Δεν φαίνεται να έχουν τέλος οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Τα έσοδα τον Ιούλιο μπορεί να κινήθηκαν σε ελαφρά καλύτερα επίπεδα από τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο απέχουν σημαντικά από τους αρχικούς, αλλά και από τους μεταγενέστερους στόχους, κάτι που ερμηνεύεται σε όρους οικονομίας, ότι τελικά η ύφεση ίσως να μην είναι κοντά στα αισιόδοξα, αλλά κοντά στα απαισιόδοξα σενάρια.
Βασική αιτία το ότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό κινήθηκαν σε ρηχά νερά. Η τάση που τείνει να διαμορφωθεί είναι τελικά κατώτερη των περιστάσεων και μετριοπαθών εκτιμήσεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ελληνική κυβέρνηση προέβλεπε ύφεση της τάξεως του 8% και δεν αποκλείεται η εκτίμηση αυτή να αποδειχθεί τελικά ως ιδιαίτερα αισιόδοξη. Βέβαια η ΕΕ έβλεπε την ύφεση στα επίπεδα του 9%, ενώ η ΕΚΤ που ήταν και η πλέον απαισιόδοξη μαζί με το ΔΝΤ την έβλεπαν πέριξ του 10%.
click4more: «Μάσκα παντού εκτός σπιτιού»! Ξεκάθαροι οι ειδικοί για να ανακοπεί ο κορονοϊός
Εκείνο πάντως που τρομάζει δεν είναι αυτό που έφυγε, αλλά κυρίως αυτό που έρχεται. Με τα κρούσματα του κορονοιού να γιγαντώνονται αντί να υποχωρούν, οι προβλέψεις για ένα δύσκολο Φθινόπωρο επανέρχονται και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, προκύπτει «μαύρη τρύπα» 9,36 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του έτους εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στη μείωση του ΦΠΑ και της κατανάλωσης. Το εντυπωσιακό είναι ότι συγκριτικά με το εξάμηνο του έτους η «τρύπα» έχει ανοίξει σχεδόν κατά 3 δισ. ευρώ.
Δεν φαίνεται βελτίωση τελικά από φθινόπωρο
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πλέον το οικονομικό επιτελείο δεν βλέπει το Φθινόπωρο τα πράγματα να καλυτερεύουν όπως αρχικώς θεωρούσαν. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης σε δήλωση του επεσήμανε ότι η παγκόσμια πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα, μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, μέχρι, κατ’ ελάχιστον, τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2020.
Στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν στάση αναμονής και δεν αναθεωρούν την αρχική τους εκτίμηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό θα διαρκέσει για πολύ ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες η αναθεώρηση θα έρθει τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα είναι επί τα χείρω. Εκτός από την έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα, ένα στοιχείο που ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα στοιχεία από τον τουρισμό. Οι εισπράξεις δεν αναμένεται να υπερβούν τα 4 – 5 δις όπως ήταν ο αρχικός στόχος, αλλά να διαμορφωθούν κοντά στα 3 δις. Να σημειωθεί ότι πέρυσι είχαν αγγίξει τα 18 δις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η πορεία των εσόδων δεν είναι η επιθυμητή, ενώ εκτός από τον τουρισμό αρνητικά είναι τα μηνύματα από την εστίαση και τον λιανικό εμπόριο. Η υποχώρηση των πωλήσεων ξεκινάει από το 30% και μπορεί να υπερβεί το 70%. Το ζητούμενο πλέον είναι το δεύτερο κύμα που είναι προ των πυλών και βέβαια η έντασή του.