Τα καλά νέα αφορούν στην ενέργεια όπου διαβλέπονται συγκλίσεις, τον ακατάσχετο λογαριασμό που μπορεί να μην έχει υπάρξει συμφωνία, αλλά υπήρξε προσέγγιση, όπως και στο νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση “μαύρων” εισοδημάτων, ενώ σε δρόμο συνεννόησης μπήκαν τα εργασιακά και κυρίως οι ομαδικές απολύσεις.
Πάντως, σε γενικές γραμμές υπάρχει αισιοδοξία ότι ως την Παρασκευή το βράδυ οι δύο πλευρές θα βρεθούν πιο κοντά και η τελική αξιολόγηση θα ανοίξει το παράθυρο για να εκταμιευτεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 31 Οκτωβρίου που λήγει η προθεσμία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι τα δύσκολα και προβληματικά θέματα συζήτησης αντιμετωπίζονται και με το “κόκκινο” τηλέφωνο Αθήνας – Βρυξελλών η χρήση του οποίου συμβάλλει να ξεπερνιούνται οι σκόπελοι. Πιο αναλυτικά για το υπερταμείο η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στο πρόσωπο του προέδρου του οποίου ο ρόλος είναι σημαντικός για τη λειτουργία του, παρότι δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του και ο τελικός λόγος ανήκει στον μέτοχο, δηλαδή τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών.
Όσον αφορά στις ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στο υπερταμείο οι διαφορές δεν είναι ουσιώδεις, αλλά τυπικού χαρακτήρα, όμως επειδή έχουν έναν ισχυρό πολιτικό συμβολισμό η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να αποφύγει περαιτέρω βαρομετρικά χαμηλά στο πολιτικό και επικοινωνιακό πεδία.
Για τα “κόκκινα” δάνεια η κατάσταση εμφανίζεται περισσότερο περιπεπλεγμένη και δύσκολη μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ανοίξει το θέμα της ρύθμισης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Πάντως τα αγκάθια είναι η διαδικασία και το ποσοστό του κουρέματος των χρεών των επιχειρήσεων, τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη ώστε να χαρακτηρίζεται μια επιχείρηση βιώσιμη ή μη, ο βαθμός ελευθερίας κίνησης και προστασίας των υπαλλήλων (τραπεζικοί, δημόσιοι υπάλληλοι) που θα αποφασίζουν το ύψος διαγραφής χρεών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τα πράγματα είναι πιο ζόρικα. Το κουαρτέτο έδειξε πόρτα, αφού ζήτησε από τη Θεανώ Φωτίου τα 900 εκατομμύρια ευρώ να βρεθούν από πηγές επαναλαμβανόμενες και όχι μόνο για το 2017 και να μην επιβληθούν νέοι φόροι, αλλά να περικοπούν δαπάνες από το Δημόσιο, πράγμα που στη σημερινή κατάσταση κρίνεται εξόχως δύσκολο.
Τώρα στα καλά νέα το πολύ θετικό είναι πως για τις ρυθμίσεις στα εργασιακά θα ληφθεί υπόψη το πόρισμα της επιτροπής των σοφών, που αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος Σεπτεμβρίου. Εκεί η ελληνική πλευρά ελπίζει και υπολογίζει βάσιμα, όπως λένε πηγές του υπουργείου Εργασίας, πως το κείμενο θα κυριαρχείται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πράγμα που σημαίνει επαναφορά της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων με κάποιο νέο τρόπο, όμως και όχι τον παλιό.
Στο μεγάλο αγκάθι των ομαδικών απολύσεων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος πρότεινε και έγινε αποδεκτό η συζήτηση να γίνει μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για υπόθεση που αφορά σε ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα, πράγμα που λογικά μετατίθεται για μετά τη δεύτερη αξιολόγηση.
Όσον αφορά στον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων μετά την υποχρεωτική εφαρμογή του πλαστικού χρήματος, υπήρξαν συγκλίσεις ως προς τα ποσοστά του ακατάσχετου, αλλά όχι συμφωνία.
Πάντως, συμφώνησαν από το λογαριασμό να πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι τρέχουσες υποχρεώσεις προς την εφορία (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και μισθωτών υπηρεσιών), οι εισφορές στα ταμεία, οι μισθοί των εργαζομένων και παραμένει σε διαπραγμάτευση αν οι ΔΕΚΟ και οι προμηθευτές θα πληρώνονται πριν ή μετά την κατάσχεση σε περίπτωση που τελικά δεν είναι πλήρως ακατάσχετος ο λογαριασμός, αλλά κατάσχεται ένα ποσοστό των χρημάτων.
Στην περίπτωση της οικειοθελούς αποκάλυψης του “μαύρου” χρήματος υπάρχει συμφωνία ως προς την απαλλαγή από ποινικές ευθύνες σε περίπτωση οικειοθελούς δήλωσης, συμφωνία να υπολογίζονται οι φόροι με βάση τους συντελεστές φόρου του έτους που έγινε η φοροδιαφυγή, ενώ υπάρχουν αποκλίσεις ως προς τα πρόστιμα, παρότι το κουαρτέτο υποχώρησε από τις αρχικές θέσεις που οδηγούσαν σε πληρωμή στο δημόσιο του 90% και μέχρι και το 120% του ποσού που θα δηλωθεί, πράγμα που θα οδηγούσε σε αποτυχία το μέτρο και σε με δεδομένους τους αργούς ρυθμούς της Δικαιοσύνης σε απώλεια τεράστιων εσόδων για τον προϋπολογισμό και ενδεχομένως σε ατιμωρησία πολλών φοροφυγάδων.
Οπως έλεγε χαρακτηριστικά στο newsit.gr κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων, είμαστε πιο κοντά σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο και πιο κοντά ακόμα και από το πρωί της Τετάρτης.