Και τυπικά ολοκληρώθηκε η επιτυχία η 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, λαμβάνοντας χθες την πολιτική έγκριση από το Eurogroup. Παράλληλα τονίστηκε ότι συνεχίζονται τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών και το 2022, παρακάμπτοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες, ως φάρμακο απέναντι στην πανδημία, κάτι που βέβαια ικανοποιεί απόλυτα την ελληνική πλευρά.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκκρεμή θέματα ανοικτά, που ως συνήθως παραπέμπονται για την επόμενη αξιολόγηση. Εξάλλου χθες (15.03.2021) μετά το τέλος του Eurogroup τονίστηκε ότι υπάρχουν θέματα ανοικτά που έχουν να κάνουν με τον πτωχευτικό κώδικα, το οφειλές του δημοσίου, τις εργασιακές σχέσεις και την Δικαιοσύνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more Eurogroup: Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας σε μεταρρυθμίσεις
Κατά συνέπεια, μπορεί να υπάρχει ικανοποίηση από την ελληνική πλευρά για τους επαίνους που δέχτηκε και αυτό είναι αλήθεια, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά μπροστά της, ώστε να υπάρξει η ίδια θετική έκβαση και μάλιστα γρήγορα στην 10η αξιολόγηση, που ξεκινάει αμέσως μετά το Πάσχα των καθολικών που είναι στις 4 Απριλίου.
Στόχος να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα το Μαΐου και τον Ιούνιο στο Eurogroup να έρθει η πολιτική έγκριση που θα συνοδευτεί την φορά με την εκταμίευση δόσης ύψους 644 εκατ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά το τέλος του Eurogroup τόνισε ότι «επαναβεβαιώθηκε η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωσότου ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και διασφαλιστεί η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης – θέση που έχει, εξαρχής, στηρίξει σθεναρά η χώρα μας».
Παράλληλα δόθηκε ραντεβού για τον Μάιο, όπου η Κομισιόν θα αποφασίσει για το τι θα ισχύσει την επόμενη χρονιά, έχοντας στην διάθεσή της περισσότερα επιπλέον στοιχεία για την πορεία των οικονομικών στις χώρες της Ευρωζώνης.
Σε ότι αφορά τους κανόνες που θα ισχύσουν τα επόμενα χρόνια, η συζήτηση αυτή όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος Επίτροπος Π. Τζεντιλόνι θα ξεκινήσει επισήμως από τον Ιούνιο.
Το ανακοινωθέν του Eurogroup
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, το 2020 η ύφεση ήταν βαριά, αν και ελαφρά μικρότερη απ’ όσο αναμενόταν. Σε αυτό συνέβαλαν τα μεγάλα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης τα οποία υπολογίζονται σε 8% του ΑΕΠ τα οποία πλαισιώθηκαν από σχήματα τόνωσης της ρευστότητας τα οποία αντιστοιχούν σε 19% του ΑΕΠ.
Ιδιαίτερα αναφορά γίνεται στον κοινό ανακοινωθέν στην πορεία των εμβολιασμών. Όπως παραδέχονται η πορεία των εμβολιασμών είναι κρίσιμη για να ξεπεράσουμε την πανδημία. Όπως επισημαίνουν «αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερο άνοιγμα των οικονομιών και επιστροφή στην ανάπτυξη. Ωστόσο το outlook παραμένει θολό από την αβεβαιότητα και η ανάκαμψη αναμένεται να είναι άνιση μεταξύ των χωρών, των περιοχών και των κλάδων.
Οι υπουργοί θεωρούν ότι η στενή συνεργασία στη δημοσιονομική στήριξη εντός του Eurogroup υπήρξε κλειδί για την έως τώρα οικονομική αντίδραση και υπό αυτό το πρίσμα εκτιμά ότι πρέπει να συνεχιστεί.
«Είμαστε ενωμένοι στην προσέγγισή μας ότι μέχρι να τελειώσει η υγειονομική κρίση και η ανάκαμψη να είναι σταθερά σε εξέλιξη, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την οικονομία μας μέσω της ανάπτυξης του απαραίτητου επιπέδου δημοσιονομικής στήριξης. Η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και ο μετριασμός των πληγών μέσω έγκαιρων, προσωρινών και στοχευμένων μέτρων είναι κλειδί για την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα. Η πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης πρέπει να αποφευχθεί. Το Eurogroup είναι δεσμευμένο σε μια υποστηρικτική στάση στην ευρωζώνη το 2021 και το 2022, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική τόνωση που προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και παραγωγικές επενδύσεις που στηρίζονται από το RRF, είναι κλειδί για να αυξηθεί η δυνητική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα».
Υπό αυτό το πρίσμα το Eurogroup «σημειώνει την προκαταρκτική ένδειξη ότι η ρήτρα διαφυγής θα συνεχίσει να ισχύει και την επόμενη χρονιά».
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα επισημαίνεται: Προς το παρόν, και όσο η υγειονομική έκτακτη ανάγκη επικρατεί, τα ευρεία δημοσιονομικά μέτρα παραμένουν απαραίτητα για να προστατευτούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμόζεται αποτελεσματικά καθώς εξελίσσονται οι υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες.
Σε δεύτερο στάδιο, μόλις η υγειονομική κατάσταση βελτιωθεί, τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει σταδιακά να στραφούν προς πιο στοχευμένες δράσεις που θα προωθούν μια ανθεκτική και διατηρήσιμη ανάκαμψη.