Site icon NewsIT
06:04 | 16.01.24

Τα ημίμετρα για τους «ενεργειακούς τουρίστες», οι συμπτώσεις με ΔΕΗ και Μυτιληναίο, ο στόχος δυναμικότητας των 50 εκατ. για τον ΔΑΑ και το στοιχειωμένο κτίριο Συγγελίδη

Τα ημίμετρα για τους «ενεργειακούς τουρίστες», οι συμπτώσεις με ΔΕΗ και Μυτιληναίο, ο στόχος δυναμικότητας των 50 εκατ. για τον ΔΑΑ και το στοιχειωμένο κτίριο Συγγελίδη

Slight movements can mean big profits

Newsit Newsroom

Επισπεύδεται η ψήφιση

Εν μέσω εσωκομματικών αναταράξεων που πάντως δεν φαίνεται να απειλούν την πλειοψηφία για την υπερκομματική υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, η κυβέρνηση επισπεύδει την διαδικασία. Μετά τα «φροντιστήρια» χθες και σήμερα στα οποία δίνονται αναλυτικές απαντήσεις στις ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ,

φαίνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο που ήταν προγραμματισμένο για τις 30 Ιανουαρίου να έρθει νωρίτερα, ώστε να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο, να βγει σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί στο δεύτερο 10ήμερο του Φεβρουαρίου. Έχουν διαμορφωθεί οι «στρατοί». Τα σκληρά «όχι» δεν θα αλλάξουν. Η επιχείρηση πειθούς απευθύνεται στη «γκρίζα ζώνη», τους διαφωνούντες που θα μπορούσαν να αποφύγουν την καταψήφιση δηλώνοντας την διαφωνία τους με την αποχή.

Κόντρα κορυφής

Μεγάλωσε η απόσταση Μητσοτάκη – Σαμαρά μετά την κόντρα για την αποχή που συνέστησε ο πρωθυπουργός στους διαφωνούντες βουλευτές. Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν μπορεί να ζητούν από τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές και να δίνεται γραμμή στους βουλευτές να απέχουν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης θύμισε ότι και ο Αντώνης Σαμαράς είχε επιλέξει την αποχή το 2015 στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Την σκυτάλη πήραν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τα «μαθήματα» που έδωσε ο Π.Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ. Αναρωτήθηκαν αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι το ίδιο το σύμφωνο συμβίωσης με το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Ο Α.Σαμαράς όταν ήταν πρωθυπουργός δεν έδωσε ποτέ γραμμή για αποχή στους βουλευτές του και δέχθηκε το «πρόβλημα συνείδησης» που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν δεν ψήφισε για πρόεδρο Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο, όπως τόνισαν. Τέλος επισήμαναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι ο πολιτικός αντίπαλος της κυβέρνησης αλλά ο ΣυΡιζΑ. Αναφισβήτητα όμως δημιουργείται μία ρωγμή στην ενότητα του κόμματος όταν ανταλλάσσονται τέτοια πυρά.

Ποιοι άλλοι απείχαν το 2015

Για την ιστορία, το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών το 2015 από τους 75 βουλευτές της ΝΔ το υπερψήφισαν μόνο 19. Ήταν οι εξής· Κυριάκος Μητσοτάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Σίμος Κεδίκογλου, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Τασούλας, Γιάννης Βρούτσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δήμας Χρίστος και ο προεδρεύων Γιάννης Πλακιωτάκης (ήταν σε εξέλιξη η εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία).

Καταψήφισαν 29: Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Άννα Καραμανλή, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσης, Μάνος Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Σάββας Αναστασιάδης, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μάνος Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκοδήμος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης.

Απουσίαζαν 27: οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής και οι Δημήτρης Σταμάτης, Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Σοφία Βούλτεψη, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος,Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσιάρας, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τρικυμία

Ο Παύλος Πολάκης εξέφρασε την αντίθεση του στη ρύθμιση της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια λέγοντας στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη «δεν μπορώ να ανέβω στα χωριά, με το που πας να πεις κάτι μου δείχνουν την αντίθεσή τους για το ζήτημα». Το θέμα όμως είναι ότι άπαντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – και ο Πολάκης- πριν από λίγες ημέρες υπέγραψαν την πρόταση νόμου Τσίπρα που επανακατατέθηκε στη Βουλή. Είναι πολύ πιο προωθημένη από της ΝΔ. Αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα στο γάμο και στην τεκνοθεσία (και με παρένθετη μητέρα), όχι μόνο σε ομόφυλα ζευγάρια αλλά και σε διεμφυλικά άτομα (τρανσέξουαλ) όπως και σε όσα προσδιορίζονται ως τρίτο φύλο κλπ. Αλλά τότε έβαζαν την υπογραφή τους εκ του ασφαλούς αφού δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ την πλειοψηφία να την περάσει… Τώρα που ήρθε η ώρα της αλήθειας φοβούνται μην χάσουν ψηφουλάκια.

Μανιφέστο

Κριτική εφ´ όλης της ύλης σε επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε ο πασοκογενης Χρήστος Σπίρτζης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει η αγωνία, αν συνεχίσουμε έτσι, να αποσαρθρωθεί και να συρρικνωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη» είπε.

«Τα μόνα ή τα κύρια ζητήματα που θέτουμε, είναι τα ζητήματα των δικαιωμάτων και μάλιστα κατά την άποψη μου, άστοχα, με επιβολή κομματικής πειθαρχίας σε ανύπαρκτο Σ/Ν του Μητσοτάκη».

«Δεν ξεπερνάμε την δύσκολη φάση αν ο κάθε πολίτης ακούει για το ΣΥΡΙΖΑ, για το Σ/Ν του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, για τις Σπέτσες, για την χρηματοδότηση του κόμματος από τον πρόεδρο.»

«Εκατοντάδες Σύντροφοι μας, με πενιχρά οικονομικά πληρώνουν από την τσέπη τους για να κρατήσουν τα γραφεία μας σε όλη την Ελλάδα. Όλοι αυτοί οι Σύντροφοι, δεν έχουν πει λέξη όλα αυτά τα χρόνια και σωστά δεν έχουν πει.»

«Προτείνω την επαναφορά του στόχου της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας και των πάγιων ιδεολογικών και πολιτικών μας αρχών στο δημόσιο διάλογο.»

Που συμφωνεί ο Χρήστος Σπίρτζης με τον πρόεδρο Κασσελάκη δεν καταλάβαμε…

Ημίμετρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές στο ηλεκτρικό ρεύμα

Η στήλη δεν έχει διστάσει να αποδώσει τα εύσημα στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη π.χ. για την αποτελεσματικότητα των νέων τιμολογίων ρεύματος στο ξεκίνημα της εφαρμογής τους ή για την πρωτοβουλία του να υποχρεώσει τον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε μηνιαίες μετρήσεις καταναλώσεων για να μπει τέλος στους ατελείωτους λογαριασμούς «έναντι». Ωστόσο, θα μας επιτρέψει ο κ. υπουργός να εκφράσουμε τις σοβαρές επιφυλάξεις μας σχετικά με τις προωθούμενες παρεμβάσεις του για να σταματήσει το φαινόμενο του λεγόμενου ενεργειακού τουρισμού από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, το οποίο έχει αθροίσει ένα φέσι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που κινείται πλέον προς τα 3 δισ. ευρώ.

Ως στρατηγικοί κακοπληρωτές ορίζονται (κατά το υπουργείο) όσοι εκμεταλλεύονται το θεσμικό πλαίσιο της αγοράς για να φεσώνουν τον έναν πάροχο μετά τον άλλον κι όχι προφανώς όσοι δεν πληρώνουν επειδή πραγματικά δεν μπορούν. Αν, όμως, ισχύσουν τελικά οι πληροφορίες που θέλουν τον κ. Σκυλακάκη να δίνει στους κακοπληρωτές το δικαίωμα να φεσώσουν τρεις παρόχους στη σειρά, τότε ελάχιστα θα αλλάξει η σημανρινή κατάσταση. Η προωθούμενη ρύθμιση φέρεται να προβλέπει ότι για να πάει κάποιος καταναλωτής σε τέταρτο πάροχο, θα πρέπει να ξεχρεώσει μόνο τον τρίτο και όχι και τους δύο προηγούμενους που έχει φεσώσει! Προφανώς, οι δύο πρώτοι θα πρέπει να τρέχουν στα δικαστήρια για να πληρωθούν. Εύλογα, λοιπόν, διατυπώνονται αντιδράσεις από τους παρόχους.

Νέο νομοσχέδιο για τις «πληγές» στη λιανική της ενέργειας

Οι προβλέψεις για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές εντάσσονται σε ένα νέο ερανιστικό (έτσι λένε τα νομοσχέδια – σκούπα στις ημέρες μας!) σχέδιο νόμου που ετοιμάζει ο Θ. Σκυλακάκης για να κλείσει διάφορες πληγές στην αγορά λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Θα προβλέπονται και ρυθμίσεις για όσους έχουν βρει σίγουρο καταφύγιο στην Καθολική Υπηρεσία και δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς, χωρίς να ανήκουν απαραίτητα στους ευάλωτους καταναλωτές. Πρόκειται για περίπου 200.000 καταναλωτές, αριθμός απίστευτος, που θα βρεθούν προ δυσάρεστης έκπληξης. Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει πως όσα νοικοκυριά δεν είναι ευάλωτα και παραμένουν στην Καθολική Υπηρεσία θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα τους κόβεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Σήμερα το βάρος της Καθολικής Υπηρεσίας έχει πέσει στις πλάτες των πέντε μεγαλύτερων προμηθευτών στην ηλεκτρική ενέργεια.

Συμπτώσεις με ΔΕΗ και Μυτιληναίο

Την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης θα παρουσιάσει σε αναλυτές το νέο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο θα βρίσκονται στο Λονδίνο αρκετοί Έλληνες δημοσιογράφοι. Καλεσμένοι του Ευάγγελου Μυτιληναίου που θα τους παρουσιάσει τις επενδύσεις και την εκτενή παρουσία του ομίλου Mytilineos στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορεί οι άνθρωποι να ξεκλέψουν λίγες ώρες και να πεταχτούν μέχρι την αίθουσα που έχει κλείσει η ΔΕΗ για τη σημαντική παρουσίαση των σχεδίων της επόμενης πενταετίας μετά τις εξαγοράς της ENEL Romania και της Κωτσόβολος.

Μεγάλοι επενδυτές στρίβουν προς τις υποδομές

Η συμφωνία για την εξαγορά της Global Infrastructure Partners (GIP) από την Blackrock με τίμημα 12,5 δισ. δολάρια είναι ενδεικτική της μεγάλης στροφής που καταγράφεται στο χώρο των επενδύσεων. Το μεγάλο αφεντικό της Blackrock, ο πολύς Larry Fink, υποστηρίζει πως «η πρωτοφανής ανάγκη για νέες υποδομές παγκοσμίως – από ψηφιακές υποδομές μέχρι σύγχρονα αποθηκευτικά κέντρα και από την απανθρακοποίηση μέχρι την ενεργειακή ασφάλεια – σε μια περίοδο υψηλών ελλειμμάτων από τις κυβερνήσεις σημαίνει πως τα ιδιωτικά κεφάλαια θα είναι πιο απαραίτητα από ποτέ». Η εταιρεία συμβούλων McKinsey εκτίμησε πρόσφατα πως παγκοσμίως υπάρχει τρύπα άνω των 15 τρισεκ. δολαρίων στη χρηματοδότηση έργων υποδομής μέχρι το 2030.

Μαζί με το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο των 50 δισ. δολαρίων, η Blackrock θα ελέγχει περιουσιακά στοιχεία στις υποδομές άνω των 150 δισ. δολαρίων μετά την εξαγορά της GIP. Η GIP είχε εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την αγορά του 30% του ΔΑΑ που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

ΔΑΑ: Οι επενδύσεις για να φτάσει τα 50 εκατ. επιβάτες

Στα ψιλά πέρασε μία παράγραφος από τη χθεσινή ανακοίνωση του ΔΑΑ για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Η διοίκηση της εταιρείας υποστηρίζει πως σκοπεύει να υλοποιήσει επέκταση των εγκαταστάσεών της σε τρία στάδια με στόχο να εξυπηρετεί 50 εκατομμύρια επιβάτες μέχρι το 2046. Η σημερινή δυναμικότητα του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσεγγίζει τα 26 εκατομμύρια επιβάτες. Οι επενδύσεις προωθούνται με βάση προσυμφωνημένο Χωροταξικό Σχέδιο που δεν απαιτεί νέες εκτάσεις ή νέους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης, καθώς οι δύο ανεξάρτητοι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου που είναι ήδη σε λειτουργία, μπορούν να εξυπηρετήσουν την κίνηση των 50 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως. Στις άλλες επεκτάσεις που σκοπεύει να υλοποιήσει ο ΔΑΑ είναι ένα δεύτερο ξενοδοχείο – θέμα για το οποίο είχαν γίνει και επαφές – με υποψηφίους αλλά και διεθνείς αλυσίδες. Η επέκταση του επιχειρηματικού / εμπορικού πάρκου είναι, επιπλέον, στους σχεδιασμούς.

Το κτίριο Συγγελίδη και ο ΔΕΔΔΗΕ

Από τότε που έφυγε ο ΟΠΑΠ, το 2016, το κτίριο του ομίλου Συγγελίδη στον Κηφισσό, στο ύψος του Περιστερίου, δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει νέο ένοικο! Πρώτα, το 2017, μάθαμε πως το αγόρασε με τίμημα 19,8 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Αττικής επί Ρένας Δούρου για να στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες. Ακολούθησε επανάσταση από τους εργαζομένους της Περιφέρειας και στο τέλος η συμφωνία ναυάγησε και λόγω προσφυγών. Στις αρχές του 2022 μάθαμε με τον πλέον επίσημο τρόπο πως το κτίριο της Synergo του ομίλου Συγγελίδη θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ που σήμερα στεγάζονται σε οκτώ διαφορετικά κτίρια. Ο ΔΕΔΔΗΕ συμφώνησε να αγοράσει το κτίριο με κόστος 21,52 εκατ. ευρώ. Στην ιστοσελίδα του αναφέρει πάντως ακόμα ως έδρα την οδό Περραιβού 20 και Καλλιρόης 5, στο κέντρο της Αθήνας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version