Τετάρτη, 13 Νοε.
14oC Αθήνα

Συντάξεις: «Ξαφνικός θάνατος» τα Χριστούγεννα – Τι θα κάνει η κυβέρνηση

συντάξεις

Μπαμ και κάτω για τους συνταξιούχους τα προσεχή Χριστούγεννα, αφού θα μάθουν μία και έξω πόσο έχουν χάσειαπό τις συντάξεις.

Ενώ ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι η προσωπική διαφορά θα υπολογιστεί μέχρι το καλοκαίρι και εν συνεχεία θα αποσταλούν εκκαθαριστικά σημειώματα, ώστε ο καθένας να γνωρίζει πόσο θα χάσει, εντούτοις η κυβέρνηση υπολογίζοντας το πολιτική κόστος, αλλά έχοντας στο πίσω μέρος του κεφαλιού της και το ενδεχόμενο εκλογών πριν από το τέλος του 2018, επιλέγει τον …. «ξαφνικό θάνατο».

Έτσι τα 2,6 εκατ συνταξιούχοι θα δουν την μείωση των συντάξεών τους στα ΑΤΜ λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2018. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα χρόνια των μνημονίων που θα επέλθουν μειώσεις στις συντάξεις ακόμη και των 500 ευρώ.

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων βάσει των προϋποθέσεων του νόμου Κατρούγκαλου, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά τα ατομικά ειδοποιητήρια με τις μεταβολές που θα γίνουν στον καθένα από τους 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί παρά τον Δεκέμβριο όταν και θα καταβληθεί η πρώτη κουτσουρεμένη σύνταξη, αυτή του Ιανουαρίου 2019.

Η κυβέρνηση επιλέγει να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, επιλέγοντας να το μεταφέρει στο μέλλον. Γνωρίζει άριστα, με βάση την συμφωνία που έχει υπογράψει, ότι 70% των συντάξεων που επανυπολογίζονται, προκύπτουν μειώσεις οι οποίες φτάνουν ακόμη και στο 18% (δηλαδή στο μέγιστο επιτρεπόμενο πλαφόν) η κυβέρνηση προτιμά να έχει τον συνταξιούχο στην άγνοια παρά στην απογοήτευση. Αυτό γίνεται για τους εξής λόγους:

  • Για να μένει ανοικτό το σενάριο των εκλογών μέσα στο 2018. Προφανώς δεν είναι εύκολο να ζητήσεις από τον συνταξιούχο ανανέωση της λαϊκής εντολής αν προηγουμένως του έχεις στείλει ένα ειδοποιητήριο το οποίο θα λέει ότι του αφαιρείς δύο από τις 12 συντάξεις.
  • Διότι στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ακόμη ότι θα θα βρεθεί ο τρόπος να αποφύγουν το… πικρό ποτήρι της περικοπής των συντάξεων παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι «δεν πρέπει να πειραχτούν τα συμφωνηθέντα καθώς θα τιναχθεί η διαπραγμάτευση στο αέρα».

Τα σενάρια που έχουν έρθει στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα είναι ουκ ολίγα. Από τη μια η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μπορεί να επικαλεστεί τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων (έστω και με το τίμημα μή ενεργοποίησης του «καλού πακέτου» του 2019) από την άλλη συζητά ακόμη και το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τη μείωση των συντάξεων με τη μείωση του αφορολογήτου που –θεωρητικά- είναι προγραμματισμένη για την 1/1/2020. Και αυτό διότι η μείωση του αφορολογήτου μοιράζει τα βάρη σε περισσότερους επιφέροντας μείωση εισοδήματος που φτάνει στον έναν μισθό ή σύνταξη και όχι στις 2,5 όπως συμβαίνει με την περικοπή των συντάξεων.

Τέλος να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στους εκατό συνταξιούχους των οποίων η σύνταξη υπολογίζεται εκ νέου, οι 70 θα έχουν μειώσεις τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις που φτάνουν στο όριο του 18% ενώ για περίπου τις 2 στις 10 συντάξεις προκύπτουν αυξήσεις. Αυτές βέβαια, δεν πρέπει να δοθούν εφάπαξ από τις αρχές του 2019 αλλά σε πέντε ετήσιες δόσεις δηλαδή μέχρι και το 2024. Περίπου στο 10% των συντάξεων δεν προκύπτει καμία ουσιαστική μεταβολή. Χαρακτηριστικό αυτού του κύματος μειώσεων το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν περίπου τα 2,5 δις. ευρώ από τις αποδοχές περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχων είναι ότι δεν προστατεύονται οι χαμηλές συντάξεις. Έτσι, περικοπές έως και 18% θα υποστούν ακόμη και αυτοί (κυρίως συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ) που έχουν αποδοχές της τάξεως των 700 ευρώ.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις