Σε ουσιαστική κατάργηση της σύνταξης χηρείας προχωράει το υπουργείο με τον νόμο Κατρούγκαλου που όχι μόνο κόβει τη σύνταξη σε όσους είναι κάτω από τα 55, αλλά αφήνει τη μισή ή και ακόμη λιγότερη σύνταξη σε όσους έχουν δουλειά ή δικαιούνται και δική τους σύνταξη.
Με το παλιό καθεστώς όσοι πήραν σύνταξη λόγω θανάτου του ή της συζύγου τους ως τις 12/5/2016 δικαιούνται το 70% της σύνταξης αυτού που έφυγε από τη ζωή ανεξάρτητα από την ηλικία του και μετά από μια τριετία ο επιζών λαμβάνει το 50% εφόσον έχει δική του σύνταξη ή εργάζεται και έχει μισθό ή ασφάλιση.
Με τον νόμο Κατρούγκαλου όμως από 13/5/2016 και ύστερα εάν μετά τη λήξη της τριετίας ο δικαιούχος είναι κάτω των 55 ετών χάνει τη σύνταξη για πάντα.
Αν μια γυναίκα δηλαδή χάσει το σύζυγό της στα 50 της, θα πάρει σύνταξη χηρείας ως τα 53 της και ύστερα τέλος.
Αν κλείσει μέσα στην τριετία το 55ο έτος, αλλά ακόμη δεν είναι 67 ετών, χάνει τη σύνταξη και την ξαναπαίρνει όταν φτάσει στα 67 που είναι και το όριο συνταξιοδότησης για όλους.
Στην περίπτωση όμως που στα 67 του ο δικαιούχος έχει δική του σύνταξη τότε το ποσό παύει να είναι στο 50% της σύνταξης του θανόντα και πέφτει στο 25%.
Αν δηλαδή η σύνταξη αυτού που έφυγε από τη ζωή ήταν 600 ευρώ ο δικαιούχος επιζών σύζυγος στην περίπτωση που έχει δική του σύνταξη θα πάρει μόνο 150 ευρώ στα 67 του.
Στην περίπτωση που επιζών σύζυγος δεν έχει δική του σύνταξη ουσιαστικά θα πρέπει να αποποιηθεί τη σύνταξη του θανόντα, καθώς εάν την επιλέξει θα χάσει τα 360 ευρώ του ΟΓΑ, χρήματα τα οποία δίδονται ως επίδομα στους ανασφάλιστους. Δεν μπορεί δηλαδή να έχει και το επίδομα και την σύνταξη διότι ο ΟΓΑ δεν καταβάλει το επίδομα όταν ο δικαιούχος έχει δεύτερη σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία.
Στην περίπτωση που ο δικαιούχος της σύνταξης χηρείας είναι πάνω από 55 ετών όταν αρχίσει να παίρνει τη σύνταξη και ταυτόχρονα εργάζεται για τρία χρόνια θα πάρει μόλις το 25% της σύνταξης και ύστερα θα γίνει διακοπή μέχρι να φτάσει τα 67 έτη.