Οικονομία

Συντάξεις: Ψαλίδι ως και 18% – Δείτε τις μειώσεις σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΟΑΕΕ και τράπεζες

- Συντάξεις “κουρεμένες” από 10% ως 18% σε σχέση με σήμερα θα παίρνουν οι συνταξιούχοι - Σε πρώην ΤΕΒΕ, Ταμείο Εμπόρων και Δημόσιο οι μεγαλύτερες μειώσεις - Χάνουν τα περισσότερα χρήματα όσοι είχαν λιγότερα από 35 έτη εργασίας - Τι δείχνουν τα στοιχεία από τον επανυπολογισμό σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΑΕΕ - Πως "εξαφανίζεται" μια σύνταξη το χρόνο από τις τσέπες των συνταξιούχων

Τα αποτελέσματα από τον συνυπολογισμό των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται δείχνουν μεγάλες μειώσεις. Συντάξεις με περικοπές ως και 18% θα παίρνουν οι συνταξιούχοι με βάση τον νόμο που έφτιαξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Οι συνταξιούχοι σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΟΑΕΕ θα δουν μειώσεις από 10% ως και 18% στα ποσά που λαμβάνουν σήμερα.

Ο Γ. Κατρούγκαλος άφησε το υπουργείο, ωστόσο ο νόμος του θα αρπάζει χρήματα για χρόνια από τις Συντάξεις. Έτσι οι περικοπές που έρχονται μέσω επανυπολογισμού θα πλήξουν στο σύνολό τους όλους εκείνους που ήδη λαμβάνουν σύνταξη.

Οι δανειστές πήραν στην τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα τα στοιχεία για τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Ο επανυπολογισμός έχει ολοκληρωθεί στο 75% και η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους δανειστές ότι ως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμα τα στοιχεία στο σύνολό τους.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν μεγάλες περικοπές για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι θα βρεθούν να χάνουν πάνω από μια σύνταξη τον χρόνο.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στους δανειστές από τα κυβερνητικά στελέχη εντός του 2018 θα ξεκαθαρίσει για τα 2,6 εκατομμύρια των συνταξιούχων πιο είναι το ποσό της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό και έτσι θα έχουν και οι συνταξιούχοι μια πρώτη εικόνα για τις περικοπές που θα υποστούν.

Με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου οι περικοπές θα έχουν… ταβάνι, δεν θα ξεπερνούν δηλαδή το 18%, άσχετα από το ποσό της προσωπικής διαφοράς.

EURO

Μειώσεις από 10% ως 18%

Οι μειώσεις στις συντάξεις θα έρθουν από 1/1/2019 και τις μεγαλύτερες απώλειες, στο 18% δηλαδή, θα έχουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ και του πρώην Ταμείου Εμπόρων.

Ελάχιστες θα είναι οι αλλαγές στο πρώην ΤΣΑ, όπου θα υπάρξουν και συνταξιούχοι που θα δουν μικρές αυξήσεις.

Ψαλίδι από 12% ως 14% θα πέσει στα ποσά της σύνταξης του ΙΚΑ.

Από 10% ως 12% θα είναι οι μειώσεις για όσους είχαν λιγότερα από 35 έτη εργασίας με μισθούς από 1.500 ως 2.000 ευρώ και ήταν ασφαλισμένοι σε ταμεία ΔΕΚΟ και ταμεία τραπεζών, ενώ οι ασφαλισμένοι των ίδιων ταμείων με περισσότερα από 35 έτη θα δουν ελάχιστες διαφορές.

Σε ΄’ο,τι αφορά στους ασφαλισμένους του δημοσίου, ειδικά για όσους δεν ανήκουν στα σώματα ασφαλείας οι περικοπές θα πιάσουν… ταβάνι, θα κυμανθούν δηλαδή κοντά στο 18%.

Παράδειγμα:

Ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ με 12.000 ημερομίσθια στην 15η κλάση σήμερα λαμβάνει ποσό 1.017 ευρώ καθαρά.

Με τον επανυπολογισμό στη σύνταξή του η μεικτή του σύνταξη διαμορφώνεται στα 930 ευρώ και μετά τις κρατήσεις ασθένειας το ποσό που θα παίνρνει πέφτει στα 875 ευρώ, έχει δηλαδή απώλεια πάνω από 135 ευρώ το μήνα και πάνω από μια σύνταξη τον χρόνο!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Χατζηδάκης: Μειώσεις φόρων για μεσαία τάξη και συνεπείς φορολογούμενους τον Σεπτέμβριο
Οι χθεσινές ανακοινώσεις βασίζονται στο γεγονός ότι το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2024 ήταν καλύτερο σε σχέση με αυτό που περίμενε η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης 2
Ο παγκόσμιος πόλεμος των δασμών παγώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ΕΕ
Οι προβλέψεις που δημοσίευσε το ΔΝΤ περιέγραψαν μια πιο ζοφερή εικόνα για την Ευρώπη, υποβαθμίζοντας την επέκταση της οικονομίας των 20 χωρών της ευρωζώνης σε μόλις 0,8% φέτος από 1% προηγουμένως
USA versus China India Canada and European union as American tariffs with opposing cargo freight containers in conflict as an economic dispute over import and exports