Site icon NewsIT
07:28 | 24.10.18

Συντάξεις: Ο Ρέγκλινγκ πάγωσε τα χαμόγελα στο Μαξίμου – Τι φοβούνται οι Βρυξέλλες – Τι ελπίζει η Αθήνα

Συντάξεις: Ο Ρέγκλινγκ πάγωσε τα χαμόγελα στο Μαξίμου  – Τι φοβούνται οι Βρυξέλλες – Τι ελπίζει η Αθήνα
Newsit Newsroom

Ο δρόμος για την μη περικοπή των συντάξεων δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα όπως προσπαθούν να πείσουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό προσπάθησε να το υπενθυμίσει χθες με τις δηλώσεις του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Δεν είπε βέβαια ότι οι συντάξεις θα κοπούν, αλλά είπε εν ολίγοις ότι το θέμα των συντάξεων είναι ανοικτό και πρέπει να βρεθεί φόρμουλα που θα περιφρουρεί το πλεόνασμα του 3,5% για το 2019 και όχι μόνο.
Όπως γράψει κατ΄ επανάληψη το newsit η πολιτική απόφαση για να μην περικοπούν οι συντάξεις, μάλλον έχει ληφθεί από τους ευρωπαίους, αν και η Γερμανία επισήμως τουλάχιστον δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Και δεν τα έχει ανοίξει για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι η κυβέρνηση στην Γερμανία δεν είναι παντοδύναμη όπως κάποτε, άρα θα πρέπει να σταθμίσει πολλά ζητήματα πριν λάβει τις αποφάσεις της και ο δεύτερος έχει να κάνει με την «λάντζα». Δηλαδή κάποιοι θα κάνουν πριν την βρώμικη δουλειά, να βγαίνουν οι αριθμοί και πάνω εκεί να λάβει τις όποιες αποφάσεις λάβει.
Ο πολιτικός χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την οριστικοποίηση των αποφάσεων στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου είναι μεγάλος και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα και τόσο μέτωπα ανοικτά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Σίγουρα η Ελλάδα είναι πιο κοντά από ποτέ, στο να γίνει δεκτό το αίτημά της για την μη περικοπή των συντάξεων, αλλά έχει να επιλύσει μία σειρά από ζητήματα που κρύβουν εκπλήξεις μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Ένα εξ αυτών είναι το θέμα τι θα γίνει με αυτούς που βγαίνουν ή βγήκαν στην σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Αυτοί θα λάβουν ή λαμβάνουν συντάξεις που είναι κομμένες μέχρι και 40% σε σχέση με τους παλαιούς συνταξιούχους που έχουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά. Όπως γίνεται αντιληπτό αυτό δεν μπορεί να διαιωνιστεί στο διηνεκές και δεν μπορεί να περιμένουν όλοι αυτοί μέχρι να … πεθάνουν οι παλαιοί – όπως είναι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών – ώστε να επέλθει δικαιοσύνη και να ισορροπήσει το σύστημα. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι όποιος εξ αυτών προσφύγει στην δικαιοσύνη θα δικαιωθεί με το καλημέρα.
Τι θα κάνει λοιπόν η κυβέρνηση; Θα δώσει αυξήσεις σε αυτούς; Μάλλον δύσκολο
Όμως οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ μπορούν να ερμηνευτούν και ως ένα σήμα και μάλιστα αυστηρό προς την Αθήνα να μην προχωρήσει σε νομοθέτηση των μέτρων ελάφρυνσης πριν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Ότι πρέπει να προηγηθεί ώστε να ανάψει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης;
Πρώτο και καλύτερο να οριστικοποιηθούν τα στοιχεία του εφετινού πλεονάσματος, ώστε να δοθεί το έκτακτο μέρισμα. Και βέβαια βάση αυτού να μπουν και τα κριτήρια. Δεύτερον να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες για το πόσος θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019. Μέχρι στιγμής υπάρχει απόσταση όπως λένε οι πληροφορίες από 300 – 600 εκατ.. Αν αυτή η διαφορά δεν κλείσει, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ποιο από τα μέτρα θα αφήσει στο συρτάρι ή ποιο από τα μέτρα θα υποστεί περικοπή στον προϋπολογισμό του.
Και βέβαια δεν γίνεται συζήτηση για τις συντάξεις, από το Μαξίμου, αφού τα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν δηλώσει κάθετα ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί. Και θα πρόκειται για μία τεράστια πολιτική ήττα και μάλιστα σε προεκλογική χρονιά. Το θέμα να υπάρξουν και εναλλακτικά σενάρια, δηλαδή μικρότερες μειώσεις ή κόφτης από ένα επίπεδο σύνταξης και πάνω μοιάζουν εφιαλτικά για την Αθήνα, αλλά ο Κλ. Ρέγκλινγκ το άφησε χθες να εννοηθεί.
Τι θα γίνει στο τέλος της ημέρας είναι άγνωστο, αν και αναλυτές θεωρούν μάλλον απίθανο να μην υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας εφόσον το πλεόνασμα το 2019 δεν είναι αυτό που πρέπει. Και ποιες θα είναι αυτές; Προφανώς κόφτης και μάλιστα αυτόματος αν υπάρξει απόκλιση. Ίδωμεν.

Του Θανάση Παπαδή

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version