Οικονομία

SZ: Διαμάχη Γερμανίας – ΔΝΤ για τα… “μάτια” της Ελλάδας – “Πονοκέφαλος” για Σολτς

Σε "πονοκέφαλο" φαίνεται εξελίσσεται για τον Όλαφ Σολτς το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την Suddeutsche Zeitung. Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκεται ενώπιον ενός διλήμματος, καθώς από τη μία πλευρά θέλει και τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά από την άλλη, δεν είναι έτοιμος να αποδεχθεί τις απαιτήσεις του Ταμείου,

Σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως ακανθώδες, δεδομένου ότι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο είχε συναινέσει στο ελληνικό δανειοδοτικό πρόγραμμα υπό τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ σημειώνει η SZ.

Με βάση τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ, πλέον αυτού, μία συμμετοχή του Ταμείου θα αποτελούσε ένα ισχυρό εκπεμπόμενο μήνυμα προς τις διεθνείς χρηματαγορές, που θα χαιρέτιζαν αυτό το γεγονός ακόμη και αν το Ταμείο θεωρεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, οι Ευρωπαίοι προτίθενται να συνομιλήσουν με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστιν Λαγκάρντ στο περιθώριο της συνάντησης του G7 στον Καναδά, προκειμένου να επιδιώξουν μία πιθανή προσέγγιση θέσεων.

Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια, οι ΥΠΟΙΚ της ζώνης του ευρώ ζήτησαν από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, και από τον επικεφαλής του ESM, Kλάθους Ρέγκλινγκ, να εκπονήσουν μία ανάλυση περί της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, ως τις 7 Ιουνίου. Αυτή αναμένεται να καταδείξει τι, κατά την άποψη των Ευρωπαίων, είναι αναγκαίο να γίνει ως προς το ζήτημα της παροχής ελαφρύνσεων, προκειμένου η Ελλάδα να είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτείται και πάλι μέσω των διεθνών χρηματαγορών. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μία συμφωνία στο ζήτημα του χρέους στο πλαίσιο του επομένου Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Διαμάχη Γερμανίας – ΔΝΤ για τα “μάτια” της Ελλάδας

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση κλιμακώνει τη διαμάχη γύρω από το θέμα της παροχής ελαφρύνσεων χρέους προς την Ελλάδα. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Oλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη συνάντηση με τους ομολόγους του των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, εξέφρασε μία σαφή άρνηση έναντι των δύο αιτημάτων που έχουν τεθεί από πλευράς του ΔΝΤ. Σύμφωνα με κύκλους από την ΕΕ, ο κ.Σολτς απέρριψε την εισήγηση περί παράτασης των χρόνων αποπληρωμής των ήδη καταβληθέντων δανειακών πιστώσεων έως και 15 επιπλέον έτη, σημειώνοντας ότι κατά την άποψη της γερμανικής πλευράς τα τρία χρόνια επαρκούν.

Ο υπουργός αντιτάχθηκε επιπλέον στη θέση του ΔΝΤ για τη θέσπιση ενός μηχανισμού που θα συναρτά αυτόματα τις ελαφρύνσεις του χρέους με τη μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της (ελληνικής) οικονομίας. Πρόκειται για μία πρόταση που αναπτύχθηκε από κοινού μεταξύ της Γαλλίας και του Ταμείου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Παντως σημειώνεται ότι θα προκύψει μία απόφαση, για το εάν τελικά το ΔΝΤ θα συμμετέχει και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ότι έως τότε ‘υπάρχει επαρκής χρόνος’, για να συζητηθεί το θέμα. Το τρέχον τρίτο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα αναμένεται να τελειώσει στις 20 Αυγούστου, καταλήγει το ρεπορτάζ.

“Το ΔΝΤ δεν πρέπει να πιέζεται για να συμμετάσχει”

Η οικονομική ιστοσελίδα finanznachrichten.de σε άρθρο με τίτλο «Η Ένωση (Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών) παίρνει αποστάσεις από το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πακέτο διάσωσης» τονιζει: Ο εκπρόσωπος της ΚΟ της Ένωσης CDU/ CSU, αρμόδιος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, Εκχαρντ Ρέμπεργκ , εκτιμά οτι το ΔΝΤ δεν πρέπει πλέον να πιέζεται προς μία συμμετοχή στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα ο ίδιος δήλωσε στο περιοδικό FOCUS: «Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης εμφανίζεται ολοένα και πιο δύσκολη. Για μας το ζήτημα είναι πλέον ποιο θα είναι το τίμημα: Εάν το ΔΝΤ ζητά ακριβά αντισταθμίσματα για μία συμμετοχή του, όπως δείχνει προς το παρόν, αυτό είναι κάτι δύσκολο να το αποδεχθούμε». Στη συνέχεια ο κ. Ρέμπεργκτόνισε ότι σε μία τέτοια περίπτωση είναι καλύτερα «εάν το Ταμείο δε συμμετέχει από μόνο του».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έως τώρα η ΚΟ της Ένωσης επέμενε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πακέτο οικονομικής βοήθειας, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό FOCUS, το ΔΝΤ έφερε στο τραπέζι των συνομιλιών και ως αντάλλαγμα για μία συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, να έχει τη δυνατότητα μεταβίβασης των έως τώρα δανείων που έχει έως τώρα καταβάλει προς την Ελλάδα προς στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM. Με βάση τα όσα ακούγονται από οικονομικούς κύκλους, με αυτόν τον τρόπο το Ταμείο θέλει να μειώσει το βάρος των τόκων προς την Ελλάδα και ταυτόχρονα να απαλλαγεί από τους κινδύνους των απωλειών, καταλήγει το δημοσίευμα.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα