Οικονομία

Τα φώτα στην Ουάσιγκτον από σήμερα – Πάγος από Βερολίνο

Στην Ουάσιγκτον μεταφέρονται από σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας που αφορούν το ελληνικό ζήτημα. Μέχρι την Κυριακή που ολοκληρώνεται η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ, θα υπάρχει μία σαφής εικόνα τόσο για το θέμα του χρέους, όσο και αυτό της συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα πρώτα σημάδια για το θέμα του χρέους, μάλλον δεν είναι καλά, αφού στην συνάντηση που είχε την Παρασκευή στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, η γερμανική πλευρά δεν έδειξε καμία βιασύνη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έστειλε ένα μήνυμα στην Αθήνα, ότι προέχουν οι μεταρρυθμίσεις και το μετά Μνημόνιο πρόγραμμα και εν συνεχεία θα συζητηθεί το εάν και εφόσον χρειάζονται παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος. Κάτι που σημαίνει ότι από Αύγουστο και βλέπουμε να αρχίσει η συζήτηση.

Να σημειωθεί ότι ο προκάτοχός του Β. Σόιμπλε είχε πει ουκ ολίγες φορές, ότι η όποια συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μετά την λήξη του προγράμματος. Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια ότι η γραμμή του Βερολίνου δεν αλλάζει, έστω και αν αλλάξουν τα πρόσωπα.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς, είναι οπαδός της δημοσιονομικής πειθαρχίας και οπαδός των μεταρρυθμίσεων, κάτι που δεν τον διαφοροποιεί από τον προκάτοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση ανάμενε από τη συνάντηση Τσακαλώτου – Σολτς πως θα προέκυπταν πιο σαφείς ενδείξεις για τη στάση της Γερμανίας στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Υπό το πρίσμα αυτό η συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα ήταν μια απογοήτευση για τον Έλληνα υπουργό.

Αυτό διότι ο Σολτς έχει περιορισμούς που προκύπτουν μέσα από την συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη βάση της οποίας λειτουργεί η κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά και περιορισμούς που σχετίζονται και με το επιθετικό στην κριτική του κόμμα των Φιλελευθέρων (AfD) που διαρκώς αντλεί ψηφοφόρους από την Μέρκελ, αξιοποιώντας «μη δημοφιλή» για την γερμανική κοινή γνώμη θέματα, όπως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους .

Μιλώντας στο κυριακάτικο φύλο της Frankfurter Allgemeine (FAS) ο Σολτς κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το χρέος και αρκέστηκε να δηλώσει πως θα αναμένει το καλοκαίρι το τελικό πόρισμα των θεσμών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων όπως και μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τη γραμμή Σόιμπλε για παροχή βοήθειας έναντι μεταρρυθμίσεων, δείχνοντας πως και ο ίδιος θα υπηρετήσει αυτή τη γραμμή. «Θα πρέπει η Αθήνα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και μετά θα συζητήσουμε μαζί τα επόμενα βήματα», δήλωσε σχετικά.

Κλειδί η σχέση Βερολίνου – ΔΝΤ

Κοινό μυστικό ήταν μέχρι πρόσφατα ότι η Γερμανία και ειδικά η καγκελάριος Ανγκ. Μέρκελ ήθελε το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα και δεν συζητούσε εναλλακτικές προτάσεις. Απομένει να δούμε αν η στάση αυτή θα διαφοροποιηθεί – πράγμα εξαιρετικά δύσκολο – ή αν απλά επιβεβαιωθεί ο κανόνας, ότι οι πολιτικές δεν αλλάζουν.

Την προσεχή Παρασκευή ο λακωνικός Σολτς θα τοποθετηθεί επί των σχετικών ζητημάτων σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον και αναμένεται να αναφερθεί τόσο στο ζήτημα των σχέσεων με την Ελλάδα όσο και στις σχέσεις Γερμανίας – ΔΝΤ.

Ακόμη και σήμερα η απόκλιση μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν έχει γεφυρωθεί, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στις διαφορετικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εκτιμήσεις των δυο πλευρών. Ένα πρόσθετο πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετίζεται με τον αυτοματισμό των μέτρων για την απομείωση του χρέους, με το ΔΝΤ να τάσσεται υπέρ της λύσης αυτής και το Βερολίνο όμως να την απορρίπτει.

Στη βάση αυτή έχουν διατυπωθεί εισηγήσεις για ελάφρυνση του χρέους σε δύο φάσεις, με την πρώτη να είναι έξι μήνες μετά την εκπνοή του Μνημονίου (Μάρτιος 2019) και τη δεύτερη δώδεκα μήνες μετά (Σεπτέμβριος 2019). Και στις δύο αυτές φάσεις για να ενεργοποιηθεί η μείωση του χρέους η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά από προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα