Οικονομία

Τα “αγκάθια” του ασφαλιστικού και οι λύσεις που αναζητούνται

Ο κάβος του ασφαλιστικού θα είναι λιγότερο δύσκολος για την κυβέρνηση απ΄ ότι φάνταζε αρχικά, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι στο επίπεδο των κύριων και των επικουρικών συντάξεων δεν θα υπάρξουν αλλαγές επί το δυσμενέστερο λόγω της πίεσης από την τρόικα.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη χτεσινή συζήτηση του ασφαλιστικού με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, εξέφρασε μεν αντιρρήσεις, αλλά αυτές ήταν σε γενικές γραμμές αρκετά χλιαρές και περιορίστηκαν στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, ενώ οι ¨κόκκινες¨ γραμμές που έβαλαν οι βουλευτές ήταν η διατήρηση των κύριων συντάξεων πρωτίστως και των επικουρικών δευτερευόντως.

Η στάση των βουλευτών σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων είχε σαν αποτέλεσμα την αναζήτηση λύσεων προς την κατεύθυνση της μείωσης των εισφορών.

Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει σήμερα το απόγευμα συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ούτως ώστε να βρεθεί μία φόρμουλα για τη σύζευξη φόρων και εισφορών που θα οδηγεί σε μειωμένη επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στο υπουργείο Εργασίας έχουν δημιουργηθεί επιτροπές από υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι θα προτείνουν στους δύο υπουργούς εναλλακτικά σενάρια πλήρως κοστολογημένα.

Αλλα αγκάθια που υπάρχουν και εξετάζονται είναι:

-Η μείωση του ποσού πάνω από το οποίο δεν γίνονται κρατήσεις στις 65.000 ευρώ από 70.000.

-Η κλιμάκωση της αναπλήρωσης από τα 25 ως τα 35 χρόνια γιατί όπως προκύπτει είναι τόσο μικρό το όφελος για έναν ασφαλισμένο 25 χρόνων να συνεχίσει ως τα 35 που θα αποτελεί κίνητρο για εισφοροδιαφυγή.

Όμως, οι δυσκολίες δεν περιορίζονται στο εσωτερικό, αλλά οι μεγαλύτερες προέρχονται από το εξωτερικό και το κουαρτέτο.

Τα μηνύματα που έρχονται, όπως ήδη ανέφερε το newsit.gr, δείχνουν πως τίθενται υπό αμφισβήτηση:

-Η προσωπική διαφορά για τους παλιούς συνταξιούχους.

-Το ποσοστό αναπλήρωσης συντάξεων που αφορά τόσο σε παλιούς όσο και σε νέους συνταξιούχους.

-Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

-Τα χρόνια της χορήγησης της εθνικής σύνταξης για τα οποία ζητούν να αυξηθούν στα 20 χρόνια εργασίας από 15.
 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα