναφέρει η σχετική έκθεση. Απαιτούνται δράσεις ως αποτέλεσμα μέσα από διάλογο με τους φορείς.

Oι κλάδοι της Γενικής Λιανικής, το λιανικό εμπόριο υπολογιστών και γραφείων και το χονδρικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Ιωσήφ Χασίδ και την επιστημονική σύμβουλο της ΕΣΕΕ Βάλια Αρανίτου, παρουσιάζουν κέρδη.

Ειδικότερα, ανέφεραν πως σε έρευνα της ΕΣΕΕ στον κλάδο του εμπορίου οι ανώνυμες εταιρείες και οι ΕΠΕ ναι μεν παρουσίασαν ζημιές το 2012, ωστόσο οι ζημίες ήταν μικρότερες κατά 60% σε σχέση με το 2011.
Την ίδια ώρα πάντως υποχωρεί η ελληνική παραγωγή μιας και οι μικρές επιχειρήσεις προμηθεύονται πλέον πρώτες ύλες και τελικό προϊόν από την Κίνα κατά 14% περισσότερο σε σχέση με το 2011.

Το 2012 εντοπίζεται για δεύτερη φορά, πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου συνολικά στο ελληνικό εμπόριο ενώ συνολικά οι υποχρεώσεις των ΑΕ και ΕΠΕ μειώθηκαν κατά 15,8% εξαιτίας των δυσχερειών του τραπεζικού τομέα και του παγώματος των πιστώσεων.

Ακόμη σημείωσαν ότι για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο το εμπόριο συνεισφέρει το 13% των συνολικών απωλειών στην απασχόληση. Είναι δηλαδή σε καλύτερη θέση, πχ, από τις κατασκευές που η συνεισφορά στη μείωση είναι 23% και σε αντίθεση με την υπόλοιπη οικονομία όπου κατά 75% είναι οι απώλειες εργασίας στη μισθωτή εργασία, στο εμπόριο, η απώλεια θέσεων εργασίας αφορά περισσότερο σε αυτοαπασχολούμενους (49%).

Στις ηλικίες εμφανίζεται αύξηση της μείωσης απασχόλησης στις ηλικίες γύρω στα 30 και γύρω στα 50, ενώ τέλος μειώνονται τα νούμερα της μερικής απασχόλησης.

Ο Σάββας Ρομπόλης Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε.-ΑΔΕΔΥ σημείωσε, από την πλευρά του, ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει σοβαρές διαχειριστικές και διαρθρωτικές επιπτώσεις στο εισόδημα και την απασχόληση δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα, κατ’ επέκταση, στην ανάταξη της οικονομίας η οποία θα χρειαστεί μια εικοσαετία. “Η ανεργία και η γήρανση του πληθυσμού πιέζει απελπιστικά το ασφαλιστικό σύστημα όχι σε μερικά χρόνια αλλά άμεσα. Θα πρέπει να σκεφτούμε, μη συμβατικά μέτρα, για να ξεφύγουμε” υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενα εκ. εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για πάνω από ένα μήνα – Οι μισές επιχειρήσεις χρωστούν στους υπαλλήλους τους

Χατζηδάκης: Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σύμμαχος των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων

Μαζικές απολύσεις σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Επιχειρήσεις – Καταργείται κάθε προστατευτικό μέτρο για τους εργαζόμενους

Αυστηρότερους κανόνες στη φορολόγηση των επιχειρήσεων θέλει η Κομισιόν

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε