Site icon NewsIT
05:45 | 19.02.24

Τα 150 τρακτέρ με φόντο τη Βουλή, το πάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Χάρης Καρώνης και η Societedes Mines de Seriphos et de Spiliazeza (Au Laurium), οι φόβοι για νέους Βωβούς και τα στοιχήματα για Πειραιώς

Τα 150 τρακτέρ με φόντο τη Βουλή, το πάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Χάρης Καρώνης και η Societedes Mines de Seriphos et de Spiliazeza (Au Laurium), οι φόβοι για νέους Βωβούς και τα στοιχήματα για Πειραιώς

Δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις", Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Newsit Newsroom

150 τρακτέρ με φόντο τη Βουλή

Αυτό το οποίο ήθελαν οι αγρότες για να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους, η κυβέρνηση τους το έδωσε. Όπως οι Γάλλοι αγρότες έφτασαν στον Πύργο του Άιφελ, οι Γερμανοί στην αψίδα του θριάμβου και οι Ευρωπαίοι πολιόρκησαν τα κοινοτικά όργανα, στις Βρυξέλλες, έτσι και οι Έλληνες θα στείλουν σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ την εικόνα των τρακτέρ με φόντο την ελληνική Βουλή. Γύρω στα 150 τρακτέρ με την καθοδήγηση περιπολικών θα βρίσκονται στις 18.30 το απόγευμα της Τρίτης (20.2.2024) στο Σύνταγμα όπου θα κορυφωθεί και το συλλαλητήριο με αγρότες που θα καταφτάνουν στην Αθήνα με λεωφορεία και Ι.Χ από όλη τη χώρα. Αναμένεται να προστεθούν φοιτητές και άλλοι πολίτες προκειμένου να στηρίξουν τα αιτήματα των αγροτών. Θα μπορούν να παραμείνουν στο Σύνταγμα μέχρι τα ξημερώματα. Από το πρωί της Τετάρτης (21.2.2024) η πρωτεύουσα θα επιστρέψει στην κανονική ροή της πόλης. Αυτό ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης από τους εκπροσώπους των αγροτών με τους οποίους συνομιλεί από την Παρασκευή (16.2.2024).

Σπόνσορες!

Για να έρθει ένα τρακτέρ από την Θεσσαλία χρειάζεται τουλάχιστον 500 ευρώ πετρέλαιο. Ήδη συγκεντρώνονται λεφτά από χορηγούς. Ντόπιους επιχειρηματίες, εμπορικούς συλλόγους, καταστήματα, απλούς πολίτες. Όλοι σπεύδουν να βοηθήσουν τον αγώνα των αγροτών.

Ό,τι δώσαμε, δώσαμε

Δεσμεύσεις για νέα μέτρα στήριξης όμως δεν θα πάρουν από την κυβέρνηση οι αγρότες στην παρούσα φάση. «Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της εβδομαδιαίας ανάρτησης του στο Facebook. Η Θεσσαλία παραμένει η μεγάλη πληγή. Οι αποζημιώσεις για την καταστροφή που άφησε πίσω του ο Daniel δίνονται με όχι ικανοποιητικούς ρυθμούς ακόμη. Μόλις το 28% έφτασαν οι αιτήσεις των αγροτών που θεωρούν πολύ τη γραφειοκρατία. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής έχει σχεδόν στρατοπεδεύσει στη Λάρισα. Μετά τα ταξίδια του θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλία.

Η «τάση» του Τσίπρα

Δεν είναι τόσο η νέα έκπληξη που επιφύλαξε ο Στέφανος Κασσελάκης μόλις 5-6 μέρες πριν το συνέδριο του κόμματος και χωρίς να έχει ενημερώσει έστω τυπικά τα όργανα του κόμματος ότι σκοπεύει να καλέσει τα μέλη να απαντήσουν αν θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ονομασία και λογότυπο, αν θέλουν να πάει στην κεντροαριστερά κλπ. Το θέμα που προκύπτει είναι ότι πλέον έχει απέναντι του την τάση του Αλέξη Τσίπρα. Η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε άμεση σύγκληση των πολιτικών οργάνων «πριν το Συνέδριο εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος». Υπενθυμίζεται ότι και το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης αποχώρησε από την Πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλοντας «αυταρχισμό». Χάνει και συμμάχους όπως ο Νίκος Παππάς που αποχώρησε από την προεδρική κούρσα υπέρ του.

Ήξερε!

Είναι η παλιά προεδρική φρουρά του Τσίπρα που διαφωνεί ανοιχτά πλέον με επιλογές του προέδρου Κασσελάκη. Θεωρείται αδύνατον η κυρία Γεροβασίλη να μην ενημέρωσε τον πρώην πρωθυπουργό για την έκκληση της να συνεδριάσουν τα όργανα. Και το βέβαιο είναι ότι δεν την αποθάρρυνε. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην ομιλία που σκεφτόταν να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός στο συνέδριο.

Αδιαμεσολάβητη απροθυμία

Με όλα αυτά η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Σε συνδυασμό και με την απογοήτευση από τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τρεις μήνες μετά την διάσπαση των «11», και οι προσυνεδριακές συνάξεις συγκεντρώνουν ελάχιστα μέλη. Σε τοπικές των 1200 ή 800 μελών ζήτημα είναι αν εμφανίζεται ένα 5-10%. Όταν σε μια τοπική η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη ανοίγουν …σαμπάνιες. Όσον αφορά στις τοπικές με λιγότερα μέλη έτυχε να εμφανιστούν και 5 – 10 άτομα. Υπάρχει απροθυμία και για να γίνουν σύνεδροι διότι αυτό συνεπάγεται τα έξοδα του ταξιδιού που οι περισσότεροι δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν. Γι αυτό και συνήθως δεν χρειάζεται να γίνει ψηφοφορία. Σύνεδρος ανακηρύσσεται αυτός που προσφέρεται εθελοντικά!

Λεονταρισμοί

Ο πρόεδρος Στέφανος είχε και άλλη έκπληξη. Όλοι ανέμεναν να καταργήσει από αρχισυντονιστή των τομέων της Κ.Ο τον Παύλο Πολάκη μετά την αποχή από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Πέρα από την πολιτική διαφωνία ο Πολάκης στην ουσία στέκεται απέναντι στις προσωπικές επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που παντρεύτηκε τον σύντροφο του Τάιλερ Μάκμπεθ και δήλωσε ότι θέλουν να κάνουν παιδιά με παρένθετη μητέρα. Την παραμονή της ψηφοφορίας ο Κασσελάκης έστελνε τελεσίγραφα και ανήμερα έδειξε τις επόμενες μέρες. Με τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του συνεδρίου, το σταυρόλεξο που έχει μπροστά του οαδιαμεσολάβητος ηγέτης, είναι πολύ δύσκολο, μάλλον σκούρα θα τα δει. Χώρια που έχασε και το ταϊμινγκ. Όταν δεν κάνεις αυτά που λες υπάρχει πρόβλημα άσκησης της ηγεσίας.

Ο Χάρης Καρώνης και η Societe des Mines de Seriphos et de Spiliazeza (Au Laurium)!

Εκτός από τη δικαστική διαμάχη με την JP Morgan για την τύχη της Viva Wallet που έχει πράγματι εξαιρετική πορεία στις ευρωπαϊκές αγορές διαχείρισης τερματικών για αγορές (POS), ο Χάρης Καρώνης έχει ταυτόχρονα και έναν δεύτερο πονοκέφαλο. Η WeRealize, η εταιρεία που ελέγχει την πλειοψηφία της Viva, είναι ιδιοκτήτης και περίπου 2.600 στρεμμάτων στη Σέριφο ως μέτοχος της Εταιρείας Μεταλλείων Σερίφου και Σπηλιαζέζας (στο Λαύριο). Η τελευταία, που ξεκίνησε ως Societe des Mines de Seriphos et de Spiliazeza (Au Laurium), από το 1884 μέχρι τη λήξη της γερμανικής κατοχής ελέγχονταν από τον Γερμανό Αιμίλιο Γκρόμαν. Η εταιρεία πέρασε αργότερα (από το 1963 έχει σταματήσει κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα) στην οικογένεια Αγγελόπουλου (Χαλυβουργική) και κατέληξε στον Χάρη Καρώνη μέσω της WeRealize. Τώρα η τοπική κοινωνία της Σερίφου αντιδρά -ολόκληρο σαλόνι είχε η χθεσινή «Αυγή»- στα σχέδια αξιοποίησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που έχει η Εταιρεία Μεταλλείων Σερίφου και Σπηλιαζέζας.

Πως συνδέεται η Σέριφος με τη JP Morgan;

Θα αναρωτηθούν κάποιοι ποια σχέση μπορεί να έχουν οι περιπέτειες του Χάρη Καρώνη στη Σέριφο με τις περιπέτειες στο Λονδίνο όπου και κατέθεσε την αγωγή κατά της JP Morgan. Και όμως! Άνθρωποι που παρακολουθούν την πολύμηνη διαμάχη του Έλληνα επιχειρηματία με τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό υποστηρίζουν πως έχουν άμεση σχέση. Ο Καρώνης και ο συνεταίρος του στην WeRealize Μάκης Αντύπας θέλουν να πάρουν πίσω το 48,5% της Viva που αγόρασε η JP Morgan πληρώνοντας περίπου ένα δισ. ευρώ σε διάφορους μετόχους όπως το family office της Μαριάννας Λάτση, η Deca του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και ξένα funds. Και θα προτιμούσαν να μην υπάρχουν εμπλοκές στη Σέριφο ώστε να χρησιμοποιήσουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία των 2,600 στρεμμάτων ως εγγύηση για να σηκώσουν δάνειο. Στην αγορά ακούγεται πως το σχέδιο Καρώνη – Αντύπα περιλαμβάνει πρόταση επαναγοράς στην JP Morgan μαζί με 2-3 διεθνείς επενδυτές.

Το Μανχάταν, το Λονδίνο και οι φόβοι για νέους Βωβούς!

Η μεγάλη πτώση στις τιμές των κτιρίων γραφείων σε ΗΠΑ (-40% στο Σαν Φρανσίσκο, -18% στο Μανχάταν) και Λονδίνο (-15%) αρχίζει να αποτυπώνεται στους ισολογισμούς άλλων επενδυτών που είχαν τοποθετηθεί σε αυτή την κατηγορία ακινήτων. Ήδη ευρωπαίοι επενδυτές όπως οι γερμανικές Deutsche PBB και Aareal Bank AG, αρχίζουν να νιώθουν την πίεση από την έκθεση στα αμερικανικά κτίρια γραφείων. Στην ηπειρωτική Ευρώπη η εικόνα είναι πολύ πιο θετική ομολογουμένως. Όσο για την Ελλάδα ακόμα είμαστε μακριά από την επανάληψη των χρεοκοπιών της Βωβός και της Ektasis Development που είχαν μεγάλη έκθεση σε κτίρια γραφείων και βούλιαξαν μέσα στην οικονομική κρίση. Στην Ελλάδα, αντίθετα, ακόμα υπάρχουν ελλείψεις σε ποιοτικά κτίρια γραφείων. Ωστόσο, το βλέπουμε σε κάποιες κεντρικές λεωφόρους, μένουν ακόμα στα αζήτητα μικρότερα κτίρια γραφείων χαμηλών ενεργειακών (και γενικότερα ποιοτικών) προδιαγραφών. Επίσης, προς το παρόν η Ελλάδα έχει μια σοβαρή γραμμή άμυνας απέναντι στις πιέσεις που δέχονται κάποιες άλλες αγορές ακινήτων (κυρίως στα γραφεία). Το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα! Όμως λόγω και των πιέσεων για την έλλειψη στέγης η Χρυσή Βίζα θα γίνει για πολύ πιο πλούσιους ξένους επενδυτές.

Οι φιλόδοξοι στόχοι του ΥΠΕΝ στα ορυκτά

Αρκετά φιλόδοξους στόχους έχει ο Θεοδ. Σκυλακάκης για την ενίσχυση των επενδύσεων στα βιομηχανικά ορυκτά. Στο στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για το 2024 προβλέπεται η προώθηση επενδύσεων και αδειοδότησης σε τουλάχιστον τρεις επιλεγμένους χώρους από τους Δημόσιους Ερευνηθέντες χώρους Βιομηχανικών Ορυκτών (ΔΕΒΟ) όπως γύψου, ολιβινίτη, χαλαζία, ζεολίθου, αργίλου ή λευκών ανθρακικών Βιομηχανικών Oρυκτών. Προβλέπεται και η αξιολόγηση, επεξεργασία και αδειοδότηση νέων λατομικών έργων. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι η έγκριση τουλάχιστον 12 νέων έργων λατομικής δραστηριότητας, ήτοι μίας τουλάχιστον νέας επένδυσης κάθε μήνα. Μέσα στο χρόνο αναμένεται και ξεχωριστή νομοθετική παρέμβαση για το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και υποστήριξης Στρατηγικών και Κρίσιμων Πρώτων Υλών (ΣΚΟΠΥ).

Η ώρα της Πειραιώς (της τράπεζας!)

Ήδη πέφτουν στοιχήματα για το πότε θα γίνει το placement της Τράπεζας Πειραιώς η οποία θα συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερα βλέμματα ξένων επενδυτών όσο πλησιάζουμε προς την 1 η Μαρτίου. Τότε αναμένεται να ανακοινώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το ποσοστό που θα διατεθεί, από το 27% που κατέχει. Την αμέσως επόμενη Δευτέρα 4 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου έχει στρώσει μια χαρά το δρόμο παρουσιάζοντας την προηγούμενη εβδομάδα το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της τράπεζας. Μίλησε μάλιστα για διανομή του 50% των κερδών από το 2025 και μετά. Σε όσους ρώτησαν αν εγγυάται κάτι τέτοιο απάντησε πως μέχρι σήμερα η τράπεζα είναι πολύ συνεπής στην επίτευξη των στόχων και ενίοτε τους υπερβαίνει! Ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει ετήσια κέρδη ένα δισ. ευρώ το χρόνο για την επόμενη τριετία.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version