Κι΄ αυτό παρότι διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες μίλησε στο newsit.gr για “δύσκολα νερά και προσπάθεια να μας πιέσουν όσο δεν παίρνει”.
Η φράση αποδεικνύει το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης στις Βρυξέλλες.
Οι δυσκολίες εντοπίζονται κυρίως στα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Αντιθέτως το ενεργειακό που αποτελεί επίσης αγκάθι δεν αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο. “Δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα τα ενεργειακά”, είπε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή απαντώντας σε ερώτηση του newsit.gr. Που σημαίνει πως μάλλον βρισκόμαστε σε πορεία συμβιβαστικής λύσης.
Κατόπιν όλων αυτών και όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ τα δύο πολύ μεγάλα εμπόδια και ταυτοχρόνως τα δύο κλειδιά που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν τις διαπραγματεύσεις και να οδηγήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς που θα μπορούσε να αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (τη σημασία για την κυβέρνηση τη φανερώνει εξάλλου και η προσπάθεια που κάνει να συμπεριληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης στις 25 Μαρτίου η ανάγκη για σεβασμό του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου σε όλα τα κράτη – μέλη») και το δεύτερο η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έχει στηλώσει τα πόδια το ΔΝΤ και δεν γνωρίζει κανείς τι θα συμβεί αν γίνει δεκτή η ελληνική πρόταση για να συμπεριληφθεί στη διακήρυξη η πρόταση για το εργασιακό κεκτημένο. Από την πλευρά τους παρότι η Κομισιόν τάσσεται υπέρ των ελληνικών θέσεων δεν φαίνεται να πιέζει πολύ ισχυρά το ΔΝΤ να υποχωρήσει στο θέμα αυτό.
Οσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση είχε αρχικά προτείνει μείωση 35% και το κουαρτέτο στο Χίλτον την απέρριψε χωρίς καμία συζήτηση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τώρα συζητάει το θέμα και θα μπορούσε να αποδεχτεί μία μείωση από 120 ως 15% το ανώτερο.
Μάλιστα αν οι δανειστές αποδεχόταν και μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 12% ως 15%, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες για εκείνους που θα πληρώσουν φόρους εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου και σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς μετά το 2020 και σε βάθος πενταετίας ή τριετίας, τότε είναι πολύ πιθανό να βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία, αφού θα εξασφάλιζε στην κυβέρνηση ανταλλάγματα ικανά για να πείσει την κοινοβουλευτική ομάδα που βράζει να αποδεχθεί τα υπόλοιπα μέτρα.